- Startsida
- Bygga, bo & miljö
- Min bostad
- Dricksvatten
Dricksvatten
Bor du i en tätort, då är det förmodligen vår VA-avdelning som levererar vattnet till dig. Bor du på landsbygden har du en enskild brunn och enskilt avlopp.
I e-tjänsten Vattenförbrukning har vi samlat dina ärenden som rör kommunalt vatten och avlopp. Genom att logga in med ditt kundnummer och personnummer eller BankID kan du följa din vattenförbrukning, lämna vattenmätarställning och hämta ägarbytesblankett. Företag loggar in med kundnummer och organisationsnummer.
Registrera vattenförbrukning mätarställning Länk till annan webbplats.
Vad betyder verksamhetsområde?
Ett verksamhetsområde för kommunalt vatten och avlopp är ett avgränsat område där vatten- och avloppsförsörjningen görs genom de kommunala VA-anläggningarna.
I Älmhults kommun finns kommunal vatten- och avloppsförsörjning i Älmhult, Diö, Liatorp, Eneryda, Virestad, Häradsbäck, Delary, Hallaryd, Göteryd, Pjätteryd, Ryfors, Stenbrohult/Råshult, Möckelsnäs och Fanaholm.
Det är Kommunfullmäktige som bestämmer verksamhetsområdets gränser och det ska tydligt framgå vilka fastigheter som ingår.
Anslutning av fastighet
Ska du bygga nytt hus eller ska området där du bor anslutas till kommunalt vatten och avlopp? Ligger huset inom ett verksamhetsområde för kommunalt vatten och avlopp ska vatten och avloppsförsörjningen ske genom kommunala VA-anläggningar.
Första steget är att fylla i servisanmälan.
Du fyller i servisanmälan via vår e-tjänst Länk till annan webbplats.
Efter att tekniska förvaltningen fått in din servisanmälan upprättas en förbindelsepunkt på servisledningen till din fastighet. Förbindelsepunkten är den punkt där fastighetens ledningar kopplas samman med de kommunala ledningarna. Alla ledningar på tomten innanför denna punkt är fastighetsägarens ansvar.
En vattenmätare installeras på inkommande vattenledning i fastigheten, oftast i källaren eller tvättstugan. Detta sker eftersom du ska betala för den mängd vatten som förbrukas.
Avgifter
För att täcka nödvändiga kostnader för det kommunala vatten- och avloppssystemet ska fastighetsägare inom verksamhetsområde för kommunalt vatten och avlopp betala avgift enligt vatten- och avloppstaxan.
Läs om alla vatten- och avloppstaxor här
Vattenmätare
Alla fastigheter som är kopplade till det kommunala vattenledningssystemet har en vattenmätare som visar hur mycket vatten som förbrukas.
Vattenmätaren sitter på inkommande vattenledning i fastigheten, oftast i källaren eller tvättstugan. Det är viktigt att du som fastighetsägare vet var vattenmätaren sitter.
Vid en vattenläcka inne i fastigheten kan vattnet stängas av med ventilen som sitter vid vattenmätaren. Kontrollera ventilen någon gång per år för att se att den går att stänga av om behovet skulle uppstå.
Tänk på att vattenmätaren kan frysa sönder! Se till att alltid ha omkring +10 grader i utrymmen där din vattenmätare finns. Den ska vara lätt att komma åt och sitta på en godkänd konsol. Väggar och golv i utrymmet där din vattenmätare sitter, ska tåla spill och läckage av vatten. Utrymmen ska vara upplyst.
Avläsning
Regelbunden avläsning
Vattenmätarens mätarställning ska årligen skickas in till tekniska förvaltningen på det självavläsarkort som skickas hem till dig som har en analog vattenmätare. Den digitala vattenmätaren läses av automatiskt. Detta för att du ska få en faktura som stämmer överens med den faktiska förbrukningen, och slippa överraskande fakturor vid försenade avläsningar.
Regelbunden avläsning, flera gånger per år, är dessutom ett bra sätt att hålla koll på att inga läckor uppstått i din fastighet. De tär viktigt med tillsyn och avläsning även för obebodda hus och vid längre frånvaro.
Gör det till en vana att även lyssna på vattenmätaren. Hörs det ett susande ljud vid vattenmätaren, då alla kranar i huset är stängda, kan du ha en läcka.
På nya digitala vattenmätare visas felkoder som till exempel LEAK och BURST, som indikerar en vattenläcka.
Minskad vattenförbrukning
Om du vet att förbrukningen kommer minska ovanligt mycket kan du via vår e-tjänst rapportera in nuvarande mätarställning för att du skall faktureras för din faktiska användning.
Ökad vattenförbrukning
Om du vet att förbrukningen kommer öka ovanligt mycket behöver du kontakta oss så ändrar vi på den beräknade årsförbrukningen eller registrerar en ny avläsning.
Vattenmätarbyte
Kommunen byter ut din vattenmätare cirka var tionde år enligt SWEDAC:s föreskrifter STAFS 2007:2.
Om du har en manuell vattenmätare kan den behöva bytas i förtid, eftersom kommunen håller på att byta ut dessa mot fjärravlästa mätare. Detta görs oftast samtidigt för alla mätare i ett område oavsett när de sattes upp.
Hjälp oss att underlätta mätarbytet genom att se över mätarens plats. Ett visst utrymme kring vattenmätaren måste finnas för att servicepersonal ska kunna göra mätaravläsningar och mätarbyten.
Tänk på att:
- Utrymmet ska skyddas från frost.
- Utrymmet ska vara belyst.
- Golv och närbelägna väggar ska tåla spill och läckage av vatten. Det är önskvärt med golvavlopp.
- I samband med servicepersonalens besök ska mätarplatsen vara lättåtkomlig. Inbyggda eller blockerade mätare ska göras åtkomliga för vår personal vid mätarbyte.
- Vattenmätaren ska monteras i en vattenmätarkonsol, som är fast förankrad i väggen.
- Avstängningsventiler ska vara godkända och av modellen kulventil.
- Ventilerna före och efter vattenmätaren ska hålla tätt.
- Rör eller kopplingar får inte vara angripna av rost.
För att mätarens plats ska vara godkänd ska vattenmätaren monteras i en fast förankrad mätarkonsol som är försedd med skjutbar hylsa. Det ska gå att plombera konsolen för att hindra otillåten nedmontering av mätaren. Mätarkonsollen ska vara av typen "teleskop" med mätintervall 190-222 millimeter. Ventilen ska vara en kulventil. Skruvventil är inte godkänt. Det är fastighetsägaren som kontaktar en VVS-firma för att få hjälp med mätarkonsol och kulventil.
Vilka regler gäller?
Enligt SWEDAC (STAFS 2007:2) ska vattenmätare i villafastigheter bytas senast vart 10:e år. I allmänna bestämmelser för brukande av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen (ABVA) anges regler för hur vattenmätaren ska skötas samt hur ansvaret för vattenmätaren är fördelat mellan huvudmannen och fastighetsägaren.
Enligt vattentjänstlagen ska fastighetsägaren sköta och vårda vattenmätaren väl så att den behåller de egenskaper den hade som ny, till exempel ska avstängningsventiler kring mätare hållas i bra skick. I boverkets byggregler finns regler för hur tappvatteninstallationer ska utformas.
Kontrollera dina avstängningsventiler
Din vattenmätare har två avstängningsventiler. Så här gör du för att kontrollera att de fungerar som de ska:
- Stäng den ena ventilen vid mätaren.
- Öppna en vattenkran.
- Om mätaren står stilla och inget vatten rinner i kranen så fungerar ventilen.
- Kontrollera den andra ventilen på samma sätt.
Om du har ventiler av modellen LK580 ska du byta ut dem omgående med hjälp av en VVS-installatör. Det händer att ventilens rattar släpper från sina fästen vilket kan orsaka svåra vattenskador. Om ratten lossnar finns även risk att du skadas såväl av ratten som av det trycksatta vattnet. Kontakta våra rörnätstekniker om du är osäker på om dina ventiler är godkända kulventiler eller skruvventiler som behöver bytas.
Du kan ringa till rörnätstekniker via servicecenter 0476-550 00
Vattenavstängningar
För att trygga en säker leverans av dricksvatten gör vi hela tiden förbättringsarbeten på våra ledningar. Om det inte kommer något vatten när du öppnar dina kranar kan det bero på att vi tillfälligt stängt av vattnet ute i gatan exempelvis på grund av en akut vattenläcka. Det kan också bero på ett planerat avbrott. Vi tackar för ditt tålamod vid dessa avbrott.
Planerade och akuta vattenavstängningar informerar vi om under Serviceinformation på hemsidans startsida. Informationen uppdateras under kontorstid.
För att förbättra kommunikationen skickar vi, under kontorstid, även ut sms till berörda kunder. Har du ingen mobil så får du ett röstmeddelande i din fasta telefon. Observera att tider för avbrotten är ungefärliga och att vår personal jobbar så snabbt som möjligt för att minimera störningarna till dig som kund.
Innan vattnet stängs av
- Tappa upp vatten för hushållets behov.
- Se till att alla vattenkranar är stängda.
- Stäng av tvätt- och diskmaskin.
Under vattenavstängningen
- Det går att spola i toaletten en gång men sedan fylls inte vattnet på.
- Använd inte tvätt- eller diskmaskin.
När vattnet är tillbaka
- Öppna kranen till kallvattnet försiktigt och låt vattnet rinna några minuter. Spola gärna i flera kranar.
- Om vattnet är missfärgat, låt det rinna tills det blir klart igen. Det är inte farligt utan består av rostutfällningar och vattnet kan bli grå-vitt då det kommit in luft i ledningen.
- Undvik att använda tvättmaskinen direkt efter en avstängning då eventuellt missfärgat vatten kan färga av sig på ljus tvätt.
Kyla kan påverka ledningarna
Vid kyligt väder med tjäle eller snabba temperaturförändringar kan marken röra sig. Detta gör att även ledningarna i marken rör sig vilket då kan leda till sprickor och vattenläckor.
Vid akuta problem efter arbetstid, kontakta SOS Alarm:
Fylla pool eller bassäng
Ska du fylla din pool eller bassäng med mer än 2 000 liter vatten ska vattenuttaget anmälas till VA-avdelningen minst 5 dagar i förväg. Du anmäler det till VA-avdelningen genom e-tjänsten och väntar på besked innan du börjar fylla på med vatten.
Anmälan om påfyllning av pool Länk till annan webbplats.
Att tänka på
- När du fyller din pool ska du vara uppmärksam på att slangen inte hamnar under vattenytan. Då finns det risk för att det blir baksug i vattenledningen och poolvattnet sugs ut i ledningsnätet och förorenar dricksvattnet.
- Fyll upp din pool långsamt och gör det gärna nattetid när övrig vattenförbrukning är lägre.
- VA-avdelningen kan komma att lämna ytterligare anvisningar om när och hur påfyllningen av din pool får ske för att undvika problem i vattenleveranserna.
Dessa regler behövs för att
- Det är dricksvatten vi använder för att fylla pooler, vattna gräsmattor och tvätta hus med mera. Våra vattenverk och vattenledningar är dimensionerade för att räcka för normal hushållsförbrukning.
- Om du fyller poolen utan vår vetskap kan det orsaka ett larm i övervakningssystemet om hög förbrukning. Detta larm tolkas då som att en vattenläcka har uppstått i ledningsnätet och vår personal påbörjar dyra och resurskrävande läcksökningsåtgärder.
- Om det råder bevattningsförbud får du inte fylla din pool eller bassäng.
Tömning av pool
Vattnet ska i första hand tas om hand av fastigheten. Du gör det genom att:
- Vänta några dagar efter senaste klorering innan du börjar tappa ut vattnet.
- Låt vattnet infiltreras på din gräsmatta.
- Släpp ut lite vatten i taget så att det hinner sjunka undan. Då blir skadan för vattenlevande organismer mindre.
- Poolvatten som innehållande kemikalier bör inte släppas till dag- eller spillvattennätet.
Bor du inom ett vattenskyddsområde finns det särskilda föreskrifter som måste följas. Föreskrifterna kan reglera både installation av en pool och vad som gäller i samband med tömning av en pool. Kontakta kommunens miljö- och byggförvaltning alternativt Länsstyrelsen i Kronobergs län om du har frågor.
Kommunen kan inte fylla upp pooler. Om du vill ha hjälp med poolfyllning kontakta ett privat företag.
Spara vatten
Grundvattennivåerna i delar av kommunen är mycket låga efter flera år med liten nederbörd. Under sommarmånaderna är det normalt att grundvattennivån sjunker ytterligare, eftersom det mesta av den nederbörd som faller tas upp av växtlighet eller avdunstar.
Kommunalt vatten klassas som livsmedel vilket i sin tur innebär att ett vattenverk är en livsmedelsprocessanläggning. Kapaciteten i vattenverket begränsas av antalet filteranläggningar där vattnet måste passera för att klara Livsmedelsverkets kvalitetskrav på dricksvatten.
I genomsnitt förbrukar varje person cirka 160 liter vatten varje dygn. Fördelat på följande sätt:
- 10 liter för dryck och mat
- 30 liter för toalettspolning
- 30 liter för disk
- 20 liter för tvätt
- 60 liter för personlig hygien
- 10 liter för övrig användning
- Du gör av med cirka 120 liter vatten på tio minuter om du diskar under rinnande vatten.
- Stäng av vattnet medan du borstar tänderna, varje minut rinner det ut cirka 6 liter.
- En läckande toalett kan dra upp till 400 000 liter vatten per år.
- En droppande kran kan droppa ut 15 000 liter vatten per år.
Generellt ökar vattenförbrukningen under varma sommardagar med ca 20 % vilket innebär att 500 000 liter extra dricksvatten ska produceras per dygn.
Sedan 2013 har dricksvattenförbrukningen ökat med 30 %. Att vattenförbrukningen ökar beror i sin tur på att Älmhult växer.
Tips på hur du sparar vatten
- Fyll disk- och tvättmaskin innan du kör och använd eko-program
- Skrapa av fett och matrester innan du diskar, så går det åt mindre vatten för att få disken ren
- Använd diskbalja för handdisk istället för att diska under rinnande vatten
- Ta korta duschar
- Bada inte i badkar
- Använd snålspolande duschmunstycke
- Stäng av vattnet i duschen när du tvålar in dig
- Stäng av kranen när du borstar tänderna
- Byt ut packningar i droppande kranar och läckande toalettstolar
- Samla regnvatten och använd till trädgårdsbevattning (en vattenspridare kan dra 50 liter på 5 minuter)
- Ha vatten i kylskåpet om du gillar kallt vatten, så slipper du spola så länge innan det blir kallt
- Tvätta bilen hos en biltvätt där smutsigt vattnet samlas upp, renas och återanvänds
- Vattna inte växter i solljuset på dagen för då dunstar det mesta av vattnet innan det når växternas rötter
Anmäl när du fyller din pool
Innan du får fylla din pool eller göra andra större vattenuttag (mer än 2 000 liter) måste du meddela kommunens VA-avdelning. Du får då de råd och anvisningar som behövs för att uttaget inte ska äventyra övriga hushålls dricksvattenförsörjning.
Om din brunn sinar
Att spara på vattnet är även viktigt för dig som har en egen brunn. Älmhults kommun har inte möjlighet att köra ut vatten till dig om din brunn sinar. Däremot går det bra att hämta dricksvatten i vattenkiosken på Drivågatan i Älmhult (söder om Blåljushuset).
Borra ny brunn
En brunn som är borrad i berggrunden är i regel inte lika känslig för torka som en grävd brunn. Om du ska borra en brunn är det viktigt att brunnsborrningen utförs fackmannamässigt och i enlighet med Normbrunn-16. Du bör anlita en certifierad brunnsborrare eller kontrollera att de är anslutna till någon av branschorganisationerna för brunnsborrare, till exempel Avanti eller Geotec.
Innan du borrar en egen brunn kan du först höra med VA-avdelningen för att få information om det planeras kommunalt vatten och avlopp i området där du bor.
Vattenkiosk på Drivågatan
På Drivågatan i Älmhult (söder om Blåljushuset) finns en vattenkiosk där du kan hämta vatten om din brunn sinar. I vattenkiosken används nödvattenkranen genom att hålla inne knappen tills vattnet kommer. Du behöver ha med dig egna behållare. Om du behöver större mängder vatten, kontakta Servicecenter.
Avgiften för större mängder vatten är 55 kronor/m3 och det minsta beloppet som debiteras är 375 kronor (inklusive moms). Det finns möjlighet att hämta ut en egen nyckel till vattenkiosken mot en depositionsavgift på 500 kronor.
Vattenkvalitet
Eftersom dricksvatten är klassat som ett livsmedel ställs höga krav på dess kvalitet. Det får inte förekomma några skadliga bakterier eller hälsofarliga ämnen i dricksvattnet.
Provtagning och uppföljning av kvaliteten på vattnet som vi levererar till abonnenterna följer kraven i Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten.
- Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten
Länk till annan webbplats.
- Livsmedelsverkets information om dricksvatten
Länk till annan webbplats.
Provtagning görs regelbundet både på vattenverken och ute på ledningsnätet efter ett bestämt kontrollprogram. Proverna skickas till ett ackrediterat utomstående labb för analys.
Kraven som ställs på kommunalt dricksvatten är mycket högre än om vattnet tas från en egen brunn.
Nedan visas sammansättningen på dricksvattnet i alla orter. Har du frågor om andra parametrar så är du välkommen att kontakta oss.
Gränsvärden hos konsument enligt föreskrift (SLVFS 2001:30)
Mätområde | Enhet | Tjänligt med anmärkning | Otjänligt |
---|---|---|---|
Surhetsgrad | mellan 7,5–9,0 | över 10,5 | |
Mangan (Mn) | mg/liter | 0,05 | |
Järn (Fe) | mg/liter | 0,2 | |
Nitrat (NO³) | mg/liter | 20 | 50 |
Klorid (Cl) | mg/liter | 100 | |
Fluorid (F) | mg/liter | 1,5 | |
Total hårdhet | °dH |
Medelvärde av provtagningar hos användare i Älmhult under 2020-2021
Mätområde | Medelvärde | Enhet |
---|---|---|
Surhetsgrad | 8,37 | pH |
Mangan (Mn) | <0,02 | mg/liter |
Järn (Fe) | <0,05 | mg/liter |
Nitrat (NO³) | 1,17 | mg/liter |
Klorid (Cl) | 19,5 | mg/liter |
Fluorid (F) | 0,073 | mg/liter |
Total hårdhet | 4,13 | °dH |
Medelvärde av provtagningar hos användare i Diö under 2020-2021
Mätområde | Medelvärde | Enhet |
---|---|---|
Surhetsgrad | 8,35 | pH |
Mangan (Mn) | <0,02 | mg/liter |
Järn (Fe) | <0,05 | mg/liter |
Nitrat (NO³) | 0,36 | mg/liter |
Klorid (Cl) | 21,5 | mg/liter |
Fluorid (F) | 0,29 | mg/liter |
Total hårdhet (dH) | 4,7 |
Medelvärde av provtagningar hos användare i Eneryda under 2020-2021
Mätområde | Medelvärde | Enhet |
---|---|---|
Surhetsgrad | 8,3 | pH |
Mangan (Mn) | <0,02 | mg/liter |
Järn (Fe) | <0,05 | mg/liter |
Nitrat (NO³) | <0,3 | mg/liter |
Klorid (Cl) | 43 | mg/liter |
Fluorid (F) | 0,67 | mg/liter |
Total hårdhet (dH) | 6,35 |
Medelvärde av provtagningar hos användare i Virestad under 2020-2021
Mätområde | Medelvärde | Enhet |
---|---|---|
Surhetsgrad | 8,05 | pH |
Mangan (Mn) | <0,02 | mg/liter |
Järn (Fe) | 0,057 | mg/liter |
Nitrat (NO³) | <0,3 | mg/liter |
Klorid (Cl) | 11 | mg/liter |
Fluorid (F) | 0,86 | mg/liter |
Total hårdhet (dH) | 5,1 |
Medelvärde av provtagningar hos användare i Fanaholm under 2020-2021
Mätområde | Medelvärde | Enhet |
---|---|---|
Surhetsgrad | 7,62 | pH |
Mangan (Mn) | <0,02 | mg/liter |
Järn (Fe) | <0,05 | mg/liter |
Nitrat (NO³) | 2,2 | mg/liter |
Klorid (Cl) | 12 | mg/liter |
Fluorid (F) | 0,09 | mg/liter |
Total hårdhet (dH) | 3,4 |
Medelvärde av provtagningar hos användare i Häradsbäck under 2020-2021
Mätområde | Medelvärde | Enhet |
---|---|---|
Surhetsgrad | 8,19 | pH |
Mangan (Mn) | <0,02 | mg/liter |
Järn (Fe) | <0,05 | mg/liter |
Nitrat (NO³) | 0,8 | mg/liter |
Klorid (Cl) | 42 | mg/liter |
Fluorid (F) | 0,69 | mg/liter |
Total hårdhet (dH) | 5,5 |
Medelvärde av provtagningar hos användare i Hallaryd under 2020-2021
Mätområde | Medelvärde | Enhet |
---|---|---|
Surhetsgrad | 8,22 | pH |
Mangan (Mn) | <0,02 | mg/liter |
Järn (Fe) | <0,05 | mg/liter |
Nitrat (NO³) | 0,37 | mg/liter |
Klorid (Cl) | 26 | mg/liter |
Fluorid (F) | 0,66 | mg/liter |
Total hårdhet | 5 |
Medelvärde av provtagningar hos användare i Göteryd under 2020-2021
Mätområde | Medelvärde | Enhet |
---|---|---|
Surhetsgrad | 8,24 | pH |
Mangan (Mn) | <0,02 | mg/liter |
Järn (Fe) | <0,05 | mg/liter |
Nitrat (NO³) | 11,5 | mg/liter |
Klorid (Cl) | 18,5 | mg/liter |
Fluorid (F) | <0,05 | mg/liter |
Total hårdhet | 2,2 |
Medelvärde av provtagningar hos användare i Pjätteryd under 2020-2021
Mätområde | Medelvärde | Enhet |
---|---|---|
Surhetsgrad | 8,22 | pH |
Mangan (Mn) | <0,02 | mg/liter |
Järn (Fe) | <0,05 | mg/liter |
Nitrat (NO³) | <0,3 | mg/liter |
Klorid (Cl) | 9,3 | mg/liter |
Fluorid (F) | 0,85 | mg/liter |
Total hårdhet | 5,75 |
Bevattningsförbud
Kommunalt vatten klassas som livsmedel vilket i sin tur innebär att ett vattenverk är en livsmedelsprocessanläggning. Åtta av kommunens nio vattenverk använder grundvatten som råvara. 75 procent av kommunens vattenbehov tas från Älmhults vattenverk, som hämtar sitt råvatten från sjön Möckeln.
Vanliga frågor kring fakturan
Vanliga frågor
Allmänna bestämmelser
Allmänna bestämmelser för brukande av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen - ABVA, har tagits fram i samverkan mellan kommunerna i Kronobergs län.
Egen Brunn
Vattenprov - egen brunn
Du som har egen brunn, enskild vattentäkt, ansvarar själv för vattenkvaliteten i brunnen. Inrättande av en dricksvattenbrunn behövs inte anmälas in till miljö- och byggförvaltningen samt inget tillstånd krävs för att inrätta en enskild dricksvattenbrunn. Entreprenören som bygger dricksvattenbrunnen rapporterar in till SGU.
Läs mer på SGU.se Länk till annan webbplats.
Livsmedelsverket rekommenderar att man testar brunnsvatten minst vart tredje år.
- Livsmedelsverkets tips för egen brunn
Länk till annan webbplats.
- SGU - tips om att sköta sin brunn
Länk till annan webbplats.
- SGU - att anlägga en brunn
Länk till annan webbplats.
- Att köpa eller sälja hus med egen brunn
Länk till annan webbplats.
Analys/Vattenprov
För att ta reda på vilken kvalitet du har på ditt dricksvatten måste ett laboratorium analysera vattnet. Det finns flera olika laboratorium som gör detta. En del är ackrediterade, det betyder att de är kontrollerade och godkända för att analysera vatten.
Älmhults kommun har en överenskommelse med SGS Analytics Sweden AB, tidigare SYNLAB, om brunnsvattenanalyser till sänkt pris. (OBS! Kampanjkod måste användas för att få sänkt pris, se punkt 3 nedan.) Provtagningsflaskor beställs via deras webshop och skickas ut till dig. Analyskostnaden varierar beroende på vilken analys du önskar. Betalning sker med betalkort eller faktura. Faktura kostar 50 kronor extra. Provet kan lämnas på tisdagar senast klockan 14.00 på servicecenter i kommunhuset. Provet måste vara taget samma dag. Alternativt kan returfraktsedel beställas ihop med flaskorna, det kostar 150 kronor.
Så här går det till att beställa flaskor via SGS Analytics
Gå in på www.brunnsvatten.se Länk till annan webbplats.
- Välj analyspaket genom att klicka på varukorgsknappen vid respektive analys. Din valda analys placeras i Varukorgen.
- Klicka på varukorgen för att se valda analyser. Här kan du välja att ta bort analys eller fortsätta att handla. Fyll sedan i den information som behövs: Brunns-eller anläggningsadress, provinlämning och rapportleverans. Tryck på Spara och fortsätt för att komma till kassan.
- I kassan, Ange kampanjkoden KRONOBERG med versaler och klicka på Använd rabattkoden. Fyll i dina uppgifter. Välj betalningssätt. Klicka på Slutför köp. När köpet är genomfört får du upp en sammanställning av beställningen på skärmen som du kan skriva ut. En orderbekräftelse skickas också till den e-postadress du uppgivit.
- Provtagningsmaterial skickas ut inom ett par dagar. Analysresultatet får du per post cirka 10 arbetsdagar efter att SGS Analytics tagit emot provet.
- Provet kan lämnas på kommunhuset i Älmhult på tisdagar före klockan 14.00 eller på något av SGS Analytics inlämningsställen. OBS! Provet måste lämnas samma dag som det tas.
- Uppe i högra hörnet under meny finns svar på vanliga frågor. SGS Analytics kundtjänst kan också hjälpa dig om du har frågor om din beställning. Du når dem på telefonnumret nedan.
Översvämning egen brunn
Rikliga regn med översvämningar kan leda till att vatten från markytan rinner direkt ner i brunnen och följden kan bli ett förorenat dricksvatten med virus och bakterier. Drick inte vatten som är tydligt färgat eller har en främmande lukt eller smak.
Om du är osäker på om vattnet har blivit förorenat bör det kokas om det ska användas för dricksvatten. Man bör även avstå från att duscha i förorenat vatten för att undvika risk för infektioner. Som alltid rekommenderas att du regelbundet inspekterar din brunn så att den är i god kondition samt att du provtar vattenkvaliteten.
Läs mer om hur du provtar vattenkvaliteten under rubriken Vattenprov - egen brunn längre upp på sidan.
När risken för översvämning avtagit och vattennivåerna återgått till de normala kan en förorenad brunn spolas och eventuellt även kloreras, så att negativa effekter från en eventuellt kvarvarande förorening elimineras. För detta rekommenderas fackmannamässig hjälp.
Läs mer om översvämning och egen brunn på Livsmedelverket.se Länk till annan webbplats.
Sinad brunn
Om vattnet i din grävda brunn inte räcker till beror det i regel på att grundvattennivån i området har sjunkit för mycket. Det kan också bero på att tillrinningen till brunnen minskat, till exempel genom att botten slammat igen. I så fall kan det hjälpa att rensa botten och lägga in ny sand och grus. Om den grävda brunnen ofta sinar, kanske enda alternativet är att borra en brunn.
Hitta din närmaste borrare Länk till annan webbplats.
Älmhults kommun (inklusive räddningstjänsten) har inte möjlighet att köra ut vatten. Däremot går det bra att hämta dricksvatten gratis på VA-avdelningens vattentankstation på Drivågatan i Älmhult (söder om Blåljushuset).
På vattenkiosken används nödvattenkranen genom att hålla inne knappen tills vattnet kommer. Vid behov av större mängder vatten från vattenkiosken kontakta renhållningsavdelningen måndag till fredag kl 07.00-16.00 på något av följande telefonnummer nedan.
Avgiften för större mängder vatten är 55 kronor/m³ och det minsta beloppet som debiteras är 375 kronor. Avgifterna är inklusive moms. Det finns möjlighet att, mot en depositionsavgift på 500 kronor, hämta ut en egen nyckel till vattenkiosken. Depositionsavgiften faktureras i efterhand.