- Startsida
- Bygga, bo & miljö
- Räddningstjänsten
Räddningstjänsten
Funderar du över sotning, fyrverkerier, brand, skadeförebyggande arbete eller brandfarliga och explosiva varor? Svaren hittar du här.
En av räddningstjänstens fem släck- och räddningsbilar.
Skadeavhjälpande räddningsarbete
Antalet akuta utryckningar ligger på i genomsnitt 300 per år. Cirka 25 procent gäller automatlarm cirka 20 procent gäller bränder och cirka 15 procent gäller trafikolyckor. Övriga insatser handlar främst om hjärtstoppslarm, sjukvårdslarm samt olyckor inom industrin och byggsektorn.
Några gånger per år rycker vi även ut för att länspumpa vattenfyllda källare, undsätta kantrade kanotister, begränsa läckage av drivmedel och olja, hjälpa kor/hästar som gått ner sig i diken samt undsätta folk som sitter fast i hissar.
Räddningstjänsten består av både fast anställda brandmän och brandmän i beredskap. Är du intresserad av att jobba som brandman i beredskap är du välkommen att ansöka.
Läs mer om att arbeta som brandman i beredskap
Vid akuta händelser ring 112
Hit ska du ringa vid akuta nödsituationer då det är fara för liv, egendom eller miljö. Genom ett samtal till 112 når du samhällets alla hjälpresurser. Exempel på när du ska ringa 112:
- Du ser två bilar krocka.
- Du ser en båt med människor sjunka.
- Du ser rök eller lågor slå ut från en fastighet.
- Någon är medvetslös.
- Du hör att din granne blir misshandlad.
- Du träffar en person som blöder och verkar förvirrad.
- Din kompis ringer och berättar att han eller hon tänker ta livet av sig.
- Din sambo har slagit dig och är kvar i bostaden.
- Du har ont i bröstet och svårt att andas.
Skadeförebyggande verksamhet
Den förebyggande verksamheten handlar om att minska risken för bränder och andra olyckor. Genom information, utbildning, kontroller och beslut jobbar vi med förebyggande verksamhet för att nå ett säkrare samhälle.
Vi arbetar aktivt med att sprida kunskap om brand- och olycksförebyggande åtgärder. Detta gör vi bland annat genom att ta emot studiebesök, genomföra hembesök och delta vid olika evenemang. Vi erbjuder dessutom grundläggande brandskyddsutbildning (GBU) till privatpersoner, företag och organisationer.
En annan viktig del av vår skadeförebyggande verksamhet handlar om att genom tillsyn se till att samhällets krav på brandskydd är uppfyllda. Detta ökar säkerheten på till exempel vårdanläggningar, skolor, industrier, hotell, restauranger och samlingslokaler. Räddningstjänsten genomför tillsyner enligt lagen om skydd mot olyckor samt lagen om brandfarliga och explosiva varor. Räddningstjänsten är dessutom tillståndsmyndighet när det gäller hantering av brandfarliga och explosiva varor.
Räddningstjänsten fungerar även som remissinstans i plan- och byggärenden, serveringsärenden och vid anordnande av offentliga tillställningar och allmänna sammankomster enligt ordningslagen.
Brandfarliga och explosiva varor
Räddningstjänsten ansvarar för tillsyn och tillstånd för explosiva och brandfarliga varor. Det finns ett omfattande regelverk som beskriver hur du ska göra för att hantera brandfarliga och explosiva varor på ett säkert sätt.
Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som utfärdar föreskrifter, allmänna råd och handböcker för hantering av brandfarliga, brandreaktiva och explosiva varor. Bland annat finns föreskrifter som reglerar när tillstånd krävs och detaljföreskrifter för hantering av brandfarliga vätskor, brandfarliga gaser och explosiva varor. Det finns även ett flertal informationsblad som beskriver god hantering i specifika miljöer exempelvis hantering i skolor, på restauranger och i bilverkstäder.
Läs mer om hantering av brandfarliga och explosiva varor på MSB Länk till annan webbplats.
Älmhults räddningstjänst är tillstånds- och tillsynsmyndighet för brandfarliga, brandreaktiva och explosiva varor inom Älmhults kommun.
Läs mer under rubrikerna Brandfarlig vara och Explosiva varor om vad detta innebär för dig och din verksamhet.
Våra brandstationer
Älmhult kommuns räddningstjänst består av deltidsstyrkor i Älmhult och Liatorp samt räddningsvärn i Häradsbäck och Pjätteryd som bemannas av frivilliga brandmän.
Älmhult
Dessa uppgifter utförs av Älmhults station:
- Ledning och samordning av större räddningsinsats
- Samtidig utvändig släckning och livräddningsinsats med rökdykare
- Livräddningsinsats med rökdykare
- Invändig släckinsats i mindre och medelstora industrier
- Utvändig släckning
- Kemdykarinsats i mindre omfattning
- Upprättande av saneringsplats i samband med kemdykarinsats i kommunen
- Losstagning av fastklämda i trafikolyckor
- Skogsbrandsläckning
- Oljeskadebekämpning i mindre omfattning både på land och i vatten
- Terrängtransport av skadade personer
- Djurlivräddning
- Tankbilsresurs
- Sjöräddning på insjöar
Liatorp
Dessa uppgifter utförs av Liatorps station:
- Livräddningsinsats med rökdykare
- Invändig släckinsats i mindre och medelstora industrier
- Utvändig släckning
- Kemdykarinsats i mindre omfattning
- Upprättande av saneringsplats i samband med kemdykarinsats i kommunen
- Losstagning av fastklämda i trafikolyckor
- Skogsbrandsläckning
- Oljeskadebekämpning i mindre omfattning både på land och i vatten
- Terrängtransport av skadade personer
- Tankbilsresurs
- Sjöräddning på insjöar
Sotning
Räddningstjänsten ansvarar även för tillstånd avseende rengöring (sotning) av fasta förbränningsanordningar. Vid frågor som rör egensotning och tillstånd för detta kontakta Räddningstjänsten, vid frågor som rör sotning i allmänhet kontakta HSV Hässleholms Sot & Vent AB.
Sotningstaxa Älmhults kommun Pdf, 133.8 kB.
HSV Hässleholms Sot & Vent AB
Områdesansvarig Älmhult, Jimmy Ljunggren
Adress: Torngatan 4D, 34331 Älmhult
Kurser
Räddningstjänsten utbildar varje år drygt 2 500 personer, främst inom näringsliv och kommunala förvaltningar, i bland annat brandkunskap, släckning och självskydd. En stor del gäller "Lagen om skydd mot olyckor" som bestämmer att samtliga juridiska personer ska upprätta en plan för brandskydd i den egna fastigheten.
Brandkunskap för alla
- Brandteori - Vad krävs för att brand ska uppstå?
- Hur gör man om brand uppstår i allmänhet?
- Vad ska ni tänka på vid brand på er arbetsplats? Vilken släckutrustning finns? Utrymningsvägar?
- Praktik – brand i kläder, information om gasol i olika faser, vad händer med engångssprayflaskor vid brandpåverkan. Vi provar!
- Användning av handbrandsläckare - Hur gör man, släckteknik. Alla får prova att släcka.
Kursen anpassas efter dina behov och antalet deltagare. Kurslängden är cirka 1-4 timmar. Kontakta Räddningstjänsten för mer information och tidsbokning.
Heta Arbeten
Regler för svetsning, lödning, uppvärmning och arbeten med rondell.
- Exempel på skadefall
- Ansvar
- Lagar och försäkringsvillkor
- Risker vid heta arbeten
- Skyddsåtgärder
- Åtgärder vid brand - praktiska övningar
- Kunskapskontroll
Anmälan till kursen ”Heta arbeten” görs här Länk till annan webbplats.
Skogsbrand
När det är torrt och blåser hårt ökar risken för brand i skog och mark. Då kan det vara förbjudet att göra upp eld i naturen. Räddningstjänsten meddelar när det finns förbud att elda utomhus. Eldning, avverkning av skog, gnistor från tåg eller blixtnedslag kan orsaka skogsbrand.
En stor skogsbrand orsakar stora skador i samhället, människor och byggnader kan skadas. Det orsakar också stora kostnader för dem som äger skogen. Där det finns stora områden med skog och där det är få som bor är risken för skogsbränder större.
Appen Brandrisk Ute
Appen Brandrisk Ute, som utvecklats av MSB, hjälper dig att hålla koll på brandrisken i skog och mark. Med hjälp av positioneringsfunktionen i din iPhone, iPad eller Androidenhet får du prognos för aktuell och kommande brandrisk. Råd ges om du till exempel planerar att elda och grilla i skog.
- Ladda hem appen via Google Play
Länk till annan webbplats.
- Ladda hem appen via App Store
Länk till annan webbplats.
Gratis utbildning
Hushållningssällskapet tillhandahåller en gratis utbildning för dig som är skogsägare. Utbildningen heter ”Skogsbrand – var beredd om det händer!”
Gör så här för att ta del av utbildningen:
- Skapa ett konto på Hushållningssällskapets webbportal.
Länk till annan webbplats.
Ett e-postmeddelande med en länk kommer att skickas till den e-postadress du angett, bekräfta ditt användarkonto genom att klicka på länken i meddelandet. - Klicka på kurslänken: Skogsbrand – var beredd om det händer
Länk till annan webbplats. och ange koden 0938.
Mer information om skogsbrand
Kontakta Servicecenter
Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till servicecenter.