Flytta till Älmhult!

Vi är väldigt glada att kunna hälsa dig välkommen till Älmhults kommun. Älmhult är både en plats i Småland och i världen – idylliskt, internationellt och spännande. ­

Välkommen till Älmhult, känn dig som hemma!

I Älmhults kommun bor och lever ungefär 18 000 personer från världens alla hörn. Många kommuner i Älmhults storlek minskar vad gäller invånare, men Älmhults tätort går mot strömmen. Vi växer och är inte riktigt som alla andra. Och det är bra, tycker vi. Under dagtid är vi dessutom betydligt fler. Det är ungefär 3 500 personer som pendlar in till Älmhult varje dag för att arbeta. Till det kommer ett stort antal affärsresenärer och andra besökare som dagligen finns här. Det är därför inte så konstigt att det finns många frisörer och lunchställen i Älmhult.

När du är hemma i Älmhult betyder det att det finns en plats för dig – en bostad, ett jobb, möjligheter till utveckling, vila och rekreation. Möjligheter till ett gott liv. Det finns också en plats för dina nära och kära, dina barn och dina föräldrar där alla blir väl omhändertagna. Du blir mött med ett leende, vänliga ord och av människor som står på din sida.

Vi hjälper dig med dina frågor

Funderar du på att flytta till Älmhult? Har du ett företag och söker medarbetare som du vill locka till Älmhult.

Att flytta till en ny ort gör att du ställs inför många frågor och val. Det kan röra frågor om jobb, bostad, skola, barnomsorg, fritidsaktiviteter eller någonting annat.

I Älmhults kommun har vi därför en inflyttarlots som hjälper dig som vill flytta hit. Du får rådgivning och tips från oss via telefon, e-post eller i ett personligt möte. Vår målsättning med du smidigt ska få de besked du behöver och att du ska känna dig varmt välkommen till Älmhult!

Du når vår inflyttarlots genom att kontakta Servicecenter, kontaktuppgifterna hittar du längst ner på denna sida.

Här är det lätt att leva och bo!

Att leva i Älmhult är enkelt. Många uppskattar att ha nära till arbete, skola, fritidsaktiviteter, natur, handelsplats och shopping i centrum. Närheten spar tid och ger oss mer fritid.

I Älmhult byggs det för fullt och flera spännande bostadsområden växer fram, bland annat i Paradiset i Västra Bökhult och i de nya områdena Vena och Solvikskajen. Vi har också stora möjligheter att skapa attraktiva boenden på landsbygden, både sjönära och ostört som samtidigt har större arbetsplatser på nära håll. Vad letar du efter?

Om du funderar på att bygga nytt kan du kontakta kommunen eller gå in på länken nedan för att få mer information om vilka tomter som är till salu.

Hitta bostäder och tomter

Är du intresserad av att hyra eller köpa en bostad?

Här hittar du kontaktuppgifter till olika hyresvärdar och mäklare med boenden i såväl Älmhults tätort som i småorterna.

Utbildning för livet

Nu börjar flera av våra nya skolor i kommunen att växa fram. Fler invånare innebär ökade krav på kommunal service som skolor och förskolor, men det ger oss också möjligheter. Vi behöver därför bygga nytt, rusta upp och hitta nya lösningar som gör att vi kan utvecklas långsiktigt hållbart för kommande generationer.

Eftersom det finns många barnfamiljer i Älmhult är det också en av de verksamheter som växer och utvecklas som mest. För dig som nyinflyttad vill vi göra det enkelt att hitta rätt bland såväl förskolor som skolor. Oavsett om dina barn är små eller stora är det viktigt att ni snabbt och smidigt får information om vilka alternativ som finns.

Förskola

Förskolans pedagogiska utveckling är stark och i Älmhult ser vi förskolan som en viktig framgångsfaktor för barns lärande. Förskolan arbetar med att stimulera barnens intresse för bland annat språk, naturvetenskap, teknik och matematik samt skapa en digital lärmiljö. Pedagogerna utvecklas genom lokala och centrala satsningar och vi arbetar med att skapa barngrupper i balans utifrån sammansättning och storlek.

När det är dags att välja barnomsorg kan många frågor uppstå. Hör av dig så guidar vi dig rätt. Kortfattat finns inom kommunen förskola för barn 1–5 år och också öppna förskolan Kotten. När barnet börjar skolan erbjuds fritidshem. Barnomsorg och skola söker du via kommunens e-tjänster.

Skola

Älmhults skolor ligger långt framme vad gäller inkluderande lärmiljöer, där varje elev blir sedd och utmanad utifrån sina förutsättningar. Tillsammans skapar vi just nu en likvärdig förskola och skola i ständig utveckling. Du hittar flera grundskolor och också fristående skolor.

Haganässkolan

På vår kommunala gymnasieskola och gymnasiesärskola Haganässkolan finns många olika utbildningar, både högskoleförberedande och yrkesprogram, introduktionsprogram, IB-program, SFI och vuxenutbildningar.

Haganässkolan är mer än en skola. Här finns både gym, en nybyggd sportanläggning och nyrenoverad simhall. Naturen har vi in på knuten om du vill ta en promenad eller en joggingtur. På Haganäsområdet finns ett handelsområde med affärer och matställen. Till Älmhults centrum promenerar du på några minuter men det finns också en buss du kan åka.

Internationella skolan

I Älmhult är vi internationella. På riktigt. I vår kommun bor och verkar människor från fler än 50 olika länder. Var femte invånare mellan 25 och 44 år är född utomlands. Det gör att Älmhult har en internationell atmosfär. Företagen i Älmhult drar till sig folk från hela världen och till det kommer personer som kommit av andra skäl. Det är ingen slump att det finns en internationell skola just i Älmhult. Skolan har klasser från förskola till årskurs nio, där all undervisning sker på engelska. Eleverna på skolan, som följer en internationellt baserad läroplan, kan gå vidare i en annan internationell skola någon annanstans i världen. Den internationella skolan växer i takt med en ökad efterfrågan.

Läs mer om alla våra förskolor och skolor

Förskola 1–5 år

I kommunen finns 18 kommunala förskolor placerade både i centrala Älmhult och i byarna runtomkring. Det finns också fristående förskolor och öppen förskola.

Förskolor i Älmhults kommun

Grundskola 6–16 år

Det finns nio kommunala grundskolor i kommunen varav en är Internationell skola där all undervisning sker på engelska. Grundsärskolan är placerad på två skolor, årskurs 1-6 samt årskurs 7-9. Det finns även två friskolor i kommunen.

Gymnasium

Haganässkolan ligger i centrala Älmhult. Här kan du välja flera olika program. På Haganässkolan finns också vuxenutbildning och gymnasiesärskola.

Haganässkolan

En aktiv fritid

I Älmhult är det lätt att skapa en aktiv fritid för ett rikare och friskare liv. Det finns aktiviteter för alla, ung som gammal, inom både kultur och idrott. Föreningslivet är mångsidigt och det finns fler än 200 föreningar som du kan engagera dig i. Här finns kulturskola, fritidsgård, ishall, idrottshallar, go-cartbana, utegym, ridklubb, Gym, golfbana och mycket mer.

Bada året runt

För dig som gillar att bada finns flera badplatser och simhallen Haganäsbadet med en 25-metersbassäng, bubbelpool och en bassäng för rehabilitering. Haganäsbadet erbjuder också babysim och simskola.

Lekplatser och parker

I kommunen finns det många natursköna platser som bjuder in till lek, umgänge eller bara en stund i lugn och ro. Vad sägs om en promenad i Åparken i Diö, en joggingrunda i Haganäsparken eller en rolig stund vid en av våra lekplatser?

Se alla våra parker och lekplatser

Idrottsskolan

Genom samarbete med 20 föreningar erbjuder vi alla barn i första och andra klass att vara med i Idrottsskolan. Här får alla barn möjlighet att prova på olika idrotter. Det gör det lätt att hitta sin favoritidrott.

Idrottskolan

Musik i Älmhult

Älmhult erbjuder en stor och blandad musikscen. Välj att spela själv, till exempel genom kulturskolan, eller besök våra populära och årliga musikevenemang.

Kulturskolan

Mycket att se och uppleva

I Älmhult finns det mycket att upptäcka. Här finns friluftsliv med kanot, cykel och frisbeegolf, Carl von Linnés hembygd, sjöar med bra fiske, konstutställningar och flera restauranger. Här finns det alltid något att göra.

Läs mer på Uppleva & göra

Evenemang året runt

Varje år arrangeras en rad olika evenemang, bland annat på Folkets hus, Destination Möckelsnäs, på IKEA Live! och i Älmhults centrum.

Se vår evenemangskalender

Hitta arbete

Älmhult har ett, för sin storlek, ovanligt stort och expansivt näringsliv. Vi arbetar för att skapa ett bra näringslivsklimat och goda möjligheter för befintliga företag att expandera och nya företag att etablera sig.

I Älmhults kommun finns möjligheter till sysselsättning av olika slag. Här finns bland annat små och medelstora företag, industrier, butiker och turismverksamheter. Älmhult är även hemvist till IKEA:s olika bolag med drygt 4 000 anställda som rymmer till exempel katalogtillverkning, centrallager och produktutveckling. Sammanlagt finns cirka 500 registrerade aktiebolag och 1 500 företagare i kommunen.

Lediga jobb hittar du på Arbetsförmedlingens hemsida Länk till annan webbplats.

Älmhults kommun som arbetsgivare

Älmhults kommun är en stor arbetsgivare i kommunen. Älmhults kommun är i ständig utveckling och ser nyttan med mångfald, respekterar olikheter och arbetar aktivt för jämställdhet. Som anställd inom kommunen får du ett trevligt och utvecklande arbete, en god arbetsmiljö och interna karriärvägar.

Läs mer om hur det är att arbeta på Älmhults kommun och vilka lediga jobb vi har just nu

Starta eget

Är du intresserad av att starta eget? I Älmhult kan din dröm om ett eget företag bli sann. Här får du tips på hur du kommer igång

Hitta bostad

Vi vill att invånarna ska bo och leva i en trivsam, hälsosam och trygg miljö. För dig som är på jakt efter bostad i Älmhult finns flera bostadsformer.

Barnvänliga villaområden, lägenheter i centrum, naturnära gård på landsbygden – i Älmhult är boendet och boendemiljön varierad.

Vill du ha nära till skog och sjö, har du möjlighet till det utan att pendlingen tar för stor del av vardagen. Vill du istället bo mer centralt, kan du göra det. I Älmhult har du möjlighet att välja!

Läs mer om kommunens alla tätorter

Vill du köpa bostad, bygga nytt eller hyra?

Flytta till Sverige

Välkommen till Sverige och Älmhult! Här hittar du praktisk information om hur du blir folkbokförd i Sverige och hur du går tillväga för att lära dig svenska.

Information Sverige - en portal för nyanlända

Information Sverige är till för att göra det lättare för dig som är nyanländ i Sverige. Här hittar du svar på frågor om hur svenska samhället fungerar och vilka myndigheter som du kommer i kontakt med under din första tid i landet.

Du hittar "information Sveriges" hemsida här Länk till annan webbplats.

Så blir du folkbokförd

När du flyttar till Sverige från ett land utanför EU måste du anmäla detta hos Migrationsverket. Du som har flyttat eller vill flytta till Sverige från utlandet och planerar att bo här i mer än 3 månader ska vara folkbokförd i Sverige. Att vara folkbokförd i Sverige innebär att du har ett personnummer och är registrerad på en adress. För att bli folkbokförd i Sverige måste du anmäla din flytt till Sverige via ett personligt besök på ett av Skatteverkets servicekontor. Skatteverket i Älmhult ligger på Gotthards gatan 5. Vid besöket är det viktigt att ta med alla papper och intyg som exempelvis vigselbevis och uppehållstillståndskort om du kommer från ett land utanför EU.

När du ska lära dig svenska

När du kommer till Sverige kan du lära dig svenska på Haganässkolan i Älmhult. Du kan även behöva komplettera din yrkesutbildning från ditt hemland med speciella arbetsmarknadsutbildningar.

Läs mer om SFI och vuxenutbildningar här

Läs vår broschyr om att flytta till Älmhult

Bild på Älmhults turistbroschyr

Flytta till Älmhult

Läs och inspireras av vår digitala broschyr om att flytta till Älmhult.
Välkommen till Älmhult Länk till annan webbplats.

Bild på Älmhults turistbroschyr

Move to Älmhult

Read, and get inspired by our online brochure about moving to Älmhult.
Welcome to Älmhult Länk till annan webbplats.

Kontakta Servicecenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till servicecenter.

Stängt Öppnar 26 jul kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?