Älmhultsfestivalen

Älmhults kommun

Älmhultsfestivalen 2023: Save the date!

Fredag och lördag den 26-27 maj blir det en hejdundrande fest i centrum med ett brett utbud från morgon till kväll.

Just nu jobbas det för fullt med att fylla årets program! Så håll utkik när det närmar sig!

Om festivalen

Det årliga evenemanget Älmhultsfestivalen, tidigare Familjefestivalen, har med hjälp av platsvarumärket fått en uppdaterad prägel och ett tydligare manér. Festivalen planeras och utformas nu helt i linje med ledorden för vårt platsvarumärke: internationell, hemtrevlig, jordnära och påhittig.

Kommunens unika internationella prägel återspeglas i festivalens innehåll och det lokala utbudet ges stort utrymme. Älmhult är Världens hem! Detta tar vi särskilt fasta på under Älmhultsfestivalen – vår egen stadsfest!

Vi har en fantastisk kulturskola med begåvade elever och många mycket duktiga musiker och band. Detta tar vi självklart fasta på. Att sätta ljuset på våra lokala förmågor, inte minst unga sådana, är helt i linje med ambitionen att öka delaktigheten i kulturlivet. Framtidens kulturliv skapas av dagens barn och unga. De begåvade ungdomar vi ser på Älmhultsfestivalen kan mycket väl uppträda på en stor nationell eller internationell scen i framtiden.

Stadsfestivalen bidrar också till att stärka platsen och öka attraktiviteten i centrum och härigenom gynna handlare, caféer, restauranger med flera.

Älmhultsfestivalen 2022: En riktig folkfest!

Förra årets festival är över sedan länge och det var full aktivitet i Älmhults centrum.
– Med alla besökare och med ett varierat program blev förra årets festival en riktig folkfest, summerar Jörn Engkvist, festivalgeneral och kultur- och fritidschef.

Under en fredag och lördag i maj kunde älmhultsborna åter igen samlas för festival. Besökarna kunde ta del av allt från modevisning, tivoli, allsång och trolleri till shopping och musikframträdanden. Publikantalet landande på cirka 8000 besökare.

Butiker flyttade ut på gatan

Flera butiker längs Norra Esplanaden flyttade ut delar av sin verksamhet under festivalen.
Lina Blomqvist från E.G. Blomqvists Guldsmedsaffär var en av flera positiva handlare:

– Det har varit ett härligt flöde av besökare och det känns jättebra att Esplanaden kommer i fokus. Jag vill också passa på att lyfta fram modevisningen där vi handlare är med och gör något tillsammans.

IT-insamling gav bra resultat

Under festivalen erbjöds invånarna att lämna in sina gamla mobiler, surfplattor och datorer för återvinning. Insamlingen gav bra resultat och det går bra att fortsatt lämna in sin IT-utrustning i kommunens Servicecenter under ett par veckor framöver.

Robert Palmqvist, IT-chef, vill passa på att tacka för det som kommit in:

– Vi fick in en hel del elektronik från våra besökare. För det ekonomiska värdet av de enheter som kan återanvändas kommer vi nu att anordna en aktivitet för barnen i kommunen vilket känns jättebra.

Stort tack från Älmhults kommun

Älmhults kommun framför ett stort tack till alla som kom till festivalen. Tack till en fantastisk publik, arrangörer, föreningar, handlare, medhjälpare, utställare och artister.