Om detaljplanering
Vi skapar förutsättningar för kommunens utveckling bland annat genom att ta fram detaljplaner. Färdigställandet av detaljplaner genomgår en särskild process.
Vad är en detaljplan?
En detaljplan bestämmer hur marken inom ett visst område får användas och vilka byggnader eller anläggningar som får finnas där. Detaljplaner görs framförallt vid större förändringar av ett områdes markanvändning, och syftar främst till att pröva om marken är lämplig för bebyggelse. Vid framtagandet av en detaljplan vägs allmänna och enskilda intressen mot varandra.
Vad reglerar detaljplanen?
I en detaljplan redovisas utformning och användning av gator och andra allmänna platser, liksom användningssättet för kvartersmark och vattenområden. Där regleras byggnaders användningsområde, storlek, placering och utformning. Även genomförandet av planen ska vara beskrivet för bland annat tekniska, ekonomiska och fastighetsrättsliga frågor. Planen är rättsligt bindande under genomförandetiden, vilken är mellan 5 och 15 år. Om kommunen inte ändrar eller upphäver planen fortsätter den att gälla och ge byggrätt som tidigare.
Underlag vid bygglovsansökan
I en detaljplan avgörs många frågor som rör själva byggandet och relationen mellan olika fastigheter. Detaljplaner lägger grunden till hur du får bygga och vilken typ av ändamål byggnaden får användas till.
Antagna detaljplaner
Detaljplaner finns främst inom tätbebyggda områden och samhällen. I Älmhults kommun antogs första planen 1957. Samhällena har växt under åren vilket medför att samtliga planer bildar ett ”lapptäcke” över Älmhult med tätorter.
En gällande detaljplan har antagits, vunnit laga kraft, och styr därmed markanvändningen i det aktuella planområdet. Dessa gäller tills kommunen ändrar eller upphäver dem. I Älmhults kommun finns gällande detaljplaner för de största delarna av orterna Älmhult, Möckeln, Diö, Liatorp, Eneryda, Virestad, Häradsbäck, Delary, Hallaryd, Göteryd och Pjätteryd, samt för flertalet av fritidshusområdena.
- I Älmhultskartan finns alla antagna detaljplaner tillgängliga
Länk till annan webbplats.
- Se våra pågående detaljplaner
Planprocessen
Färdigställandet av detaljplaner genomgår en särskild process som i första hand regleras av plan- och bygglagen (PBL). Tillvägagångssättet är detsamma vare sig kommunen upprättar nya, ersätter eller upphäver detaljplaner.
- Initiering
- Planförslag tas fram
- Plansamråd (synpunkter lämnas på förslaget)
- Inkomna synpunkter sammanställs och planförslaget revideras
- Granskning (synpunkter lämnas på det nya förslaget)
- Inkomna synpunkter sammanställs och mindre justeringar görs
- Antagande
- Eventuellt överklagande
- Laga kraft
Vid framtagande av en detaljplan kan kommunen välja mellan standard- eller utökat förfarande. I vissa fall kan även begränsat eller samordnat förfarande tillämpas.
Planprogram
En detaljplan ska, enligt plan- och bygglagen, grundas på ett program som anger utgångspunkter och mål för planen, om det inte är onödigt. I programmet anges utgångspunkter och förutsättningar för planen i syfte att ge berörda möjlighet till insyn och påverkan tidigt i planprocessen.