Våra boenden för äldre

Om dina behov av vård och omsorg är så stora att du inte längre kan bo kvar hemma kan du få flytta till ett boende med personal dygnet runt, ett så kallat vård- och omsorgsboende.

Du ansöker om bostad hos kommunens biståndshandläggare och beviljas boende utifrån ditt behov av vård och omsorg.

Läs mer om ansökan om bistånd

Ansök om vård- och omsorgsboende Länk till annan webbplats.

Du hyr din bostad med hyreskontrakt. Förutom din lägenhet finns gemensamma utrymmen för måltider, samvaro och sociala aktiviteter. Det finns personal på boendet dygnet runt. Kommunen har inget kösystem för att få en plats på ett vård- och omsorgsboende utan det är behovet som styr.

När en lägenhet på ett särskilt boende ska sägas upp kontaktas enhetschefen på boendet.

Våra boenden

Almgården, Älmhult

Adress:
Ljungbyvägen 1
343 36 Älmhult

Boendemiljö

Almgården har 30 lägenheter som är vård- och omsorgsboenden och 11 lägenheter som är korttidsboende. Det nedersta planet är anpassat för demensboende.

På Almgården finns det vårdpersonal dygnet runt och det finns tillgång till sjuksköterskor, sjukgymnaster, fysioterapeuter och arbetsterapeut. Vid behov finns det tillgång till läkare. Varje boendegrupp har sin personal som ger daglig omvårdnad och service. Nattetid finns gemensam nattpersonal.

Det finns också ett café som drivs av daglig verksamhet dit du kan gå och få en kopp kaffe med tilltugg. Alla tisdagar är det Caféeftermiddag med något tema. Du har tillgång till trädgården för en kort promenad, för att odla grönsaker i pallkragarna eller för att sitta och ta det lugnt i.

Ekebo, Diö

Adress:
Växjövägen 347
343 71 Diö

Boendemiljö

Ekebo ligger i Diö och består av tre boendegrupper med totalt 27 lägenheter. Två av boendegrupperna är demensboenden.

På Ekebo finns det vårdpersonal dygnet runt och det finns tillgång till sjuksköterskor, sjukgymnaster, fysioterapeuter och arbetsterapeut. Vid behov finns det tillgång till läkare. Varje boendegrupp har sin personal som ger daglig omvårdnad och service. Nattetid finns gemensam nattpersonal.

Nicklagården och Elmiersgården, Älmhult

Adress:
Storgatan 4
343 32 Älmhult

Boendemiljö

På Nicklagården finns fem boendegrupper och på Elmiersgården finns tre boendegrupper för personer med demenssjukdom, totalt 72 lägenheter. Lägenheterna består av ett rum, kokvrå, badrum samt hall med garderob. På varje boende finns gemensamt kök och vardagsrum för samvaro, måltider och aktiviteter.

På Nicklagården och Elmiersgården finns det vårdpersonal dygnet runt och det finns tillgång till sjuksköterskor, sjukgymnaster, fysioterapeuter och arbetsterapeut. Vid behov finns det tillgång till läkare. Varje boendegrupp har sin personal som ger daglig omvårdnad och service. Nattetid finns gemensam nattpersonal.

Byggnaden Nicklagården

Nicklagården i Älmhults centrum

Solgården, Göteryd

Adress:
Hembygdsvägen 1
343 97 Älmhult

Boendemiljö

Solgården ligger i Göteryd och består av två boendegrupper. Totalt finns det 23 lägenheter.

På Solgården finns det vårdpersonal dygnet runt och det finns tillgång till sjuksköterskor, sjukgymnaster, fysioterapeuter och arbetsterapeut. Vid behov finns det tillgång till läkare. Varje boendegrupp har sin personal som ger daglig omvårdnad och service. Nattetid finns gemensam nattpersonal.

Byggnaden Solgården

Solgården i Göteryd

Korttidsboende

På ett korttidsboende bor du tillfälligt för att få stöd med rehabilitering och behandling. Korttidsboende finns på Almgården i Älmhult.

Du kan få korttidsboende efter du varit på sjukhus för att få återhämtning innan du kommer hem till ditt vanliga boende. Korttidsvård beviljas av olika skäl förutom för rehabilitering, till exempel för avlastning för anhöriga eller vid vård i livets slut.

Korttidsboende på Almgården

På Almgårdens korttidsboende finns 11 rum med egen toalett och pentry med kylskåp. Boendet har en egen gymnastiksal och ett stort allrum med kök och matplats samt TV-hörna.

Personalen arbetar i team bestående av undersköterskor, sjuksköterskor, fysioterapeut och arbetsterapeut. Vid behov finns läkare tillgänglig. Rehabiliteringen planeras efter dina behov och mål i samarbete med biståndshandläggaren. Ditt behov av stöd utvärderas under din tid på korttidsboendet.

Mer om korttidsavdelningarna i Älmhults kommun

På Almgården finns två korttidsavdelningar: Solrosen och Sländan. Här finns vård- och omsorgspersonal dygnet runt. På korttidsboendet finns även växelvård och avlastning. För att ansöka om växelvård eller avlastning kontakta biståndshandläggare.

Att bo på korttidsboende

På korttidsboendet finns 19 rum med egen toalett och pentry med kylskåp. Avdelningen har ett allrum med TV-hörna och en gemensam matplats. Det finns även ett träningsrum, där kan du träna själv eller med hjälp av vårdpersonalen.

Vården präglas av ett rehabiliteringstänk och en helhetssyn på dina fysiska, psykiska och sociala behov. Personalen arbetar i team bestående av undersköterskor, sjuksköterskor, fysioterapeut och arbetsterapeut. Vardagar, under dagtid, arbetar patientansvarig sjuksköterska samt arbetsterapeut och fysioterapeut. De hjälper bland annat till med träning, provar ut hjälpmedel samt delegerar till omsorgspersonal de övningar som ska göras varje dag. Det finns även en demenssjuksköterska, som kan kontaktas vid behov.

Under din vistelse hos oss gör du en vårdplanering tillsammans med din biståndshandläggare. Under din första vecka här gör du även en individuell genomförandeplan tillsammans med vårdpersonalen. Genomförandeplanen utgår ifrån dina behov och är en plan för hur stödet ska utformas. Planen följs sedan upp och förändras vid behov.

Lite praktiskt om ditt boende

Korttidsboende är ett tidsbegränsat tillfälligt boende. Du har ett eget rum med egen toalett. Internet finns också på rummet. Du får ett trygghetslarm och vid behov finns sänglarm. I ditt rum finns sängkläder och handdukar.

Detta behöver du ta med dig:

  • kläder och skor för inne- och utebruk
  • hygienartiklar
  • mediciner, recept, läkemedelslista
  • inkontinenshjälpmedel
  • individuellt utprovade hjälpmedel

Vänligen märk kläderna med namn, då vi tvättar kläderna på avdelningen.

Aktiviteter

Varje vecka kommer Almbladet till avdelningen. Där kan du se vilka aktiviteter som händer under veckan. Det kan vara sittgymnastik, bingo, café med underhållning, filmvisning, bakning, högläsning eller årstidsbundna fester.

Kontanter och värdesaker

På avdelningen finns möjlighet att låsa in kontanter och värdesaker i värdeskåp. Kontakta vårdpersonalen så hjälper de dig. Vi ansvarar endast för värdesaker som är inlåsta i värdeskåpet.

Måltider

Alla måltider serveras ute i matsalen på avdelningen. Om du vill äta inne på ditt rum så går det bra. Maten tillagas på Nicklagården.

Måltiderna serveras från (ungefärliga tider):

Frukost, klockan 7.30
Lunch, klockan 12.00
Eftermiddagsfika, klockan 14.30
Kvällsmat, klockan 17.30
Kvällsfika, klockan 18.30

Besökare kan köpa kaffe och kaka hos Café Kringlan, som ligger vid huvudentrén på Almgården. Café Kringlan har öppet vardagar under dagtid. De tar både emot kontanter och swish.

Avgift

Avgiften för att bo på korttidsboende är 220 kronor per dygn med en maxavgift på 2 044 kronor i månaden. Maten kostar 90 kronor per dag.

Besök

Du som anhörig är en viktig del i rehabilieringsarbetet och vi hoppas att du alltid känner dig välkommen hit. Vi har därför fria besökstider men önskar att besökare tar hänsyn till de tider vi serverar mat. Entrédörrarna till Almgården är öppna klockan 07.00-18.00. För att komma in på Almgården under övrig tid använd dörrklockan vid entréerna.

Kontaktuppgifter

Solrosen

0476-550 61

Sländan

0476-553 34

Biståndshandläggare

0476-550 00Enhetschef

0476-553 16

Kontakta Servicecenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till servicecenter.

Stängt Öppnar 29 sep kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?