- Startsida
- Omsorg & stöd
- Stöd för äldre & seniorer
- Hemtjänst
Hemtjänst
Du som är äldre kan få stöd och hjälp av kommunen. Vi hjälper dig att hitta rätt stöd utifrån dina behov så att du kan leva ett så självständigt och tryggt liv som möjligt.
Hemtjänstens uppgifter
Insatser från hemtjänsten ska underlätta för dig i det dagliga livet och ge dig möjlighet till att bo kvar i ditt eget hem. Målet är att du kan leva ett så självständigt och tryggt liv som möjligt. Du som har behov av stöd och hjälp behöver ansöka om det och efter det görs en bedömning.
Du kan till exempel ansöka om:
- Trygghetslarm och tillsyn
- Stöd i hemlivet som till exempel hjälp att hämta medicin på apoteket, inköp av dagligvaror, städning, tvätt och hjälp med måltider som till exempel enklare matlagning eller att värma mat.
- Personlig vård som till exempel hjälp vid dusch, att klä på sig och hjälp vid toalettbesök.
- Korttidsplats för till exempel vård och rehabilitering efter att du har varit på sjukhus.
- Växelvård och avlösning i hemmet för dig som vårdas av anhörig som behöver avlösning.
- Ledsagning till aktiviteter
- Dagverksamhet för personer med demenssjukdom
- Vård- och omsorgsboende
Kundval
Älmhults kommun tillämpar kundval i hemtjänsten för dig som har beviljade serviceinsatser enligt lagen om valfrihetssystem, LOV. Du som har serviceinsatser från hemtjänsten kan alltså välja vem som ska utföra dem.
Valfrihetslagen Länk till annan webbplats.
Vad innebär kundval?
Kundval innebär att du som har beviljats städning, tvätt/klädvård eller inköp/ärenden, det vill säga serviceinsatser inom hemtjänsten, kan välja vem som ska utföra de insatserna.
Du kan välja mellan kommunen och ett antal företag som kommunen har godkänt och som har valt att arbeta i det område där du bor. Du kan inte välja en specifik person.
Du som har både omvårdnadsinsatser och serviceinsatser kan välja att låta en privat leverantör utföra serviceinsatserna även om det är kommunen som utför omvårdnadsinsatserna.
Vilka kan jag välja?
Företag som vill utföra serviceinsatser inom hemtjänst måste vara godkända av Älmhults kommun. Kommunen har satt upp ett antal krav som utförarna måste uppfylla för att bli godkända. Oavsett vilken utförare du väljer kan du därför vara trygg med att din utförare levererar service av god kvalité.
Du kan välja mellan följande utförare:
Måste jag välja?
Du behöver inte välja utförare. Du som får ett beslut på endast serviceinsatser och inte vill välja kommer kommunen att välja en utförare åt dig. Du kan byta utförare när du vill.
Hur går det till att välja?
Om du har frågor inför ditt val kan kommunens biståndshandläggare hjälpa dig. När du gjort ditt val meddelar biståndshandläggaren företaget eller kommunens hemtjänst att du valt just dem. Utföraren får då information om vilka insatser du blivit beviljad.
Utföraren kontaktar dig och tillsammans gör ni upp en plan för hur och när insatserna ska utföras.
Hur gör jag om jag vill byta utförare?
Om du är missnöjd med din utförare talar du i första hand om det för din utförare. Om du vill byta utförare kontaktar du din biståndshandläggare för att göra ett omval. Bytet görs senast 14 dagar efter att du meddelat biståndshandläggaren.
Hur mycket betalar jag?
Den avgift du betalar för serviceinsatsen är densamma oavsett om du väljer kommunal eller privat utförare. Avgiften beräknas med hänsyn till din inkomst och de insatser du har.
För beräkning av avgiften behöver du lämna uppgifter om din ekonomi till socialförvaltningen. Du får sedan ett beslut om din hemtjänstavgift. Beslutet kan överklagas.
Vilken leverantör är bäst?
Alla utförare är godkända av Älmhults kommun och uppfyller de kvalitetsmål som kommunen har fastställt. Samma krav ställs på kommunala och privata utförare. Det är upp till dig att välja den utförare som du trivs bäst med.
Kan jag köpa tilläggstjänster?
En del utförare erbjuder så kallade tilläggstjänster. Det kan vara till exempel snöskottning eller gräsklippning. Utföraren tar ut en extra kostnad för dessa. Kostnaden betalar du direkt till utföraren.
Du är aldrig tvungen att köpa några fler tjänster än de som du fått beviljade i biståndsbeslutet.
Var vänder jag mig med frågor?
Kontakta din biståndshandläggare på telefon eller mail:
Trygghetslarm
Trygghetslarm i det egna boendet är en extra trygghet. Trygghetslarmet är kopplat till hemtjänstens personal och när du larmar får du kontakt med personalen som svarar och hjälper dig. Du kan få kontakt med personal alla tider på dygnet.
Till dig som vill ansöka om trygghetslarm
För att ansöka om trygghetslarm använder du vår e-tjänst eller kontaktar biståndshandläggarna på telefon, vardagar mellan klockan 8.00 och 9.30.
Ansökan om bistånd enligt Socialtjänstlagen Länk till annan webbplats.
Avgift för trygghetslarm
När du har ett trygghetslarm betalar du en avgift för det.
FixarElme
FixarElme hjälper dig som fyllt 70 år och som bor i Älmhults kommun med småsysslor i hemmet. Småsysslor som till exempel att byta glödlampor, bära in ved eller hänga upp tavlor. FixarElme drivs av daglig verksamhet.
Arbetet utförs kostnadsfritt men du får själv betala för eventuellt material.
Vi kan hjälp dig med att:
- byta glödlampor
- bära upp/tar ner saker från källare eller förråd
- bära ut skräp till återvinning
- hänga upp tavlor
- ta in ved till vedspis eller kamin
- ta bort/halksäkra mattor
- ta fram/bära in trädgårdsmöbler
Vi kan inte hjälpa dig med:
- arbetsuppgifter som ingår i hemtjänstpersonalens arbete
- fönsterputsning
- trädgårdsarbete
- hämtning och transport av hjälpmedel
- reparationer som även en yngre person måste anlita hjälp för att genomföra
- borrning i vägg/tak
- Korttidsboende
Ansökan om bistånd
Du ansöker enkelt vi vår e-tjänst:
- Ansök om bistånd enligt Socialtjänstlagen
Länk till annan webbplats.
- Begäran om att avsluta insats enligt Socialtjänstlagen
Länk till annan webbplats.
Vill du hellre göra en muntlig ansökan kan du nå våra handläggare via kommunens servicecenter via telefon:
En handläggare tar sedan kontakt med dig och kommer överens om en tid för ett besök. Vid mötet samtalar ni om vad du behöver hjälp med. Uppgifterna sammanfattas sedan i en skriftlig utredning som du har rätt att läsa och lämna synpunkter på. Din ansökan prövas individuellt.
Du får ett beslut hemskickat
När utredningen är klar och bedömningen är gjord fattas ett formellt beslut. Ett skriftligt beslut skickas hem till dig.
Om du vill överklaga
Är du missnöjd med ditt beslut har du rätt att överklaga. Din överklagan ska vara skriftlig. I skrivelsen ska du ange vilket beslut du överklagar, den ändring du vill ha samt varför du vill ha ditt beslut ändrat. Handläggaren kan hjälpa dig med att skriva din överklagan. Du skickar din överklagan till Socialförvaltningen. Senast tre veckor från den dag du fick beslutet ska din överklagan kommit in till förvaltningen.
Förvaltningen kan då göra en omprövning av beslutet. Om förvaltningen inte omprövar sitt beslut skickas det, tillsammans med överklagan, till Förvaltningsrätten. Efter en dom i Förvaltningsrätten har både du som överklagar och förvaltningen möjlighet att gå vidare och söka prövningstillstånd i Kammarrätten.
Kundval
Kundval innebär att du som har beviljats städning, tvätt eller inköp, det vill säga serviceinsatser inom hemtjänsten, kan välja vem som ska utföra de insatserna.
Det här händer med din ansökan
Insatser inom vård och omsorg behöver du ansöka om. Efter din ansökan kan du när som helst göra en ny ansökan om dina behov förändras. Ansökan och utredning av ditt individuella behov görs utifrån socialtjänstlagens 4 kap 1§. Du kan till exempel ansöka om hemtjänst, matdistribution, trygghetslarm, korttidsboende och särskilt boende.
Ansökan kan göras på olika sätt. Du kan göra den muntligt genom att vända dig till kommunens biståndshandläggare. Du kan också ansöka via en blankett som du fyller i och skickar in till kommunen. Du kan få hjälp med att skriva ut blanketten av kommunens servicecenter.
Kontakt med biståndshandläggare
Efter att du gjort en ansökan kommer du att kontaktas av en biståndshandläggare. Kontakten med biståndshandläggaren kan se olika ut. Kontakten kan ske via hembesök eller via telefon beroende på din situation. Du får gärna ha en närstående med vid mötet med biståndshandläggaren.
Inför mötet med biståndshandläggaren bör du tänka på
- Hur ditt boende och dess närmiljö ser ut?
- Din fysiska och psykiska hälsa?
- Hur din vardag ser ut?
- Vad som är värdefullt för dig?
Utredning och bedömning
Utifrån din ansökan gör biståndshandläggaren en utredning och bedömning av ditt individuella behov. Biståndshandläggaren prövar ditt behov av stöd och hjälp utifrån vad som kan tillgodoses på annat sätt till exempel av maka/make/sambo och utifrån vad kommunen anser är en skälig levnadsnivå.
Beslut om äldreomsorg
Biståndshandläggaren fattar beslut på vilken hjälp du får utifrån dina individuella behov. Beslutet skickas hem till dig.
Har du ansökt om hemtjänst kan det ta upp till tre veckor att fatta beslut. Har du ansökt om särskilt boende kan handläggningstiden bli något längre. Ibland behöver din ansökan kompletteras med läkarintyg eller bedömningar från arbetsterapeut och fysioterapeut. Vid ett positivt beslut om särskilt boende är målet att du ska erbjudas en plats inom 3 månader.
Uppföljning
Biståndshandläggaren följer varje år upp ditt beslut om behov av stöd och hjälp. Även den som utför din hjälp kommer att följa upp den hjälp och det stöd de ger dig, minst två gånger per år.
Äldrehälsa
Äldrehälsa Kronoberg är en innovationssatsning för att förbättra omsorgsnätverket för äldre.
Äldrehälsa Kronoberg ska utveckla vården och omsorgen för personer 65 år eller äldre som har behov av både hemtjänst och hemsjukvård. Satsningen genomförs gemensamt av Region Kronoberg och kommunerna Ljungby, Markaryd och Älmhult.
Region Kronoberg och kommunerna arbetar ännu mer tillsammans för att anpassa vård och omsorg utifrån de äldres behov. Det gör man bland annat genom att tillvarata individens egna förmågor och stötta utifrån behov. Det är mer helhetslösningar och mer vård och omsorg på rätt vårdnivå.