Klaga på något som stör
Störs du av något eller vill veta vad som gäller i din boendemiljö? Här får du råd och även veta hur du gör en klagomålsanmälan. Det kan gälla buller, tomgångskörning, vedeldning eller annat du är missnöjd med.
Buller från grannar
Ljud från grannar kan upplevas mycket störande. Hög volym på TV:n, musik, stegljud, fester och skällande hundar är några exempel på sådant som kan göra att människor känner sig störda i sina hem.
Vem har ansvaret?
Oavsett om man bor i bostadsrätt eller hyresrätt får man inte utsätta sina grannar för buller eller andra störningar i för hög grad. Fastighetsägaren är ansvarig för att de boende använder bostaden på ett "normalt" sätt och inte stör grannarna.
Om du upplever att din granne stör dig är det alltid bäst att prata med hen och försöka komma fram till en lösning. Om det inte hjälper kan du ta bostadsrättsföreningen eller hyresvärden till hjälp. Om någon klagar på störande grannar är föreningen eller fastighetsägaren skyldig att undersöka om klagomålen är befogade. Det innebär att avgöra om hyresgästen eller företeelsen som klagomålen gäller är onormalt störande.
Om klagomålen bedöms befogade (att du har rätt i att de är störande) ska grannen sägas till om detta och att hen måste sluta störa. Om störningarna fortsätter kan din granne bli tvingad att flytta.
Hyresnämnden än den myndighet som slutligen prövar juridiska frågor om störningar eller uppsägningar. Om du är medlem hos Hyresgästföreningen kan du kontakta dem för att få hjälp.
- Hyresnämndens hemsida
Länk till annan webbplats.
- Hyresgästföreningens hemsida
Länk till annan webbplats.
Störningar från grannar regleras bland annat i hyreslagstiftningen, bostadsrättslagstiftningen och ordningslagen. Miljöbalken kan också vara användbar i vissa fall, men tillsynen skulle i praktiken bli enormt resurskrävande. Miljöbalken ger små utrymmen för tillsyn och uppföljning.
Klaga på något som stör
Klagomålsanmälan - om du störs exempelvis av ljud, lukt, växtlighet Länk till annan webbplats.