- Startsida
- Förskola & skola
- Grundskola
- Skolskjuts
Skolskjuts
Om du har barn som går i grundskolan och har långt mellan skolan och hemmet kan ditt barn ha rätt till skolskjuts. Skolskjuts beviljas för ett läsår i taget och du behöver därför söka varje läsår.
Skolskjutsportalen
Här hittar du information om när skolskjutsbeslut är taget och hur ditt barns resa är planerad. Här kan du också boka kompisbokning.
Skolskjuts läsåret 2024/2025
Nu är det möjligt att ansöka om skolskjuts för nästa läsår 2024-2025. För att kunna bli garanterad skolskjuts vid skolstart, måndagen den 19 augusti, behöver du som vårdnadshavare skicka in ansökan senast den 30 april. Ansökningar efter den 30 april behandlas löpande men vi kan inte garantera att dessa hinner hanteras innan läsårsstarten.
För de elever som beviljats skolskjuts meddelas detta och tidtabell samt eventuell hållplats under vecka 33 på Skolskjutsportalen. Titta gärna på reseschemat någon dag innan skolan börjar då det kan ske ändringar.
Söker du skolskjuts under pågående läsår? För dig som vill söka skolskjuts för detta läsåret - tänk på att handläggningstiden kan vara upp till tre veckor.
Busskort årskurs 7-9
Elever som går i årskurs 7-9 och som bor nära en linje med kollektiv busstrafik kan nu välja att ansöka om ett busskort.
Du som elev kan välja om du vill ha din skolbiljett på ett kort eller i appen (Länstrafiken Kronoberg). Det är samma regler och giltighet oavsett vad du har din biljett.
Ansökan görs på samma sätt som vanlig skolskjuts. Länk hittar du nedan.
Fritidsskjuts
Vid särskilda skäl finns det möjlighet att ansöka om skolskjuts till och från fritids. Gäller då mellan skola och förskola där vårdnadshavare ansvarar för att lämna och hämta upp sitt/sina barn.
Ansökan görs inför varje nytt läsår och beslutas i utbildningsnämndens arbetsutskott. Gäller de som har behov av skjuts utanför den ordinarie skolskjutsen.
Här kan du ansöka om fritidsskjuts Länk till annan webbplats.
Vem har rätt till skolskjuts?
Rätt till skolskjuts avgörs av färdvägens längd, trafikförhållande, funktionsnedsättning eller annan särskild omständighet. Ansökan om skolskjuts i Älmhults kommun kan endast göras för elever som är folkbokförda i kommunen. Är eleven folkbokförd i en annan kommun behöver du ansöka om skolskjuts i kommunen där eleven är folkbokförd.
Färdvägens längd
För att en elev ska få skolskjuts ska avståndet från elevens skola vara längre än följande:
- För elev i årskurs F-3: 2 km
- För elev i årskurs 4-5: 3 km
- För elev i årskurs 6-9: 4 km
Ovanstående gäller utanför tätortsområde. Till exempel kan en elev i årskurs 2 som bor i Älmhults tätort inte få skolskjuts, trots att avståndet från hemmet till skolan är längre än 2 kilometer.
Avstånd till hållplats
En elev som åker skolskjuts hämtas vid en bestämd påstigningsplats. Avståndet från elevens hem till denna påstigningsplats ska inte vara längre än följande:
- För elev i årskurs F-3: 1 km
- För elev i årskurs 4-5: 2 km
- För elev i årskurs 6-9: 3 km
Elevresor gymnasiet
Alla gymnasieelever som går på Haganässkolan, samt alla gymnasieelever folkbokförda i Älmhults kommun oavsett vilken skola de tillhör, kan ansöka om skolbiljett med reseapp eller resekort till och med det året de fyller 20 år.
Växelvis boende
När en elev till separerade vårdnadshavare, med gemensam vårdnad, bor lika mycket hos båda vårdnadshavarna brukar man tala om växelvis boende. Om båda vårdnadshavarna bor i Älmhults kommun har eleven möjlighet att ansöka om skolskjuts från båda vårdnadshavarna, om kraven för skolskjuts är uppfyllda från respektive adress.
Väntetid och restid
Kommunen strävar efter att hålla väntetider i samband med skolskjuts på en rimlig nivå. Målsättningen är att väntetiden ska vara maximalt 60 min per dag och att restiden inte ska överstiga 120 min per dag.