Naturvetenskaps­programmet

Vill du veta hur man löser brott med DNA-teknik? Har du funderat på hur universum hänger ihop och vill veta mer? Vill du gå en utbildning som öppnar många vägar till intressanta utbildningar och yrken? Då är Naturvetenskapsprogrammet något för dig.

Natur - ett högskoleförberedande program

Naturvetenskapsprogrammet är ett högskoleförberedande program som ger dig bredast möjliga behörighet till utbildningar inom naturvetenskap, matematik och teknik, men också till de flesta andra områden inom högskola och universitet.

Under utbildningen vill vi väcka din nyfikenhet för hur naturen fungerar, allt från den minsta cellen i din kropp till galaxer i universum, så att du känner lust att lära dig ännu mer.

Under dina studieår kommer du både vara ute i naturen och laborera i våra moderna och välutrustade laborationslokaler.  Du kommer att möta välutbildade och engagerade lärare och studiemotiverade klasskamrater.

Välj mellan Naturvetenskap och Naturvetenskap och samhälle

På Haganässkolan finns det två olika inriktningar på Naturvetenskapsprogrammet, Naturvetenskap och Naturvetenskap och samhälle.

Spännande utflykter och tävlingar

Vi har haft fysik på Liseberg och biologi på Zoologisk Have i Köpenhamn. Någon elev blir uttagen att delta i Berzeliusdagarna i kemi där du kan komma i kontakt med forskare i workshops och föreläsningar. Vill du ha ännu större utmaningar, så hjälper vi dig att delta i nationella och internationella tävlingar i biologi, fysik och kemi. Gillar du matematik så kan du delta i Skolornas matematiktävling.

Hos oss får du hjälp att nå de mål du själv ställer upp, oavsett vilka framtidsplaner du har!

Samarbete med universitet, högskolor och näringsliv

Vi har också ett nära samarbete med våra universitet och högskolor samt näringsliv, allt för att ge dina studier en så god verklighetsförankring som möjligt.

Gymnasiearbete

I årskurs tre får du göra ett självständigt gymnasiearbete, som förbereder dig för fortsatta högskolestudier inom i första hand det naturvetenskapliga eller matematiska området. Om du vill ges du möjlighet att göra ditt gymnasiearbete i samarbete med forskare vid bland annat Lunds Universitet.

Vad kan du bli efter avklarade studier på Natur?

Efter dina studier på det Naturvetenskapliga programmet får du en högskoleförberedande examen. Du har få grundläggande behörighet för högskolestudier och kan till exempel läsa vidare till läkare, tandläkare, civilingenjör, lärare, sjuksköterska, sjukgymnast, civilekonom, veterinär, kriminolog och webbutvecklare.

Vill du besöka Naturvetenskapliga programmet?

Vill du som elev besöka programmet under en helt vanlig skoldag så kan du boka ditt besök genom att följa denna länk. Vi bjuder på lunch under ditt besök. Välkommen till Haganässkolan!

Elevintervju, Natur

Naturvetenskapsprogrammet på Haganässkolan i Älmhult - en dörröppnare i nära samarbete med Chalmers och Lunds universitet.

Möt Stefan, forskaren som blev lärare

Stefan Rosén, programansvarig för Naturvetenskapsprogrammet på Haganässkolan, har jobbat som lärare i 18 år men har en bakgrund som forskare både i Sverige, vid Lunds universitet, och i USA:

-Det bästa med att jobba som lärare på Haganässkolan är alla trevliga, nyfikna och duktiga elever! Efter att ha läst Natur kan man i princip vidareutbilda sig till vad som helst. Det öppnar många dörrar till intressanta utbildningar och yrken, både inom och utanför det naturvetenskapliga området, som till exempel läkare, ingenjör och civilekonom.

-Laborationerna gör vi i både våra moderna och välutrustade lokaler, och ute i naturen. Vi har under studieresor haft fysik på Liseberg och biologi på Universeum, berättar Stefan.

Möt Filip, elev på Natur

Ett nära samarbete finns med flera universitet. Filip Herbertsson går i trean på Natur och gjorde både sin praktik och sitt gymnasiearbete på Chalmers, i samarbete med en forskargrupp. Fokus låg på framtidsmaterialet grafen. Resultatet ställdes ut på Unga Forskare.

-Jag funderar på en framtid inom forskning eller produktutveckling. Jag kommer nog att studera vidare på Chalmers. Jag valde Natur för att jag har ett stort intresse av de naturvetenskapliga ämnena och det logiska tankesättet. I skolan varvar vi teori med praktik och testar olika hypoteser.

Det bästa med Haganässkolan

-Det bästa med Haganässkolan är att vi har så engagerade och intresserade lärare som bryr sig om hur det går för eleverna. Vi har en stark kontakt eftersom det är en mindre skola. Och så är det nära hem, avslutar Filip.

Kontakta Naturvetenskaps­programmet

Kontakta oss om du vill veta mer!

Stefan Rosén, lärare

stefan.rosen@almhult.se

Matilda Karlsson, studie och yrkesvägledare

Kontakta Servicecenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till servicecenter.

Stängt Öppnar 15 aug kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?