El- och energiprogrammet

Tycker du om att ta reda på hur saker och ting fungerar? Trivs du med att lösa problem både teoretiskt och praktiskt? Då är El- och energiprogrammet rätt val för dig.

Inriktning mot Elteknik

På Haganässkolan i Älmhult finns El- och energiprogrammet med inriktning mot Elteknik. Här får du får lära dig att dra ledningar för elektricitet, reparera fel och installera nät för data, telefoni och annan kommunikation.

Du får även en viss profilering mot automation för att möta behovet av arbetskraft hos regionens företag som vi har ett mycket nära samarbete med.

Nästan allt vi sysslar med i vår vardag kräver någon form av elektricitet. På El- och energiprogrammet skaffar du dig kunskaper till flera yrkesområden. Utbildningen ska träna dig i att använda rätt material och verktyg samt att kunna planera och utvärdera ett arbete. Du läser också ämnen som är gemensamma för hela gymnasieskolan; engelska, historia, idrott och hälsa, naturkunskap, samhällskunskap och svenska.

El och energi - ett yrkesprogram

El- och energiprogrammet är ett yrkesprogram där delar av din utbildning förläggs på en eller flera arbetsplatser under minst 15 veckor, så kallad APL. Efter avklarade studier får du en yrkesexamen.

APL - arbetsplatsförlagt lärande

Den arbetsplatsförlagda utbildningen är en mycket värdefull del av din utbildning. Du får genom din APL unika erfarenheter och viktiga kontakter med arbetslivet och potentiella arbetsgivare.

I yrkeslivet kommer du att möta olika människor och ansvara för att ett professionellt arbete utförs, ofta i samarbete med andra yrkesgrupper. I utbildningen får du därför utveckla din förmåga att samarbeta med andra, bemöta kunder, ge service och att skickligt utföra arbete både på företag och i människors hem. Inom branscherna är både storföretag och enpersonsföretag vanliga.

Vad kan du bli efter avklarade studier på El och energi?

Efter avklarade studier får du en yrkesexamen och kan påbörja din yrkesbana direkt, eller fortsätta att studera inom yrkeshögskolan. Du kan också lägga upp dina gymnasiestudier så att du får grundläggande behörighet till högskolestudier. Exempel på jobb efter avslutade studier är elektriker, industritelektriker, driftoperatör och elmontör.

Vill du besöka El- och energiprogrammet?

Vill du som elev besöka programmet under en helt vanlig skoldag så kan du boka ditt besök genom att följa denna länk. Vi bjuder på lunch under ditt besök. Välkommen till Haganässkolan!

Programråd

  • 22 mars 2022

Elevintervju, El och energi

El- och energiprogrammet på Haganässkolan i Älmhult - en verklighetsbaserad utbildning med stark anknytning till arbetslivet.

Johan Brafield, lärare på El- och energiprogrammet, har jobbat som elektriker i 20 år på flera olika firmor innan han valde att sadla om till lärare:

-Jag ville jobba med ungdomar och kände att jag hade mycket yrkeserfarenhet och kunskap att förmedla vidare.

-Vi håller på att flytta till nya moderna lokaler på skolan där vi kan bygga upp en spegling av verkligheten. Efter att ha läst på El- och energiprogrammet kan man börja jobba med en gång som elektriker eller läsa vidare till exempelvis värmepumpstekniker eller elingenjör. Det är en bred utbildning med många veckors praktik. Under praktiken får eleverna en ingång till företagen och framtida möjliga arbetsgivare. Av förra årets avgångsstudenter fick alla jobb direkt efter studenten, avslutar Johan.

Samuel Ferencz Pizarro valde att söka till El- och energiprogrammet efter att ha hört en elektriker berätta om sitt yrke:

-Att kunna säga ”allt detta har jag gjort”. Det är härligt att känna stolthet över ett välgjort färdigt arbete. Efter studenten kommer jag att leta efter en lärlingsplats, och efter det vill jag läsa vidare inom samma ämnesområde, berättar Samuel.

-Jag pendlar till Haganässkolan från Diö med skolbuss varje dag. Det finns WiFi på bussen så det funkar bra att pendla. Man varvar ner och lyssnar på bra musik.

-Det bästa med att läsa på El- och energiprogrammet är att vi både får lära oss saker i skolan men också känna på verkligenheten genom all den praktik vi har, avslutar Samuel.

Kontakta El- och energiprogrammet

Kontakta oss om du vill veta mer!

Johan Brafield, lärare

Hans Falck, lärare

hans.falck@almhult.se

Matilda Karlsson, studie och yrkesvägledare

Kontakta Servicecenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till servicecenter.

Stängt Öppnar 15 aug kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?