Vård- och omsorgsprogrammet

Tycker du om att samarbeta och att hjälpa människor i olika situationer? Vill du ha ett arbete där människan står i centrum? Då är Vård- och omsorgsprogrammet rätt val för dig.

Vård- och omsorgsprogrammet

Vård- och omsorgsprogrammet passar dig som tycker om att umgås med människor, samarbeta, ta ansvar för dig själv och andra. Du får lära dig hur vi människor fungerar och hur du tar hand om och hjälper människor i olika situationer.

Här får du även lära dig om hälsa, ohälsa, funktionsnedsättning, medicin, pedagogik och psykologi. Livsstilars betydelse för hälsan får du också kunskap om, liksom att bemöta människor på ett yrkesmässigt sätt. Du läser ämnen som är gemensamma för hela gymnasieskolan; engelska, historia, idrott och hälsa, naturkunskap, samhällskunskap och svenska.

Certifierade av Vård- och omsorgscollege

Vård- och omsorgsprogrammet på Haganässkolan har blivit bedömda och certifierade enligt tio särskilda kvalitetskriterier för att få använda namnet Vård- och omsorgscollege. Som elev vet du då att du får en utbildning med hög kvalitet och att du under din utbildning kommer få den kompetens som arbetsgivare efterfrågar.

Vård och omsorg - ett yrkesprogram

Vård- och omsorgsprogrammet är ett yrkesprogram där delar av din utbildning förläggs på en eller flera arbetsplatser under ett antal veckor så kallad APL. Efter avklarade studier får du en yrkesexamen men kan också välja att läsa vidare på högskolan.

APL - arbetsplatsförlagd lärande

En del av utbildningen består av APL, arbetsplatsförlagt lärande. Under din utbildning på Haganässkolan får du under 20 veckor vara på en arbetsplats inom vård- och omsorgssektorn. Detta är en mycket värdefull del av din utbildning.

Du får genom din APL unika erfarenheter och viktiga kontakter med arbetslivet och potentiella arbetsgivare.

Vad kan du bli efter avklarade studier på Vård och omsorg?

Efter avklarade studier får du en yrkesexamen och har yrkeskompetens för att arbeta inom hälso- och sjukvård, äldre- och handikappomsorg.

Vård- och omsorgsprogrammet öppnar många dörrar där du kan påbörja din yrkesbana direkt efter studenten eller fortsätta att studera inom yrkeshögskolan. Du kan också lägga upp dina gymnasiestudier så att du får grundläggande behörighet till högskolestudier.

Exempel på jobb efter avslutade studier är undersköterska, skötare, vårdare, personlig assistent och biståndsarbetare.

Vill du besöka Vård- och omsrogsprogrammet?

Vill du som elev besöka programmet under en helt vanlig skoldag så kan du boka ditt besök genom att följa denna länk. Vi bjuder på lunch under ditt besök. Välkommen till Haganässkolan!

Programråd

  • 17 mars 2022

Elevintervju, Vård och omsorg

Madeleine Frost, programansvarig för Vård- och omsorgsprogrammet på Haganässkolan, jobbade som sjuksköterska i många år innan hon skolade om sig till lärare. Hon ångrar inte en sekund valet att bli lärare:

Det bästa med att jobba som lärare på Haganässkolan är alla underbara elever och kontakten med dem. Att se när det lossnar för en elev som har jobbat hårt, när de når sina mål, gör mig lycklig i själen. Vård och omsorg är brett och varierande och ger stora möjligheter. Efter studenten kan man bland annat börja jobba som undersköterska, personlig assistent eller skötare, eller läsare vidare, avslutar Madeleine.

Josefin Björnsson går i trean på Vård och omsorg. I sommar ska hon jobba som undersköterska med personer som har funktionsvariationer. Bredvid sina studier har Josefin också en timanställning inom hemtjänsten i Älmhult och på ett korttidsboende för unga.

Jag tycker det är intressant att lära sig hur man bemöter människor med olika behov. Spänningen att inte veta vad man ska göra härnäst, att slippa rutinarbete. Praktikperioderna på Vård och omsorg lockade verkligen, där får man testa många olika yrken, berättar Josefin.

Lärarna är en stor anledning till att jag trivs så bra på Haganässkolan, de är motiverande och förstående och man kan alltid vända sig till dem. Det är skönt med en mindre klass också – man kommer varandra nära, avslutar Josefin.

Kontakta Vård- och omsorgs­programmet

Kontakta oss om du vill veta mer!

Madeleine Frost, lärare

Matilda Karlsson, studie och yrkesvägledare

Kontakta Servicecenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till servicecenter.

Stängt Öppnar 28 nov kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?