Parker, torg och lekplatser

Våra parker, torg och lekplatser är mötesplatser för lek och upplevelser för barn, ungdomar och vuxna.

Våra parker

I kommunen finns både små och stora parker. De flesta parker har sittplatser och en del har grillplats. Haganäs fritidsområde har även en frisbeegolfbana.

Se alla våra parker i Naturkartan Länk till annan webbplats.

En park med grusgång och träd.

Björkparken

Björkparken

Inte långt från Stortorget ligger den lummiga Björkparken som omsluter kommunhuset på tre sidor. Parken har fått sitt namn efter de björkar som en gång planterades där. Numera finns det fler arter för att ge en mer naturlik känsla.

I parken finns den i guldtext signerade Kungastenen, ett minne från kungars besök i Älmhult. I spetsen i öster finns en plantering som skiftar utseende beroende på årstid och år. Förutom att strosa och ta en paus i, används parken vid olika aktiviteter bland annat den årliga studentfotograferingen.

Blendas backe – en ätbar park

Blendas backe ligger på Södra Esplanaden lite snett emot biblioteket och är en ätbar park. Här finns bara växter som går att äta till exempel, smultron, vinbär, amerikanska blåbär och olika sorters örter. Du får plocka för egen användning av det som är planterat. I parken finns flera bänkar. Och lyfter du blicken över ängsgräset ser du en räv och några fåglar skulpterade i trästycken. Det är konstnären Sven-Ingvar Johansson som gjort dem.

Parken är ett projekt vi fått LONA-bidrag för och det har gjorts i samarbete med näringslivet.

Läs mer om Blendas backe

Parken är mångfunktionell. Det betyder att den är nyttig för både människor och djur. Grönskande stadsmiljöer förbättrar vår hälsa och välbefinnande då de ger möjligheter för återhämtning, lek och möten. I Blendas backe finns mer än 40 sorters ätbara buskar, träd och perenner. Artrikedomen gynnar pollinationer såsom humlor, bin och fjärilar. Du kan plocka av de ätbara växterna eller slå dig ner på en av parkbänkarna och njuta av grönskan, bina och fjärilarna. Tittar du nog ut över ängen och gräset ser du också räven och fåglarna som har flyttat in i parken.

Parken gör nytta även när klimatet förändras såsom vid fler värmeböljor och skyfall. Grönskan skapar skugga och svalka och översvämningsytan i parken kan ta hand om och rena dagvatten från de hårdgjorda ytorna som finns utanför parken.

Vi har tagit fasta på historien om Blenda och hennes familj i vårt arbete med att skapa en grönskande stadsmiljö. År 1871 flyttade Blenda och Gustaf Zetterqvist till Älmhult. De var fattiga och fick 12 barn men klarade sig bra, kanske tack vare att trädgården var deras passion. De skapade en engelsk trädgård fylld av fruktträd, buskar och odlingar som blev vida känd och man talade om Blendas trädgård. Idag är huset flyttat och trädgården har blivit till ett litet grönområde på Norra Esplanaden – Blendas backe.

Grönskande trädgård med gångar och parkbänkar.

Arnolds park

Namnet har parken fått efter en kommunal tjänsteperson som med små medel började anlägga parken. Idag är parken en viktig grön lunga med sin frodiga grönska. Vattendraget ger liv till parken och fukt åt växterna. Rhododendron kantar stigen och belysningen lyser upp gång och cykelväg som leder över bron. Sittplatser finns i olika former både moderna och riktigt gamla.

Prins park

En liten park, med några träd, en sittplats och plantering. Parken kommer att utvecklas till en plats för vildbin och insekter, eftersom det är bra förutsättningar för dem just här. Stora delar av ytan med gräs kommer att bli till en äng.

IKEA-kullen

IKEA-kullen är en liten park med en konstgjord kulle med plantering i härligt söderläge. Parken ligger i närheten av IKEA museum och värdshus. Planteringen skiftar utseende under året, tidigt på våren blommar lökväxterna, därefter tar sommarblommorna vid. I parken finns även sittplatser.

Saturnusparken

Saturnusparken ligger som en grön lunga i ett bostadsområde med både flerfamiljshus och villor. Parken fick sitt namn när kvarteret och fastigheterna döptes till Saturnus. Parken är en mindre naturpark med genomgående promenadstigar.

Parkbänk bland träd.

Saturnusparken

Astrids park

Astrids park har fått sitt namn efter kvarteret Astrid. Förmodligen var det parkarbetare som döpte parken då det behövdes ett arbetsnamn för platsen. Idag är det en av kommunens mindre parker med träd och sittplats.

Hjärteparken i Liatorp

En liten fin park med sittplatser, gångar, träd och gräsyta.

Härlunden i Häradsbäck

En liten välskött park mitt i Häradsbäck i närheten av Handelsboden.
Här finns sittplatser och grillmöjligheter.

Å-parken i Diö

En gräsmatta med gångar och sittplatser vid ån hittar du mitt i Diö. I Om du går över den lilla infartsvägen hittar du Albins lekplats där du kan gunga och klättra. Och på vintern kan du åka pulka från kullarna som byggts upp mellan lekplatsen och åparken.

Parkbänk vid en å.

Å-parken i Diö

Våra torg

Torgen är en mötesplats för alla invånare och finns runt om i kommunen.

Stortorget

Här finns det saker att göra och ibland har torget olika aktiviteter. På vår och höst blir det till exempel torghandel och marknader. Vid jul lyser den stora granen upp platsen och på sommaren finns där många sittplatser för en paus eller medhavd fika eller mat. Du kan också köpa något att äta i någon av de många restauranger och kaféer i närheten, ta det med till torget och ät.

Vid fontänen finns sittplatser för en vilopaus eller om du väntar på vidare transport från stationen.

På temalekplatsen Huset kan barnen leka och här finns också sittplats för fika.
Vill du sitta under tak går det bra att använda någon av våra hammockar.

Kring statyn av Linné växer säsongens blommor och ett antal stora träd hjälper till att göra platsen lummig och mysig. De är också hem för många arter av djur.

Paradisets torg

Ett av Älmhults nyaste torg ligger i Paradiset mellan förskolan och skolan. Där finns sittplatser i ett modernt trappsystem. De nya planteringar med blommor och träd kommer att göra området lummigt med tiden.

Västra Bökhults torg

Torget i Västra Bökhult är en samlingspunkt för dem som bor här. Man kan slå sig ner för en paus och bara ett stenkast där ifrån finns den nya spännande lekplatsen.

Oxtorget

Oxtorget har fått sitt namn från den handel med oxar som bedrevs här långt tillbaka i tiden. Genom åren har ytorna förvandlats, södra delen av torget är numera bebyggd, medan den norra delen består av en parkering och en yta med trevliga sittplatser och blomsterplanteringar.

Södra Esplanaden

Södra Esplanaden är inte direkt ett torg men längs med hela cykel- och gångbanan kan du slå dig ner på någon av de många bänkar och stolar som finns där. Eller kanske bara sitta när medan du väntar på att din vän ska handla i någon av butikerna.

Hagabo torg

Hagabo är ett nybyggt område som ligger vid en damm. På torget mellan husen kan du slå dig ner medan barnen leker på den nya lekplatsen. Framför torget ner mot dammen finns en stor härlig gräsmatta där du kan spela spel eller ha en picknick. Mellan gräsmattan och dammen finns en naturstig som leder in i skogspartiet och tar dig med över spänger till en glänta där barn kan gå balansgång. Fortsätt gå och snart är du tillbaka på torget i Hagabo.

Våra lekplatser

Det finns flera kommunala lekplatser i kommunens olika orter. Lekplatserna är riktade till barn olika åldersgrupper. Det finns även andra lekplatser som till exempel föreningar sköter om. I vår lekplatskarta kan du hitta och läsa mer om lekplatserna i kommunen.

Är du ägare av en lekplats och vill ha med den i lekplatskartan? Kontakta kommunens servicecenter.

Älmhults kommun lekplatskarta Länk till annan webbplats.

Lekplats med möbler i jättestorlek. en grupp barn springer in under en stol och över i ett skåp.

Lekplatsen Huset på Stortorget

En plats i centrum för våra yngre invånare. Ett hus med vardagsrum, sovrum och trädgård. Rummen är fyllda med färgstarka möbler i överdriven storlek. Lekplatsen har gummiasfalt som underlag och runt om finns bord och bänkar för fikapaus. Lekplatsen är upplyst och tillgänglighetsanpassad.

Läs mer om lekplatsen Huset

Tillsammans med IKEA har vi skapat ett rum för lek och aktivitet på Stortorget där barnen är i centrum. Barn från våra förskolor har berättat vad rummet ska innehålla och hur och var de vill leka.

En lekplats på Stortorget har varit ett önskemål från invånare. Så när vi skulle bygga den tog vi hjälp av våra yngsta invånare för att forma den till något som inte liknar någon annan plats. Lekplatsen stimulera fantasi och rörelse. Du kan klättra, gunga och balansera.

Lekplats med gunga, klättring och lekhus

Nicklabackens lekplats

Nicklabackens lekplats

En centrallekplats med lekredskap för alla åldrar med linbana och större klätterställning. I huvudsak fallskyddsplattor som underlag. Här finns även en belyst pulkabacke. Bord och bänkar som är tillgängliga för rullstol. Stigen upp är dock ganska brant eftersom hela lekplatsen är byggd på en kulle så det kan behövas hjälp att ta sig upp.

Mjukt rundade stockar som fogats samman till klätterställning och gungställning.

Liatorps lekplats

Liatorps lekplats

I Liatorp finns en fin lummig lekplats. Rundade stockar att balansera och klättra på, en härlig kompisgunga och ett gungbi. Behöver du vila sätter du dig på bänken som har ett stort träd i mitten. Eller kanske bara lägger dig ner på den mjuka träflisen som täcker hela lekplatsen.

I närheten finns grillplats, bänk och bord för fika.

Du hittar lekplatsen bredvid Bokliden och fotbollsplanerna.

Delary lekplats

Delary lekplats är en ny områdeslekplats byggd tillsammans med byföreningen. Här finns också gymredskap och här når man även en promenadslinga. Har du hunden med dig så har du en tavla med hundbajspåsar och en latrin där du kan slänga dina påsar på tillbakavägen. Vill du fika på plats så finns det bord och bänkar.

Lekplats med små färgglada hus att kättra och åka kana ut. Gula balanspelare, fikabord och gungor i bakgrunden.

Albins lekplats i Diö.

Albins lekplats

I Diö hittar du denna färgglada lekplats med många små hus att klättra in i och åka rutschkana ut ur. Klätterställning, kompisgunga och vanliga gungor är roliga för alla åldrar. Här finns grillplats och flera bord för picknick. Lekplatsen är perfekt även under alla vinterdagar då pulkabacken ligger precis jämte.

Paradisets lekplats

Detta är en områdeslekplats som har i huvudsak fallskyddsplattor som underlag vilket gör att du som rullstolsburen lätt kan komma nära lekredskapen. Här finns även bord och bänkar anpassade för rullstol.

Möckelns lekplats

En områdeslekplats med sandunderlag bord och bänkar. Här finns en stor gräsplan för bollspel och lekar.

Norregårdsgatans lekplats

En områdeslekplats i ett område med många bostadsrättslägenheter. Här finns en välbesökt pulkabacke vintertid. Här finns också en grusplan för bollspel. Bord och bänkar för fika. Grus som underlag.

Granvägens lekplats

En mycket välbesökt villalekplats med ny klätterställning och nytt underlag av sand. Här finns bord och bänkar. Riktad främst till de mindre barnen 0-6 år.

Wallingatans lekplats

Denna villalekplats ligger väl skyddad i ett villaområde med en stor öppen gräsyta för bollspel. Lekplatsen har fått nytt underlag 2019 och ny klätterställning gunga och fjäderdjur.

Lekplats med gungställning och lekhus.

Borggatans lekplats

Borggatans lekplats

Denna villalekplats ligger väl skyddad inne i ett grönområde. Här finns en babygunga, vanlig gunga, gungbräda, ett hus att klättra in i och åka rutschkana ut från och en sandlåda att gräva och bygga i. Underlaget är sand och här finns bord och bänkar för fika och vila. En mindre väg leder in till lekplatsen från vägen där bilar kör.

Lupinvägens lekplats

Lupinvägens lekplats har fått ny sand. Nu är där mjukt att leka. Buskarna är klippta så att det går att leka mellan dem. Här finns gungor och klätterställning.

Furugatans lekplats

Denna villalekplats är till för de mindre barnen. Den har fått ett sandunderlag och en ny gungställning.

Vallgatans lekplats

Mindre lekplats riktad till barn i åldrarna 0-6 år.

Lekplatsen på Bökhults badplats

Nytt gigantiskt klätternät och nya lekredskap och sittmöbler i härliga färger nere på stranden. Här finns mycket att göra. Härliga soffor att njuta av solen i. Flottar att simma ut till eller åka rutsch från. Eller bara använda den stora bryggan för umgänge.

Ta en paus på bänken som är byggd runt den fina eken vilken ger en härlig skugga varma dagar. Där kan du även ha uppsikt över barnen som leker på naturlekplatsen strax bredvid. Här finns betonghästar att rida på och en träkrokodil som ligger i sanden. Klätterlek och gungor. Grillhus, grillar med sittplatser, bord och bänkar finns i närheten. HC toalett och utedusch finns.

Lekplatsen på Möckelns badplats

Möckelns badplats har lekplats på stranden och denna har fått ett lyft med ett nytt klätternät och sköna solsoffor att koppla av i. Sofforna är placerade i kanten av lekplatsen så här kan du både njuta av sol och utsikt över sjön samtidigt som du håller uppsikt över barnen. Bord och bänkar för medhavd fika och grillplats finns också. WC, utedusch och brygga finns.

Lekplats på stranden med lekhus och gungställning.

Lekplatsen vid Möckelns badplats

Haganäs naturlekplats

Här är en områdeslekplats med naturtema byggd i härlig bokskogsnatur i vårt populära fritidsområde Haganäsparken. I närheten av lekplatsen finns även grillhus, kalashus och utegrillplats. Motionsslingor, discgolf och utegym finns också i området.

Västra Bökhults lekplats

En områdeslekplats med lite extra lekredskap såsom linbana och studsmatta. En del av lekplatsen har gummiasfalt och övriga underlag är bark och sand. Härifrån når man också en trevlig slinga för promenad/jogging i skogen som är väl utmärkt. Här finns sittplatser.

Hjälp oss hålla våra lekplatser säkra och rena

För att våra lekplatser ska vara säkra kontrolleras utrustningen en gång i månaden och lekutrustning besiktas en gång per år av auktoriserad besiktningsman.

Hittar du något fel på våra lekplatser får du gärna felanmäla det. Du kan felanmäla på flera olika sätt, läs mer om detta via länken nedan.

Felanmälan för kommunens lekplatser

Kontakta Servicecenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till servicecenter.

Öppet Stänger kl. 16.00
Hjälpte informationen på sidan dig?