Svenska för invandrare (SFI)

Svenska språket är en nyckel till studier och arbetsliv. Den här utbildningen vänder sig till dig som har annat modersmål än svenska och vill ha grundläggande kunskaper i svenska språket och svenskt samhällsliv.

Upplägg

I utbildningen får du möjlighet att utveckla svenska som ett funktionellt andraspråk. Målet är också att du ska få språkliga redskap för kommunikation för att kunna delta aktivt i vardags-, samhälls- och arbetslivet. Omfattningen på utbildningen är 15 lektionstimmar per vecka (dagtid) förlagda i Haganässkolan. Kvällkurser är avsedd för dig som arbetar dagtid (en kväll i veckan). För dig som arbetar dagtid finns även möjlighet att läsa på distans.

För att kunna söka till oss ska du vara folkbokförd i Älmhults kommun och kunna lite eller ingen svenska.

Kursplan för kommunal vuxenutbildning i SFI Länk till annan webbplats.

Information om särskild prövning på SFI

SFI tillämpar nationella prov vid särskild prövning. Det innebär att du skriver nationellt prov och vid godkänt resultat på samtliga delar påbörjas prövningen enligt överenskommelse med läraren.

Observera att du och läraren träffas vid ett par tillfällen för att pröva resterande kursmål som inte omfattas av nationella provet. Vid icke godkänt resultat på nationella provet avslutas prövningen.

Läs mer om nationella provet på skolverket Länk till annan webbplats.

Ansökan och antagning

Det är många som söker till SFI på Haganässkolan och vi har därför ofta en kötid på cirka 3 månader. Du kommer att bli kontaktad när en plats blir ledig via brev till din postadress. Klicka på den gula rutan nedan för att komma till e-tjänsten där du kan göra din ansökan.

Se aktuella kursstarter och datum för ansökan via ansökningslänken.

Ansökan till vuxenutbildningen Länk till annan webbplats.

Sebastian Croné, studie- och yrkesvägledare ansvarig för SFI

Kontakta mig helst via e-post!

Kontakta Servicecenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till servicecenter.

Öppet Stänger kl. 16.00
Hjälpte informationen på sidan dig?