Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Älmhult - Årets tillväxtkommun 2017

 

Genom strategiska satsningar på byggande, centrumutveckling och platsvarumärke har Älmhult stärkt sin position som attraktiv boendekommun utanför de större tillväxtregionerna - i år tar vi stolt emot priset som Årets Tillväxtkommun.

Motiveringen lyder:

”En internationell, öppen och kreativ atmosfär präglar Älmhults kommun. Nära samverkan mellan kommun, näringsliv och civilsamhälle ger utveckling och tillväxt. Kommunens strategiska utvecklingsplan bidrar till kraftsamling och hållbar utveckling.

Kommunen tar en aktiv roll i det regionala utvecklingsarbetet. I en region präglad av tillverkning sticker Älmhult ut med ett starkt näringsliv inom tjänsteproduktion samt kulturella och kreativa näringar. Genom strategiska satsningar på byggande, centrumutveckling och platsvarumärke har Älmhult stärkt sin position som attraktiv boendekommun utanför de större tillväxtregionerna.”

Om priset

Det är tjugonde året i rad som Arena för Tillväxt och konsultföretaget Sweco utser Årets Tillväxtkommun som prisar och synliggör kommuner som aktivt skapar förutsättningar för tillväxt med fokus på politiskt ledarskap, samarbetsförmåga, kommunalt utvecklingsarbete och nytänkande. Förra året var det Helsingborg som tog emot utmärkelsen.

Älmhult sticker ut

– Det är extra roligt att få ge priset till en kommun utanför de större tillväxtregionerna. Älmhult utmärker sig verkligen med sitt målmedvetna tillväxtarbete, sin öppenhet och kreativitet. Älmhult tar också en aktiv roll i det regionala utvecklingsarbetet och är ett gott exempel på en kommun som genom en tydlig strategi skapat såväl stark tillväxt som hållbar samhällsutveckling, säger, Katrien Vanhaverbeke, chef för Arena för Tillväxt.

– I en region präglad av tillverkning sticker Älmhult ut med ett starkt näringsliv inom tjänsteproduktion samt kulturella och kreativa näringar. Kommunen präglas också tydligt
av en internationell atmosfär, säger Mats Hermansson, vd för Swecos samhällsanalytiker.

Priset ger bekräftelse

Eva Ballovarre (S), kommunstyrelsens ordförande, är både glad och hedrad över priset men inte helt förvånad.

– Det går bra för Älmhult. Vi har ett kraftfullt näringsliv, en god arbetsmarknad och vår befolkning ökar rekordsnabbt. Genom ett målmedvetet strategiskt tillväxtarbete strävar vi tillsammans med näringslivet för att hela tiden skapa möjligheter för alla som bor och verkar här, säger Eva Ballovarre och tillägger:

– Priset är en bekräftelse på att många människor i Älmhult gör bra saker, och vi är väldigt stolta över det. Men det gäller nu att hålla i och fortsätta att driva utvecklingen framåt för att ännu fler ska vilja flytta hit och etablera företag här. Det ger ännu bättre möjligheter för alla älmhultsbor.

Eftersom ICA och Swedbank tillsammans med SKL (Sveriges kommuner och landsting) äger Arena för tillväxt så kommer även ICA Maxi och Swedbank i Älmhult att vara med vid prisutdelningen i Älmhult den 14 oktober.

Läs mer om priset på www.arenafortillvaxt.se Länk till annan webbplats.

Fakta om Arena för tillväxt

Arena för Tillväxt startade år 2000 och är en oberoende plattform för regional och lokal tillväxt och utveckling. De arbetar för att främja lokalt och regionalt tillväxtarbete genom kunskapsförmedling och processtöd riktat till privata och offentliga beslutsfattare. Arena för Tillväxt ägs idag av ICA, Swedbank och SKL (Sveriges Kommuner och Landsting).

Till toppen