Natur och friluftsliv

Upplev den genuina småländska landsbygden - våra skogar, ängar och sjöar väntar på dig!

Hitta ut i Älmhults natur

I Älmhult och byarna runtomkring finns oanade skatter och upplevelser för dig som vill utforska vår del av Småland. Vandra i något av våra 12 naturreservat eller hitta ditt eget äventyr. På naturkartan har vi samlat kommunens vandringsleder, kulturstigar och friluftsområden.

Naturkartan i Älmhult

Vi har samlat information om natursköna områden och upplevelser i Älmhults kommun i en digital guide. Med Naturkartan vill vi inspirera såväl besökare som invånare att ge sig ut i naturen för att upptäcka olika delar av vår vackra kommun.

Länk till Älmhults kommuns Naturkarta Länk till annan webbplats.

Cykla- och vandrabroschyren

På Älmhults turistinformation och Älmhults InfoPoints finns cykel- och vandringsförslag samlade i en broschyr.

Cykla och vandra i Älmhults kommun Pdf, 3.1 MB.

Ett barn äter mat på en strand i solnedgång

I Älmhult finns en naturupplevelse för alla.

Våra naturreservat och naturområden

I Älmhults kommun finns det 12 naturreservat med varierad natur. Naturreservat bildas i syfte att bevara biologisk mångfald, vårda och bevara värdefulla naturmiljöer eller tillgodose behov av områden för friluftsliv. Ett naturreservat är ett permanent skydd för att bevara och utveckla ett rikt växt- och djurliv. Våra naturreservat är också fina friluftsområden för vandring eller avkoppling.

Vandra i Älmhult

Det finns fler alternativ utöver våra naturreservat för den som är sugen på att ut och vandra. Rundor på 1 km till 15 km med varierad natur.

Upptäck vandringsleder i Älmhult på naturkartan Länk till annan webbplats.

Vandra i Linnébygden - Östra Möckelns vandringsled

Obs! Arbete med att färdigställa Östra Möckelnleden pågår under sommaren 2024. Detta gäller särskilt Insjöslingan, där roddbåtssystemet mellan Lång och Möckelsnäs inte är färdigställt. Orangea stolpar finns längs hela Insjöslingan, Diöslingan och Möckelsnässlingan. Under sommaren kommer även hänvisningsskyltar och pilar att placeras ut för att göra det lättare för vandrare att hitta rätt.

Östra Möckeln Vandringsled är en drygt 33 kilometer lång vandringsled som knyter ihop fem naturreservat och kulturreservatet Linnés Råshult. Leden består av tre sammanlänkande vandringsslingor: Diöslingan, Insjöslingan och Möckelsnässlingan.

Insjöslingan

Insjöslingan är 14 kilometer lång. På denna vandring finns ett trebåtsystem som ger dig möjlighet att ro över det grunda sundet. Observera att arbete med att färdigställa Östra Möckelnleden pågår under sommaren 2024. Insjöslingan har stolpar men roddbåtsystem mellan Lång och Möckelsnäs är inte helt färdigställt.

Insjöslingan på naturkartan Länk till annan webbplats.

Diöslingan

Diöslingan går igenom en varierad natur på 11 kilometer. Den är en av tre slingor som ingår i Östra Möckeln vandringsled.

Diöslingan på naturkartan Länk till annan webbplats.

Möckelsnässlingan

Möckelsnässlingan är 8 kilometer lång och går genom de två naturreservaten Kronan och Möckelsnäs. Den är en av tre slingor som ingår i Östra Möckeln vandringsled.

Möckelsnässlingan på naturkartan Länk till annan webbplats.

Majtorpsrundan

En 3 km lång runda som börjar vid Bökhults badplats och går genom en varierad natur. Den passerar både granskog, öppna hagmarker och lövskog.

Majtorpsrundan på naturkartan Länk till annan webbplats.

Taxås vandringsled

I Taxås naturreservat finns Taxås klint. Taxås består av ädellövskog och gammalt odlingslandskap. Den norra stigen (blå) är 1.7 kilometer kilometer lång och den södra stigen (orange) är 1.2 kilometer lång.

Råshult vandringsled

Kulturreservatet Råshult har tre slingor som går genom unik flora och fauna. Blå stig är ca 3 km lång, gul är ca 2 km och röd ca 500 meter.

Råshult vandringsled på naturkartan Länk till annan webbplats.

Hallaryd naturstig

I Hallaryd finns en naturskön naturslinga på 3.5 kilometer som leder vandraren utmed Helge å och genom skog.

Hallaryd naturstig på naturkartan Länk till annan webbplats.

Konstslingan i Spjutaretorp

Konstslingan är 13.3 kilometer lång. Ett antal entusiaster lever och verkar i denna bygden och skapar inte bara konst för försäljning - utan skapar också konst av naturen av Stenarna, på stenarna och i samspel med naturen.

Konstslingan i Spjutaretorp på naturkartan Länk till annan webbplats.

Norra Grytleden

Denna vandring på 5.4 kilometer tar dig runt Norra Grytsjön. Slingan går på stig i skogen men också på grus- och skogsväg bitvis.

Norra Grytleden på naturkartan Länk till annan webbplats.

Lille-Jans stig

Lille-Jans stig på Stensjöäng är en trevlig liten kulturslinga på ca 1 kilometer. Denna stig erbjuder sann trollskog med spännande inslag utmed vägen, till exempel Skogskatedralen.

Lille-Jans stig på naturkartan Länk till annan webbplats.

Västra Bökhult

Vid bostadsområdet i Västra Bökhult finns det två olika slingor. Båda två är mestadels på smal stig. En blåmarkerad på 1,2 km samt en orangemarkerad på 4,3 km.

Här finns även en anslutningsled till spåren i Klöxhult för den som vill utöka längden på rundan. Kombinera exempelvis Västra Bökhult med Mossarundan via Tvärleden så får du en runda på 15 km.

Tvärleden

Tvärleden förbinder Mossarundan i Klöxhult med löparspåren i Västra Bökhult. Leden i sig är en 2 km lång stig och slingrar sig fram härligt i skog och mark.

Tvärleden på naturkartan Länk till annan webbplats.

Älmetrailen

3 km lång trail markerad med blå stolpar. Rundan består till största del utav stigar.

Älmetrailen på naturkartan Länk till annan webbplats.


Motionsspår

Det finns många alternativ för den som är sugen på att ut och motionera. Allt från rundor på 2 km till 15 km och självklart går det att kombinera för längre rundor än så för de som vill anta utmaningen. Vissa rundor är grusat underlag där det är enkelt att ta sig fram och andra är slingriga stigar.

Upptäck alla motionsspår i Älmhults kommun Länk till annan webbplats.

Häradsbäck (elljusspår)

1,9 km långt elljusspår med grusat underlag.

Häradsbäck elljusspår på naturkartan Länk till annan webbplats.

Liatorp (elljusspår)

2 km långt elljusspår med grusat underlag.

Liatorps elljusspår på naturkartan Länk till annan webbplats.

Haganäs (elljusspår)

2 km långt elljusspår i Haganäsparken med grusat underlag. Det finns flera genvägar men dessa har ingen belysning. Här finns även ett utegym.

Haganäs elljusspår på naturkartan Länk till annan webbplats.

Klöxhultsrundan (elljusspår)

2,4 km långt elljusspår. Det finns även en anslutning från Klöxhultsskolan med elljus, anslutningen är 750 meter lång. Både huvudslingan och anslutningen är grusat underlag.

Klöxhultsrundan (elljusspår) på naturkartan Länk till annan webbplats.

Skånerundan

Skånerundan är en förlängning av elljusspåret, fast utan elljus. Totalt blir slingan ca 4,4 km och består av grusat underlag. Längst söderut på rundan finns Gränsstenen, stenen i sig är värd en extra titt och markerar gränsen mellan Småland och Skåne.

Skånerundan på naturkartan Länk till annan webbplats.

Mossarundan

Cirka 7 km lång trail markerad med orangea stolpar. Området innehåller flera möjliga genvägar och stigar och går att komplettera med en eller annan kilometer av elljusspåret och Skånerundan.

Här finns även en anslutningsled till spåren i Västra Bökhult för den som vill utöka längden på rundan. Starta exempelvis vid OK Älmes klubbstuga vid Fågelvägen i Klöxhult och spring via tvärleden till Västra Bökhult och tillbaka runt Mossarundan så får du en runda på 15 km.

Cykla i Älmhult

Vill du uppleva den genuina småländska landsbygden på cykel? Då har du kommit till helt rätt del av världen! I Älmhults kommun finns mycket att utforska och många fina smultronställen som väntar på dig längs vägen.

Läs mer om våra cykelrundor på Naturkartan Länk till annan webbplats.

Cykeluthyrning och cykelguide

Muff i Älmhult erbjuder cykeluthyrning bara 100 meter från Älmhults station. Här finns även möjlighet till cykelguide för det sällskap som önskar uppleva Småland med en riktig cykelentusiast som guide.

Läs mer och boka din cykel här! Länk till annan webbplats.

Landsvägscykling

Letar du efter cykelrundor för träningssyfte mer än för vackra vyers skull? Då ska du titta på den översikt på cykelrundor som Elmhult Sport Club gjort.

Översikt rundor för landsvägscykling Pdf, 10 MB.

Pumpa cykeln

Det finns en cykelpump vid stationen i Älmhult där du snabbt och enkelt kan pumpa din cykel. Du hittar den på Drottninggatan, utanpå det lilla huset bredvid stationshuset, mitt emot Previa. Det kostar inget att pumpa cykeln.

Fiska i Älmhult

Välkommen att fiska i Älmhults vatten. Det finns ett brett utbud av fiskemöjligheter i Älmhults kommun. Många små och flera stora sjöar, men även ädelfiske i strömmande vatten. Flera sjöar har båtramper. Det går även att hyra båt i vissa sjöar och flytvästar finns att låna på turistinformationen i Älmhult.

Klicka på de sjöarna och vattendragen i kartan för mer information om bland annat fiskekort och möjligheter att hyra och sjösätta båt.

I Naturkartan kan du se alla våra fiskeområden Länk till annan webbplats.

Till alla fiskevatten krävs fiskekort. Fiskekorten kan köpas på olika platser i kommunen. Ett flertal sjöar är anslutna till iFiske.iFiske, en webbtjänst för fiskekort Länk till annan webbplats.

Fiskeguider

Swedfishing är en fiskeguide med bas i Diö och sjön Möckeln. Guidningar med Christian finns i olika former och passar allt från familjen som vill lära sig fiska till de mer rutinerade sportfiskarna.

Läs mer på hemsidan swedfishing.com Länk till annan webbplats.

Fiskebestämmelser

För att få fiska måste du lösa fiskekort eller få fiskerättsägarens tillstånd för fiske på dennes enskilda fiskevatten. Fiskekort ska alltid finnas med vid fiske och kunna uppvisas vid kontroll.

Bra att veta:

 • Öring får inte fångas från 1 oktober-28 februari.
 • Det är förbjudet att fånga mal. Den är fridlyst och måste omedelbart sättas tillbaka vid eventuell fångst.
 • Flodpärlmusslan är fredad enligt lag.
 • Fisk eller andra djur får inte införas till Sverige och användas som bete.
 • Sjösätter du egen båt i någon av kommunens sjöar, var noga med att ha spolat av den noggrant innan så du inte riskerar att sprida invasiva arter!

Lokala bestämmelser

Fiskevårdsområdena har ofta lokala bestämmelser beträffande tillåtna redskap, minimimått, fredningstider och fredningsområden. Du är skyldig att informera dig om dessa bestämmelser när du köper fiskekort.

En kvinna och ett barn går mot en sjö där det ligger kanoter

Älmhults natur väntar på dig!

Kanotleden Helge å

Att paddla kanotleden Helge å lämpar sig för alla som vill uppleva naturen på ett lite annorlunda sätt. Detta är en vattenväg för paddling genom både sjö och å.

Läs mer om kanotleden Helge å på Naturkartan Länk till annan webbplats.

Kanotledens rastplatser är öppna 1 maj - 30 september.

Planera din rutt

Lämpliga startplatser är Välje badplats i Virestadsjön, Ryssby i norra delarna av systemet eller First Camp Sjöstugan - Älmhult. Det går att paddla både medströms och motströms men det vanligaste målet på denna kanotled är Gustavsfors eftersom ån därefter blir stenig och ström. Det finns elva kanotrastplatser utmed leden som tillhandahåller ved, utedass och sophämtning för kanotister som vill övernatta. Vi hänvisar endast till dessa som lämpliga för övernatt­ning och det hela fungerar med hjälp av kanotcheckar som köps i Älmhults turistinformation samt hos kanotuthyrarna.

Till kanotister som köper kanotcheckar erbjuds också ett kanotledsfiskekort till ett bra pris. Fisket med detta gäller under kanotfärden från Virestad till Gustavsfors. Dessa säljs också av turistinformationen samt kanotuthyrarna.

Sjön Möckeln

Kanotister bör vara medvetna om att hård vind plötsligt kan blåsa upp på sjön Möckeln vilket innebär en fara. Annars är det en utmärkt paddeltur ut på sjön.

Från Gustavsfors till Fredriksfors

 • Det är i stort sett omöjlig paddling de tre första kilometerna.
 • På sträckan är det många lyft och man får transportera kanoten med kanotvagn.
 • Mycket sten är förekommande på denna delen av Helge å.

Från Delary till Osby

 • Här finns det många passager med lyft på grund av kraftiga strömmar och forsar.
 • Olika svårighetsgrader finns på sträckan men det är generellt utmanande paddling.
 • Särskilt besvärligt vid Linnefalla kvarn där det finns en svår fors.
 • Vid Kimmelbygds kraftverk förekommer det också mycket lyft.
 • Rutten passar till de som vill ha mer fartfylld svår paddling.

Rekommenderade rutter för enklare paddling

Det finns tre paddlingssträckor som vi rekommenderar. Man kan paddla uppåt, nedåt samt kors och tvärs på Helge å, då flera sträckor i Älmhults kommun är nästan fria från forsar. Utmed kanotleden finns markerade rastställen med möjlighet för övernattning, kanotcheckar används för betalning.

 • Från Virestad till Diö, tar cirka 10 timmar
 • Från Byvärma till Gustavsfors, tar cirka 6 timmar
 • Från Ryssby till sjön Möckeln, tar cirka 8 timmar

Ta dig ut – i tre snabba steg!

 • Bestäm vilken sträcka du vill paddla! Karta över leden finns på turistinformationerna, hos kanotuthyrarna och de flesta lägerplatserna. Du kan också ladda ner den på länken här nedanför.
 • Hyr kanot och köp kanotcheckar för planerat antal övernattningar. Glöm inte kanotledsfiskekortet om du vill fiska din egen middag.
 • Packa mat och tält och njut av naturupplevelsen. Tälta på angivna kanotrastplatser och lämna naturen så som du själv fann den.

Här hittar du kanotledskarta för helge å. Pdf, 1.7 MB.

Respektera naturen genom att följa Allemansrätten.

Läs mer om Allemansrätten här! Länk till annan webbplats.

Glöm inte att använda flytväst!

Det går att låna flytvästar gratis hos Älmhults turistinformation i kommunhuset.

Kontakta Servicecenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till servicecenter.

Öppet Stänger kl. 16.00
Hjälpte informationen på sidan dig?