Artikeln publicerades 14 juni 2023

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

Torrt väder – vattenverken i Diö, Eneryda och Virestad går på gränsen av sin kapacitet

Flygfoto över Diö, en gammalfabrik några hus och sjön Möckeln med öar.

Vi befinner oss i en period med soliga och varma dagar utan nederbörd. Det gör att vi använder mer vatten och att grundvattennivåerna blir lägre. Just nu går vattenverken för fullt i orterna utanför Älmhults tätort. Speciellt vattenverken i Diö, Eneryda och Virestad går på gränsen av sin maxkapacitet.

Vattenverken och ledningsnäten är främst dimensionerade för normal hushållsanvändning som tvätt, disk, matlagning och hygien. Nu när det är torrt och många personer samtidigt använder vatten till andra saker som exempelvis vattna gräsmattor kan vi få problem med att leverera vatten till kranarna i orterna utanför Älmhults tätort, berättar Tilda Persson, VA-ingenjör och fortsätter:

Alla behöver vara sparsamma med vatten men just nu är det framför allt hushållen som är anslutna till vattenverken i Diö, Eneryda och Virestad som måste vara extra återhållsamma med vattnet för att vi ska undvika bevattningsförbud. Vi har skickat ut sms med information till alla abonnenter som är anslutna till vårt meddelandesystem om att de behöver börja spara på vattnet, säger Tilda.

Diö vattenverk förser orterna Diö, Liatorp, Råshult, Stenbrohult och Möckelnsnäs med vatten. Bor du i dessa orter uppmanar vi dig att vara extra sparsam med vattnet.

Har du kommunalt vatten och vill få meddelande om det som rör leverans av vatten kan du anmäla dig till vår sms-tjänst.

Fastigheter som har egen brunn ansvarar själva för att vattnet räcker.