Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Julsoffan - Älmhults uppesittarkväll

I år blir det en alldeles speciell jul och vi är glada över att vi kunde bjuda alla på en lokal livesänd uppesittarkväll den 22 december kl. Sändningen kan också ses i efterhand.

 

Programledare Jessica Persson med hjälp från Lars Magnusson och Kent Wisti höll igång kvällen med rim, musik, och intressanta inslag från vår kommun. Dotter avslutade sändningen med en konsert.

Under kvällen kom flera intressanta gäster, tips på julklappsrim, skönsång och riktigt härlig julstämning.

Kent Wisti, Dotter och Mirakel

Kent Wisti, präst, konstnär och satirtecknare, är en av gästerna. En annan är artisten Dotter, svensk låtskrivare och sångerska, som avslutar kvällen med en konsert. I årets Melodifestival deltog hon med låten Bulletproof, som slutade på andra plats i finalen, med endast en poäng bakom vinnarna.

Julkalendern, "Mirakel" på SVT, är ett spännande äventyr. Under uppesittarkvällen träffar vi, på ett coronasäkert sätt, manusförfattaren Sara Young, som ligger bakom årets succé! Vi möter också Troll-Danne, barnbokdsförfattare och trollkarl.

Juleljusdekorationer och skumtomtar

Många byar och hem runtom i kommunen lyser alldeles särskilt vackert vid den här tiden på året. Det kan handla om marschaller, eldkorgar och de mest fantastiska juleljusdekorationer. Vårinvånare delade med sig av sina egna vackra eller roliga ljusdekorationer.

Hur många skumtomtar fanns det i burken?

Fem deltagare i skumtomtetävlingen vann presentkort hos Handelsplats Älmhult.

Rätt svar är : 67 skumtomtar.

Recept från kvällens program

Karamelliserade hasselnötter med rökt paprika


4 dl hasselnötter
0,5 dl lönnsirap
0,5 msk flingsalt
1 msk smoked paprika
1 krm cayennepeppar

Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
Häll på alla ingredienser och blanda med rena händer så hasselnötterna täcks av ingredienserna.
Sprid ut på plåten och rosta i 5-7 minuter. Låt svalna och servera.

Dumlefyllda pepparkakor

Julens lättaste och kanske också godaste småkakor! Allt du behöver är pepparkaksdeg och dumlekolor. Resultatet blir en kryddig, mjukseg kaka med seg kolafyllning. Man kan baka in dumlen helt i degen eller göra små grottor. Båda blir lika goda!
10 stora kakor el 20 småkakor
300 g pepparkaksdeg
10 dumlekolor

Gör så här:
Sätt ugnen på 175° vanlig ugnsvärme.
Baka in en hel dumlekola i 30 g deg om du vill göra stora kakor. Dela dumlekolor på mitten om du vill göra små kakor och ta hälften så mycket deg, 15 g. Om du vill göra små pepparkaksgrottor så rullar du små bollar av 15 g deg och trycker ner 0,5 dumlekola i mitten.

Grädda små kakor i ca 6 min och stora i ca 8 min, el tills de har lite färg i kanterna. Låt svalna på plåten el på galler.

Till toppen