- Startsida
- Näringsliv & arbete
- Tillstånd, regler och tillsyn
- Tillståndsguiden
- Försäljning av folköl, tobak, elektroniska cigaretter och receptfria läkemedel
Försäljning av folköl, tobak, elektroniska cigaretter och receptfria läkemedel
Du som säljer folköl, tobak, elektroniska cigaretter och receptfria läkemedel ska anmäla eller ansöka om detta till miljö- och byggnämnden.
Anmälan
Försäljning av receptfria läkemedel
Du som bedriver detaljhandel med receptfria läkemedel och/eller nikotinläkemedel ska först anmäla denna försäljning till Läkemedelsverket. En anmälan görs även till miljö- och byggförvaltningens via särskild blankett för anmälan om försäljning av receptfria läkemedel.
Läs mer om Försäljning av receptfria läkemedel på Läkemedelsverket Länk till annan webbplats.
Anmälan om försäljning av nikotinläkemedel Länk till annan webbplats.
Försäljning och servering av folköl
Du som näringsidkare och som vill sälja eller servera folköl måste anmäla detta i förväg.
Anmälan om försäljning och servering av folköl Länk till annan webbplats.
Försäljning av tobaksvaror, elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare
För att få sälja tobaksvaror måste du ansöka om tobakstillstånd. Tillståndsplikten gäller för verksamheter som säljer direkt till konsument men även för verksamheter som säljer till andra handlare. När du skickat in din ansökan bedöms din personliga och ekonomiska lämplighet.
Egenkontrollprogram
När du lämnar in din ansökan måste du skicka med ett egenkontrollprogram, programmet behöver vara aktuellt för din verksamhet. I egenkontrollprogrammet ska du skriva in de rutiner som behövs för att se till att du och din personal följer de lagkrav som finns för försäljning av tobaksvaror.
På Folkhälsomyndighetens hemsida finns det en vägledning för egenkontrollprogram vid försäljning av tobak. Vägledningen ger dig som näringsidkare stöd och riktlinjer för vilka rutiner ditt egenkontrollprogram ska innehålla. Vid ansökan om tobakstillstånd gör miljö- och byggnämnden en bedömning om det uppfyller kraven. Det finns ett förslag till egenkontrollprogram som du som näringsidkare kan använda dig av.
Regler du måste följa
Nedan finns en kort sammanfattning av vilka regler du som näringsidkare måste följa, kraven finns i sin helhet i lag (2018:2088) om tobak och liknande produkter.
Åldersgräns
Du får inte sälja tobaksvaror till någon som inte fyllt 18 år. Det ska finnas tydlig information om åldersgränsen. Skyltarna ska sitta där det finns tobak och där försäljningen sker, alltså vid kassan. Partihandlare får inte heller lämna ut tobaksvaror till någon som inte fyllt 18 år.
Om du misstänker att tobaksvarorna ska lämnas över till en person som inte fyllt 18 år får du inte sälja tobaksvarorna.
Marknadsföring
Alla förpackningar till tobaksvaror måste ha hälsovarningar. Reglerna är olika för olika sorters tobaksvaror. På cigarett- och rulltobakspaket måste det finnas en kombinerad hälsovarning, vilket innebär både en text och bild, samt en allmän varning med texten ”rökning dödar” och informationstexten ”tobaksrök innehåller över 70 cancerframkallande ämnen”. Det är ditt ansvar att kontrollera så att alla förpackningar till tobaksvaror som du säljer eller förvarar i lokalen har korrekt hälsovarning. Förpackningar till cigaretter och rulltobak ska ha en unik identitetsmärkning och en säkerhetsmärkning.
Minsta mängd i förpackningar
Cigarettpaket måste innehålla minst 20 cigaretter. Du får inte sälja cigaretter i mindre mängd eller en och en (lösa cigaretter). En förpackning med rulltobak måste innehålla minst 30 gram tobak. En förpackning med portionssnus måste innehålla minst 20 portioner.
Information till personal
Du som är ansvarig för tobakstillståndet ska se till att personalen känner till försäljningsreglerna och verksamhetens rutiner. Du bör informera personalen löpande under året.
Förändringar din verksamhet
Om det sker förändringar i din verksamhet så måste du anmäla det till miljö- och byggnämnden. Det kan till exempel vara förändringar i ägande eller i styrelsen. Om du vill sluta sälja tobak detta också anmälas.
Information om handläggning och avgift
Miljö- och byggnämnden granskar om den som söker tillstånd är lämplig. Vid handläggning granskas bland annat ekonomisk skötsamhet och eventuell tidigare brottslighet. Miljö- och byggnämnden kan hämta information från andra myndigheter som till exempel Polisen, Skatteverket och Kronofogden.
En avgift för hantering av ansökan samt tillsyn av verksamheten kommer att tas med stöd av taxa för prövning och tillsyn av receptfria läkemedel, folköl, tobak, tobaksfria nikotinprodukter, elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare som är antagen av kommunfullmäktige.
- Vägledning för egenkontrollprogram vid försäljning av tobaksvaror, elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare Länk till annan webbplats.
- Miljö- och byggnämnden taxor
- Lagen (2018:2088) om tobak och liknande produkter Länk till annan webbplats.
- E-tjänst Ansökan om tillstånd för försäljning av tobaksvaror Länk till annan webbplats.
- Anmälan om försäljning av elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare Länk till annan webbplats.
Försäljning av tobaksfria nikotinprodukter
Du som säljer tobaksfria nikotinprodukter till konsumenter måste anmäla det till kommunen eller till Folkhälsomyndigheten. Det gäller även om du har tillstånd att sälja tobaksvaror. Du får inte sälja dessa produkter innan anmälan har lämnats in.
Avgifter för tillsyn
Servering och/eller försäljning av folköl
Du som säljer och/eller serverar folköl betalar tillsynsavgift enligt ovan taxa.
Försäljning av tobak och elektroniska cigaretter
Du som säljer tobaksvaror ska betalar tillsynsavgift enligt ovan taxa.
Receptfria läkemedel
Du som säljer receptfria läkemedel och/eller nikotinläkemedel betalar tillsynsavgift enligt ovan taxa.