Artikeln publicerades 11 mars 2024

Vanebilist - vill du bli testcyklist?

Kvinna  pausar med cykel vid en äng. 

Är du en vanebilist som tänker att du borde börja cykla till jobbet, åtminstone ibland. Är du redo för nya hållbara och medvetna vanor och vill bli en av våra testcyklister i vår?

Vi söker dig som kör bil till jobbet inom kommunen och som under sex veckor vill anta utmaningen att låta bilen stå och ersätta så många av dina jobbresor som möjligt med cykel. Testperioden sträcker sig från 22 april till 3 juni.

Målet med utmaningen är att få 50 vanebilister att bli vanecyklister. Förutom vinster för klimatet och plånboken är hälsovinsterna för vanecyklister stora. Så passa på att anmäl dig innan den 22 mars, säger Cecilia Axelsson, Miljöstrateg på Älmhults kommun.

Du som söker ska

  • vara minst 18 år och bor i Älmhults kommun
  • ser dig själv som vanebilist
  • ha tillgång till egen cykel under testperioden
  • verkligen vilja ställa bilen och cykla så många gånger som möjligt under perioden.
  • göra enkla dokumentationer kring dina upplevelser kring cyklingen. Du får ett mejl med frågor varje fredag.

Som testcyklist får du

  • cykelkarta
  • välja ett gåvopaket med saker som är bra att ha när man cyklar
  • du är med i utlottningen av en cykel, cykelkärra och tio presentkort på cykelservice á 1000 kr.

Som testcyklist kommer du vara en av 50 utvalda invånare i Älmhult kommun. Urval görs för att få med varierande åldrar, jämn könsfördelning och att testcyklisterna bor inom olika orter i Älmhult kommun.

Du ansöker på almhult.se/testcyklist Länk till annan webbplats.

När du blivit testcyklist

Efter den 22 mars får du som anmält dig mer information och vi kommer att ha ett uppstartsmöte där man hämtar sin cykelgåva. Kan man inte delta mejlar vi dig information och din gåva finns på kommunhuset.

Varför har vi dragit i gång utmaningen?

Syftet med utmaningen är att fler ska börja använda sina cyklar och att fler resor ska göras med cykeln i stället för med bilen. Syftet är också att samla in information kring status på våra cykelvägar och vad du som cyklar tycker funkar bra och mindre bra.
Målet med utmaningen är att få 50 vanebilister att bli vanecyklister.

Cykling gör dig skärpt!

Förutom vinster för klimatet och plånboken är hälsovinsterna för vanecyklister stora. Du/man får bättre kondition, ökar förbränningen och stimulerar dessutom andningen, musklerna och balansen på ett skonsamt men effektivt sätt. En cykeltur ger dig dessutom energi. Får hjärnan mer syre, som du får av motion, får du också mer endorfiner som gör dig pigg och glad.