Artikeln publicerades 9 november 2023

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

Positiv start med kyld mat inom hemtjänsten

En kvinna i varselkläder skjuter på en vagn med mat

Älmhults kommuns projekt med kyld mat i hemtjänsten får tummen upp: ”Väldigt god mat och större valfrihet i måltiderna!”

Jag är jättenöjd med det nya sättet att få min mat. Den är väldigt god och jag kan helt på egen hand bestämma vilken tid jag vill äta. Innan var vi tvungna att äta en viss tid när personalen var här, säger Yvonne Gunnarsson som deltar i projektet.

Sedan mitten av oktober provar delar av hemtjänsten att leverera kyld mat till brukarna för att höja kvaliteten och valfriheten i måltiden. Brukarna beställer mat för en hel vecka och sedan levereras alla måltider vid ett och samma tillfälle. Det innebär att brukarna själva kan välja när under dagen de vill äta sin mat.

Kyld mat innebär att maten tillagas från grunden i ett storkök och sedan kyls ner snabbt till +3°C. Den snabba nedkylningen gör att både smak och näringsinnehåll bibehålls bättre jämfört med mat som varmhållits.

Nutrition och näringsrik mat är viktigt inom hemtjänsten för att brukarna ska må bra, är maten dessutom god äter de mer. Brukarna som är med i projektet tycker maten är väldigt god och beställer fler måltider än tidigare, säger Kristine Stjärnerfält, enhetschef i hemtjänsten.

En utvärdering kommer göras tillsammans med de brukare som deltagit i projektet. Därefter kommer kommunstyrelsen ta beslut om nästa steg.

Jag har själv provat maten och jag med många andra tyckte den var väldigt god. Att vi testar att leverera kyld mat under en tid tycker jag är ett bra arbetssätt för att både vi och brukarna ska få möjlighet att prova modellen. Jag ser fram emot att se resultatet från utvärderingen, säger Elizabeth Peltola (C), ordförande i tekniska nämnden.

Läs mer om projektet med kyld mat inom hemtjänsten