Artikeln publicerades 7 december 2023

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

Näringslivsnytt november

Flygfoto över älmhults tätort på kvällen

I nyhetsbrevet Näringslivsnytt kan du bland annat läsa om aktuellt, tips för dig som företagare och information om föreläsningar, seminarier eller annat som kan vara bra att få koll på.

Aktuellt

Här hittar du aktuella saker som kan vara bra att veta för dig som företagare.

Möt miljö- och byggchefen Anna!

Anna E Andersson började som miljö- och byggchef i Älmhults kommun 1 oktober i år. Här svarar Anna på 3 snabba frågor.

Vad står överst på din att-göra-lista som kommer att få betydelse för näringslivet i kommunen?

Vi ska jobba aktivt med att få samsyn när vi tolkar lagstiftning och se till att de beslut som fattas är lätta att förstå. Det betyder mer dialog med näringslivet och ett närmare samarbete med politiken. Detta är inte bara mina idéer utan är önskemål från näringsliv, invånare, politiker och våra medarbetare.

Du pratar ju mycket om tillitsbaserad styrning och ledning och hur vi kan jobba mer främjande med myndighetsutövning, vilka frågor stöter du på om detta?

Det finns en del missuppfattningar, till exempel att det bara är tjänstepersoner som behöver göra förändringen men även politiken behöver jobba på det sättet för att helheten ska bli bra. Sen finns det ju också en del som tror att det är slappt och att man ser mellan fingrarna med olika regler. Så är det inte utan det handlar om att jobba med att göra det enklare för kunden/brukaren/kommuninvånaren att göra rätt. Oavsett om jag jobbar som socialsekreterare, som rektor eller som miljöinspektör.

Om du skulle starta ett eget företag, vad skulle din affärsidé vara?

Svår fråga, men då skulle jag nog vilja hjälpa företagsledare att tänka utanför lådan när det gäller att förnya sitt företag. Lite som en konsult och jobba med effektivitet, hur personalen trivs och driva ett prestigelöst förbättringsarbete. Egentligen till viss del det jag gör i min roll som chef för miljö- och byggförvaltningen.

Anna E Andersson går på en stig i Björkparken

30 företagsbesök på 30 dagar!

Hjälp oss på vår resa runt till företag i kommunen för ett bättre företagsklimat!

Fram till och med Lucia genomför vi 30 besök hos olika företag i kommunen för bättre dialog och ökad förståelse för företagens villkor.

Så här halvtid in bland besöken har vi bland annat fått till oss från företagen:

  • Kompetensförsörjningen är ett stort problem, det vill säga att hitta nya medarbetare.
  • Generellt sett ganska nöjda med att vara företagare i kommunen och att service, bemötande och myndighetsutövning fungerar bra.
  • Kommunen behöver bli bättre på att kommunicera med företagen. Splittrad bild av hur konjunkturen påverkar företagen.
  • En del företag går fortsatt mycket bra medan andra har det mycket kämpigt.

Finns det några frågor du tycker att vi ska ställa under företagsbesöken som gör det enklare att starta, driva och utveckla framgångsrika företag i Älmhults kommun? Mejla gärna dina förslag.

naringsliv@almhult.se

Inspirerande industrikväll när företagen träffade morgondagens medarbetare

Den 30 november bjöd tre industriföretag i Älmhults kommun in elever och vårdnadshavare för att se hur det är att arbeta inom industrin. Besökarna fick prova på och höra mer om olika yrkesroller och karriärmöjligheter på företagen.

Industrikvällen är ett nytt initiativ där företag och skola samarbetar för att inspirera ungdomar till att söka yrkesförberedande program inför det kommande gymnasievalet.

20 personer deltog i totalt sex besök på Pice AB, TEXO AB och ELME Spreader. Under besöken fick eleverna bland annat testa på att svetsa och prova på olika arbetsmoment. Det var tre engagerade grupper som med stor nyfikenhet och med många frågor mötte en rad olika yrkesroller som finns på företagen och fick ta del av deras väg till yrken som industrielektriker, maskintekniker, svetsare, inköpare, säljare och ingenjör.

Boka in i din kalender

Här hittar du händelser, föreläsningar, träffar och annat som är bra att boka in i kalendern.

Näringslivsmorgon 14 december

Tema: "Ett tryggt och säkert Älmhult"
Plats: PA Restaurang, Skånevägen 28
Tid: 14 december 07.30-09.00

Program:

07.30-07.55
Frukost, mingel och nätverkande

08.00-9.00
Trygghetsmätning 2023
Håkan Helgesson, kris- och beredskapssamordnare i Älmhults kommun och Staffan Käll, kommunpolis

Trygga bostadsområden
Louise Stamblock, fastighetschef på Älmhultsbostäder, berättar om hur ÄBO arbetar för att stärka tryggheten bland hyresgäster och allmänhet.

Samtal runt borden
Hur vi kan arbeta tillsammans för ett tryggt företagsklimat i Älmhults kommun

Anmäl dig till näringslivsmorgon här

Företagargalan 2024

Den 8 februari är det äntligen dags för företagargala igen, boka in den i din kalender redan nu!

Var med på en kväll tillägnad Älmhult kommuns fantastiska företagare. En gala där vi prisar och firar vinnare i olika kategorier. Hoppas vi ses!

Inbjudan, anmälan och mer information kommer snart.

Tips till dig som företagare

Här hittar du olika möjligheter till hjälp och stöd för ditt företag.

Var med och forma nya YH-utbildningar

Haganässkolan och Älmhults kommun har nu möjlighet att anordna korta yrkeshögskoleutbildningar (YH) genom finansiering från Myndigheten för yrkeshögskola.

Korta YH-utbildningar är en ny typ av utbildning som är framtagen för att möta arbetsmarknadens behov av ny kompetens. De riktar sig i huvudsak till redan yrkesverksamma personer som med nya kompetenser kan utvecklas och anta nya, mer kvalicerade roller som bidrar till verksamhetens utveckling.

Nu har du som arbetsgivare möjlighet att påverka urvalet av möjliga utbildningar och påverka innehåll och studiemål i dem. Processen är enkel och med en liten insats i form av tid från dig kan vi få utdelning i form av nya utbildningsspår i Älmhult. Du deltar på följande sätt:

  • Inledande möte om kompetensbehov (45 minuter digitalt)
  • Svara på frågor i en enkät (20 minuter)
  • Intervju med arbetsgivarrepresentant (30 minuter)
  • Avsiktsförklaring från arbetsgivarrepresentant, skickas ut av oss och du skriver på (5 minuter)

Haganässkolan ansvarar för ansökningsprocessen och för hela genomförande av den korta YH-utbildningen om/när finansiering har beviljats.

Nyfiken? Hör av dig till Finn Toompuu som är YH-samordnare på Haganässkolan!

finn.toompuu@almhult.se

Pågående upphandlingar

Kommuner och andra offentliga aktörer har hela tiden upphandling på gång. Ta chansen att vara med och bli en av våra leverantörer. Älmhults kommuns upphandlingar annonseras i upphandlingsverktyget Opic. Hittar du en upphandling som intresserar dig kan du enkelt registrera ett konto för att läsa mer om, bevaka och lämna anbud på upphandlingen.

Här kan du läsa om pågående upphandlingar Länk till annan webbplats.

Företagsbesök

Varje vecka besöker vi olika företag i kommunen för att lära oss mer om verksamheten och lära känna dig som företagare litet bättre. Vid besöken pratar vi också gärna om dina olika kontakter med kommunen för att se vad som funkar bra och vad vi kan göra bättre framåt. Hör av dig till oss om du vill att vi ska komma till dig och ditt företag.

Vi lägger ut blänkare om de olika besöken på vår facebooksida "Näringslivet i Älmhults kommun". Gå in och kika där om ni vill läsa mer om de företag vi varit hos.

Du hittar en lista över besöken på näringslivssidorna på vår webbplats.

Hitta information om näringslivet i Älmhult

Du kan hålla dig uppdaterad genom att besöka våra näringslivssidor på kommunens webb. Följ oss också gärna på Facebook där vi har ett särskilt flöde för uppdateringar kring näringsliv.

Vill du få nyhetsbrevet via e-post?

Varje månad skickar vi ut ett nyhetsbrev med aktuell information och uppdateringar till alla företag med angiven e-postadress i företagsregistret och till andra intresserade.

Hör gärna av er om det är något ni vill att vi ska lyfta särskilt i Näringslivsnytt!

Läs mer och registrera din e-post

Kontakta oss

Om du har frågor kring något i nyhetsbrevet, önskar ett företagsbesök eller annat specifikt kring företag/näringsliv i Älmhult är du välkommen att kontakta oss.