Artikeln publicerades 15 juni 2023

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

Kreativ dag om Älmhults framtida kulturliv

Hur gör vi ett fantastiskt kulturliv ännu bättre? Och hur kan vi få till ett långsiktigt och hållbart samarbete kring kulturen i Älmhults kommun? Igår samlades drygt 70 personer från olika verksamheter på Live i Älmhult för att diskutera prioriteringar och spåna fram nya idéer.

Väldigt spännande kväll! Underlaget från workshopen är en viktig pusselbit när arbetet med kulturplanen inleds. Olika människor vill olika saker. Med en gemensam målbild hoppas vi kunna möta flera behov och uppfattas som en bra kulturkommun, säger Helen Carlsson, kulturstrateg i Älmhults kommun.

Samtal om kulturen i Älmhult

Deltagarna delades in i mindre grupper för att diskutera och spåna fram idéer för ett framtida kulturliv. Därefter redovisades tankarna inför alla deltagarna.

Jätteroligt att samla olika intressen, unga och gamla, att tänka fritt. Vi måste utveckla något nytt samtidigt som vi bevarar det som redan är bra idag, säger Nicolas Hansson, förvaltningschef.

Det är en absolut nödvändighet att vi samlar våra krafter och diskuterar hur vi vill ha det. Och detta är ett bra tillfälle, säger Anton Härder, ordförande kultur och fritid.

Om arbetet – vad händer sen?

Bakgrunden till mötet är att Älmhults kommun nyligen antagit en kulturpolicy med fem kulturpolitiska mål. För att konkretisera kulturpolicyn ska en kulturplan tas fram, som beskriver vilka strategiska utvecklingsområden och aktiviteter som ska prioriteras de närmaste tre åren.

Deltagarnas idéer, synpunkter och tankar kommer att dokumenteras och sammanställas. Resultatet ska sedan behandlas politiskt och utgör ett av flera underlag som behövs för att formulera och ta beslut om en treårig kulturplan.

Läs mer om kulturpolicyn här

Stort tack

Stort tack till alla entusiastiska och engagerande deltagare som var med och medverkade under kvällen. Nu tar vi nästa kliv!