Artikeln publicerades 26 september 2023

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

Det ska vara lätt att göra rätt i Älmhults kommun

Emelie Lindholm, gatuingenjör, Marielle Pereyra, VA-ingenjör och Raphael Bartke, egen företagare, på plats inne i gamla godsmagasinet.

Det finns mycket att behöva hålla reda på som företagare. Inte sällan behöver du ha kontakt med kommunen eller andra myndigheter för att söka tillstånd eller för information om regler och bestämmelser som rör ditt företag.

För att det ska vara smidigt för dig som företagare i kontakten med Älmhults kommun finns vår företagslots. Lotsen vägleder dig genom hela processen, från kontakter i komplexa ärenden till miljöfrågor, bygglov och andra tillstånd.

En företagare som har upptäckt företagslotsen är Raphael Bartke som efter köpet av godsmagasinet har haft flera lotsmöten med kommunens tjänstepersoner.

Lotsen har varit perfekt för mig då jag inte behöver ringa runt till var och en utan att de samlas vid ett och samma möte. På mötena får jag svar på alla mina frågor och på vad som gäller för de olika områdena, säger Raphael Bartke.

Det kostar ingenting att boka ett möte med företagslotsen och under mötet får du precis som Raphael svar på vilka tillstånd som krävs och hur vi på bästa sätt tillsammans kan hantera de utmaningar som finns för att du ska kunna genomföra dina planer. Företagslotsen fattar inga beslut utan det gör varje myndighetsområde för sig. Men du får alltid en fingervisning om vad som kan vara möjligt och vad du behöver tänka på i den fortsatta processen.

Raphael Bartkes planer på att omvandla det 165 år gamla godsmagasinet till saluhall, lunchrestaurang och bageri kräver många genomtänkta beslut, inte minst utifrån ett myndighetsperspektiv.

Under det senaste lotsmötet var kommunens tjänstepersoner på plats här i lokalen för att se på byggnaden och diskutera olika frågeställningar som jag hade och som jag fick svar på. Jag kan rekommendera företagslotsen till både dem som tänker starta företag som de som redan är etablerade, säger Raphael Bartke.

Kontakta företagslotsen

Tveka inte att kontakta företagslotsen du också om du funderar på att starta företag eller om har en befintlig verksamhet som du planerar att utveckla. Läs mer och boka tid för ett möte på kommunens företagsservice.

Kommunens företagsservice

Rådgivning med bygglovshandläggare

Om du funderar på att bygga om, bygga eller bygga nytt finns det också möjlighet att boka en rådgivningstid med en av kommunens bygglovshandläggare innan du drar igång med din bygglovsansökan.

Boka rådgivning för ditt kommande byggprojekt, bygglov och/eller anmälan Länk till annan webbplats.