Artikeln publicerades 19 december 2023

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

Språkkurs i mobilen ger bättre svenskkunskaper

Kvinna i närbild

Kudusan Araya, arbetar inom hemtjänsten och är nöjd med kursen: "Jag har verkligen nytta av utbildningen. Det är många ord som återkommer på jobbet."

Att kunna skriva och tala svenska bra är viktigt för alla som arbetar inom skolkök, förskola, vård- och omsorgsboende och hemtjänst. Därför har kommunen nu testat språkkurser i mobilen för medarbetare genom verktyget Lingio.

I kommunen är det ett 20-tal medarbetare som gått första Lingio-kursen. De tycker det är roligt och enkelt och det har varit lätt att hitta medarbetare som vill vara med, säger Cecilia Ohlsson, projektledare och verksamhetsutvecklare.

Enkelt och roligt

Målet med Lingio är att lära sig mer svenska på ett enkelt och roligt sätt. Deltagarna använder mobiltelefon på tider som passar var och en. Kursen tar ca 3-6 månader att genomföra och de får lära sig språket de behöver på jobbet. Kursen förbättrar också deltagarnas svenska generellt. Rent praktiskt går kursen till så att deltagaren loggar in på en webbsida i sin mobil. Där finns övningar, till exempel fylla i vilket ord som saknas i en mening.

– Det är bra att kursen är inriktad på olika yrken. Till exempel för oss som arbetar i ett kök. Vi lär oss ord på utrustning och fraser för dialoger i storkök. Det är saker som inte finns i köket hemma. Det är ord som behövs i olika situationer i köket och med personer vi träffar i denna miljö, berättar Eman Othman Agha, som arbetar i köket på Paradisskolan.

Vad tyckte deltagarna?

Vi passade på att fråga några av deltagarna.

Kudusan Araya, arbetar inom hemtjänsten:

Vad tycker du om Lingio?
Det har fungerat jättebra med utbildningen och jag är tacksam för att jag fått vara med. Jag har lärt mig flera nya ord som jag använder på jobbet.

Vilket mål har du med ditt deltagande i kursen?
Att få en bra repetition – nära kopplat till mitt arbete.

Hur och när jobbar du med de olika avsnitten?
Jag tränar hemma för att det är lättast att koncentrera sig i lugn och ro.

Har du märkt någon skillnad i ditt arbete sedan du började med kursen?
Jag har verkligen nytta av det! Det är många ord som återkommer på jobbet.

Så här svarar Dina Hakim Dinar, barnskötare på Hallaryds förskola.

Vad tycker du om Lingio?
– Det har varit en bra kurs och det är positivt att jag får lära mig nya ord. Jag önskar att det blir fler kurser framöver, de får gärna vara lite svårare!

Vilket mål har du med ditt deltagande i kursen?
– Bli klar, få diplom och lära mig nya ord.

Hur och när jobbar du med de olika avsnitten?
Jag tränar hemma och läser ordentligt och sen övar jag igen.

Har du märkt någon skillnad i ditt arbete sedan du började med kursen?
– Jag har utvecklat yrkesspråket och förstår mina kollegor bättre. Jag blir inte heller missförstådd lika mycket. Detta är jätteviktigt – att förstå barn och föräldrar.

Person i närbild. 

– Det har varit en bra kurs och det är positivt att jag får lära mig nya ord. Jag önskar att det blir fler kurser framöver, de får gärna vara lite svårare! säger Dina, barnskötare på Hallaryds förskola.