Artikeln publicerades 13 december 2023

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

Positivt resultat efter utvärderingen av kyld mat

En kvinna i varselkläder skjuter på en vagn med mat

Nu har resultatet av utvärderingen av att leverera kyld mat inom hemtjänsten kommit. Brukarna som har deltagit i projektet är nöjda med både maten och det nya sättet att få maten levererad.

Sedan mitten av oktober provar delar av hemtjänsten att leverera kyld mat till brukarna för att höja kvaliteten och valfriheten i måltiden. Nu är provperioden slut och Älmhults kommun har gjort en utvärdering av projektet.

Flertalet upplever den kylda maten som smakmässigt god och av bra kvalité. De som beställer mat har kunnat välja på nio olika rätter. Variationen av matsedeln har varit uppskattad och det har varit extra omtyckt att kunna beställa fler av sina favoriträtter.

Brukarna ser också en fördel med att kunna värma maten och äta när man vill under dagen utan att behöva vänta in leverans av hemtjänsten. Att ha alla middagsrätter för veckan hemma har varit bekvämt eftersom de har kunnat värma den rätt de är sugna på just den dagen.

Det har varit intressant att följa projektet med kyld mat. Vi såg tidigt att många beställde fler måltider än tidigare och att de tyckte maten smakade väldigt gott, vilket bekräftas i vår undersökning, säger Emma Rodin, verksamhetsutvecklare inom socialförvaltningen.

35 brukare svarade på enkäten vilket är cirka 50% av brukarna som har deltagit i projektet.