Artikeln publicerades 10 oktober 2023 Förskola och skola
Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.
Populära praoveckor för elever och företag i Älmhult
Under hösten får elever i nionde klass chansen att prova på arbetslivet genom prao. Debora Rezene klass 9A har valt att göra sin prao hos PA Restaurang Catering Event: ”Jag lär mig massor och det är väldigt roligt och givande att hjälpa till”.
Det är full fart under årets praoveckor när cirka 260 elever är ute på prao i Älmhults näringsliv. De flesta hos privata företag men också i kommunala och ideella verksamheter.
Debora praoar på PA Restaurang i Älmhult och känner sig glad över att hittat en så pass rolig praoplats.
Det bästa är att få göra så många olika maträtter. Jag har bara varit här en dag och har redan hunnit med tre rätter! Nu ska jag göra en vegetarisk smörgåstårta, berättar hon stolt.
Intresse för matlagning
Gemensamt för Debora och hennes kompis Elvira Andersson som gör sin prao på PA Restaurang är att de är genuint intresserade och för dem är det matlagningen som lockar mest.
Debora berättar att hon valde platsen för hon ville lära sig mer om kök. Hon tycker att det är väldigt roligt med kök och hon gillar att laga mat.
Stämningen är fantastisk här. Alla är positiva och glada och jag tror inte att någon känner sig utanför här, berättar hon.
Framtidens arbetskraft
Simon Johansson, PA Restaurang, tycker det är viktigt att ta emot praoelever eftersom det är de som är framtidens arbetskraft.
Det är det viktigaste som finns, att vi lär vidare. Branschen klagar på att det inte finns personal och man vill dessutom ha erfaren personal, då gäller det att vi hjälps åt och tar ansvar för att ta hand om de som är intresserade. Om inte vi inte lär de unga vem ska då göra det, säger Simon.
I en restaurang förekommer en hel del olika arbetsuppgifter. Man kan till exempel arbeta som kock, kallskänka, diskare, servitör eller bartender. Restauranger är ett utmärkt karriärval om du vill få in en fot i en bransch där det alltid kommer att finnas jobb.
Eleverna får prova en mängd olika arbetsuppgifter inom vår verksamhet, allt från att ta beställningar och servera mat till att samarbeta i köket. Denna praktiska erfarenhet är väldigt givande för dem och det ger en bättre förståelse för hur en restaurang bedrivs.
Tack till alla inblandade!
Vi vill passa på att rikta ett stort tack till alla elever som ger sig ut och till alla verksamheter som öppnat sina dörrar, säger Anna Frisk, studie- och yrkesvägledare och Agneta Hellsten, praosamordnare från Linnéskolan.
Prao är ett sätt för ungdomar att förbereda sig för framtiden. Det är en viktig del för att minska avståndet mellan skolan och arbetslivet och en viktig del av kommunenens kompetensförsörjning, avslutar Anna.
Om PRAO – praktisk arbetslivsorientering
Praktisk arbetslivsorientering är en bra möjlighet för ungdomar att bekanta sig med olika yrken, att få känna på hur det är att jobba på en arbetsplats och att utvidga sitt kontaktnät. PRAO kan bidra till att fler elever vågar drömma om ett yrke och en framtid med egen försörjning och ett rikt och meningsfullt liv. Genom samarbete mellan skola och näringsliv ökar vi ungdomarnas kunskap om både kommunala och privata verksamheter i Älmhults kommun.
Som arbetsgivare får du möjlighet att visa årets elever i klass 8 och 9 att de ska satsa på ett jobb inom din bransch.
Är ditt företag intresserat av att ta emot praoelever?
Vill du visa våra elever vad man jobbar med på ditt företag? Kontakta Agneta Hellsten, praosamordnare på Linnéskolan.