Artikeln publicerades 25 oktober 2023 Näringsliv och arbete
Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.
Nytt lärlingsprogram inom industri är i gång på Haganässkolan
Haganässkolan har under hösten kickat i gång ett helt nytt lärlingsprogram – Industritekniska programmet. Utbildningskonceptet ska leda till att fler utbildar sig inom branschen och är med och utvecklar framtidens industri i Älmhults kommun.
Att vara lärling på programmet innebär att man genomför minst hälften av sin gymnasieutbildning på ett industriföretag. Målet är att fler elever ska upptäcka industriyrket och att de ska ges ökade chanser att få anställning direkt efter skolan.
Fem elever har startat under höstterminen.
Vi är väldigt glada att vi redan första terminen har fem elever igång på programmet och jobbar nu för att inspirera ännu fler att söka till kommande läsår. Tillsammans med de medverkande företagen har vi rivstartat programmet och det är tydligt att det finns intresse bland ungdomarna för den här typen av utbildning, säger Veronica Larsson, ungdomskoordinator på Haganässkolan.
Lära känna företagen i Älmhult
Eleverna kommer under hösten att få åka på studiebesök och prova en veckas praktik för att bekanta sig med företagen.
Nästa steg är att tillsammans med företagen planera för de delkurser i lärlingsprogrammet som ska köras i skolan respektive hos företagen. Till våren kommer eleverna att skriva CV och skicka ansökningar till företagen, precis som för en vanlig anställning, berättar Veronica.
Vad innebär en lärlingsutbildning?
Under utbildningen blir eleven en i gänget på en arbetsplats och knyter nya kontakter. De får rutin, praktisk erfarenhet och lär sig de tekniker, metoder och system som används ute på arbetsplatserna idag. Allt det här ger dig ett försprång när du sedan söker jobb efter studenten, berättar Veronica Larsson, ungdomskoordinator på Haganässkolan.
Eleverna genomför minst hälften av sin utbildning på en arbetsplats. Handledaren är med och bedömer elevens insatser men det är läraren som sätter betyg på avslutade yrkeskurser. Skolan och arbetsplatsen upprättar ett utbildningskontrakt.
Industrikväll för elever i nionde klass
Nu hoppas skolan att fler elever väljer Industriprogrammet även nästa år. Ansökan öppnar den 15 januari för elever i nionde klass.
Industrin är en framtidsbransch. Tillsammans med våra lokala företag vill vi inspirera och informera eleverna om de karriärmöjligheter som finns inom industrin. Klockan 18.00-20.30 den 30 november är alla elever i årskurs 9 välkomna att besöka ett antal industriföretag för att på plats se och testa några av alla de yrken som finns på företagen, berättar Lars Persson näringslivsutvecklare i Älmhults kommun.
Är du intresserad av industrikvällen? Lär mer här: