Artikeln publicerades 25 maj 2023

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

Nu har brukarna på korttidsboendet flyttat in i renoverade lokaler

Ljust rum med säng, fikahörna och litet pentry. 

Brukarna, som bott på korttidsboendet Almgården, har nu flyttat till fräscha lokaler på Nicklagården, som ligger på Storgatan i centrala Älmhult.

Lokalerna på Nicklagården har fräschats upp och anpassats för att bli trivsamma och för att medarbetare ska kunna ge vård och omsorg med hög kvalitet. Rummen och de allmänna utrymmena är stora och hemtrevliga med sittvänliga möbler. På väggarna hänger fina tavlor med bilder från olika miljöer i Älmhults kommun. Några av bilderna är tagna av en medarbetare.

– Det blir ett bättre flöde, för oss som jobbar, när lokalerna är logiskt utformade, det gör skillnad i vårt dagliga arbete. När det blir enklare och bekvämare för oss blir vi mer effektiva och kan då lägga mer tid på att skapa en bekväm tillvaro för de boende. Rummen är större och det är trevligt för dem som bor här, berättar Christina Walters, undersköterska på Nicklagården och fortsätter:

– Närhet till fler saker man behöver som brukare är också en fördel. Till exempel kan vi springa ner till köket om något i matväg saknas och här finns arbets- och fysioterapeut i huset. Närhet till vårdcentralen gör att vi på ett enklare sätt kan stötta boenden om närstående inte kan följa med.

Spännande höst

Till hösten kommer Haganässkolans elever från nya vård- och omsorgsprogrammet ha sin arbetsplatsförlagda utbildning på Nicklagårdens korttidsboende. Det är ett samarbete som ger elever möjlighet att tidigt i utbildningen få praktik på en riktig arbetsplats, med riktiga patienter och riktiga anhöriga och allt vad det innebär. Här kan de omsätta sina teoretiska kunskaper direkt.

Om korttidsboende

På ett korttidsboende bor man tillfälligt för att återhämta sig efter att exempelvis varit på sjukhus. Det kan ta lite tid innan man kan klara sig själv hemma. Förutom för rehabilitering kan man få komma till ett korttidsboende för att anhöriga ska få avlastning eller vid vård i livets slut.