Artikeln publicerades 19 mars 2023

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

Nationell Filmvecka, 20-26 mars, för barn och unga i Älmhults kommun

Under filmveckan arrangerar Älmhults bibliotek flera olika filmaktiviteter för barn och familj. Cirka 400 elever från olika årskurser får också uppleva film i biografsalongen på Folkets Hus.

Under den Nationella Filmveckan i Älmhult sker det aktiviteter på Älmhults bibliotek, Folkets Hus och ute på förskolor och skolor.

Det känns väldigt roligt att vi tillsammans slår ett slag för filmkonst för barn och unga. Min förhoppning är att många barn och ungdomar i olika åldrar får möjlighet till minst en filmupplevelse och att det blir många intressanta och härliga filmsamtal på förskolan och i klassrummen, berättar Helen Carlsson, kulturstrateg.

Film i förskola och skola

Alla förskolor och skolor i kommunen får tillgång till de inköpta filmerna via en digital plattform, så att alla barn kan få chansen att se samma filmer antingen på bio eller i klassrummet. Filmerna är tillgängliga under två veckor.

 De filmer som kommer att visas är nya internationella filmer: två kortfilmspaket för de yngre barnen och fyra långfilmer riktade mot olika åldrar, från årkurs 3 och uppåt, säger Helen.

Emma Bengtsson, bibliotekarie på Älmhults bibliotek, berättar att cirka 200 barn från Älmhults förskolor ska besöka biblioteket för att se internationell kortfilm.

Nationell Filmvecka – vad innebär det?

Nationell Filmvecka är ett initiativ från BUFF Malmö Filmfestival, som arbetar för att stärka barn- och ungdomsfilmen och höja dess status i Sverige. Arbetet med Nationell Filmvecka är en del av detta. Med filmveckan vill BUFF lyfta fram de filmer som tar sin unga målgrupp på allvar, som berättar med ett ungt perspektiv och gör att barn och unga känner sig sedda och representerade.

Älmhults kommuns medverkan i Nationell Filmvecka sker med stöd av Filmregion Sydost och i samverkan med Folkets Hus.

Vill du hänga med under filmveckan?

Vill du prova att göra film med stop-motion teknik och green screen? Eller se film på Älmhults bibliotek? Läs mer om olika filmaktiviteter på Älmhults bibliotek nedan.

Nationell Filmvecka Älmhults bibliotek Länk till annan webbplats.