Artikeln publicerades 31 oktober 2023

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

Näringslivsnytt oktober

Flygfoto över älmhults tätort på kvällen

I nyhetsbrevet Näringslivsnytt kan du bland annat läsa om aktuellt, tips för dig som företagare och information om föreläsningar, seminarium eller annat som kan vara bra att få koll på.

Aktuellt

Här hittar du aktuella saker som kan vara bra att veta för dig som företagare.

Nytt för dig som driver en livsmedelsverksamhet!

Ny riskklassningsmodell gäller från 1 januari 2024!

Från och med 2024 kommer vi att använda ett nytt sätt för att räkna ut hur mycket kontroll din verksamhet ska få. Livsmedelsverket och alla kommuner i Sverige ska följa de nya reglerna från den 1 januari 2024.

För dig som driver en livsmedelsverksamhet betyder det att miljö- och byggförvaltningen kommer att hämta in uppgifter om din verksamhet för att kunna riskklassa den enligt den nya modellen. Vi kommer att hämta in uppgifterna i samband med ordinarie kontroll eller via telefonsamtal.

Varför införs nya regler?

De nya reglerna är anpassade för att styra kontrollen dit den är mest effektiv. Reglerna tar hänsyn till kända risker kopplade till varor och verksamheter. Du kan läsa om den nya modellen för riskklassning på Livsmedelsverkets hemsida.

Läs mer om den nya modellen på Livsmedelsverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Efterhandsdebitering

Från och med 2024 införs även efterhandsdebitering. Det innebär att verksamheter betalar avgift efter utförd kontroll. Hur mycket du ska betala räknas ut efter hur mycket tid vi lagt på kontrollen och hur mycket administration vi behöver göra.

Hör av dig om du undrar något!

Har du frågor om den nya riskklassningsmodellen, ring kommunens servicecenter och be att få prata med en av våra livsmedelsinspektörer.

0476-550 00

Boka in i din kalender

Här hittar du händelser, föreläsningar, träffar och annat som är bra att boka in i kalendern.

Träffa dina framtida medarbetare på Haganässkolan 18 november

Den 18 november är det Öppet Hus på Haganässkolan. Mellan klockan 10.00–14.00 har ditt företag möjlighet att visa upp er verksamhet, olika yrken och karriärmöjligheter för kommunens åttor och nior inför det kommande gymnasievalet.

Kontakta biträdande rektor Karin Ringblom, för anmälan och eventuella frågor.

karin.ringblom@almhult.se

Starta-eget-träff 21 november

Nu bjuder NyföretagarCentrum och Älmhults kommun in till höstens starta-eget-träff. På träffen går vi igenom allmänna tips som är bra att känna till inför företagsstarten som till exempel:

  • Bolagsformer och dess skillnader
  • Vikten av att göra en affärsplan och budget
  • Att bygga sitt varumärke
  • Finansiering genom uppstartslån
  • Hjälp och service som erbjuds av kommunen, NyföretagarCentrum och andra aktörer.

Deltagande är kostnadsfritt, vi bjuder på fika.

Datum

21 november

Plats

Älmhults Golfklubbs klubblokal

Tid

Klockan 18.00–20.00

Anmälan

Anmäl dig till e-post nedan där du anger ditt namn, telefonnummer och eventuella allergier. Skriv “Starta-eget-kväll 21 november” i ämnesraden.

naringsliv@almhult.se

Networking evening for new companies 5 December

Welcome to an evening dedicated to you who are about to, are thinking about, or have just started a new company based in Älmhults kommun.

We’ll present what expertise is available, how to seek further support, provide anopportunity for networking and discuss how to support you further on your journey.

Participation is free of charge, fika is included.

Date

5th December

Time

17.30–21.00

Location

Café Muff, Älmhult

The event is a collaboration between NyföretagarCentrum Älmhult, Café Muff and Älmhults kommun.

You register by e-mailing us your name, phone number and any allergies. Write: "Network evening 5/12" in the subject line.

naringsliv@almhult.se

AI som möjliggörare - tillsammans mot framtiden!

AI är på allas läppar och ingen har kunnat undgå att AI är här för att stanna.

Den 29 november klockan 10.00–13.30 bjuder Växjö Linnaeus Science Park in till ett seminarium för att inspirera med konkreta exempel på hur AI kan lyfta och utveckla företag och organisationer.

Medverkande: Martin Svensson (AI Sweden) Monica Skagne, (VD Adda), Anders Borgehed (Sydsvenska Handelskammaren), Fredrik Lindblad (VD Växjö Linnaeus Science Park).

Läs mer och anmäl dig hos Växjö Linnaeus Science Park Länk till annan webbplats.

Tips till dig som företagare

Här hittar du olika möjligheter till hjälp och stöd för ditt företag.

Var med och forma nya YH-utbildningar som möter ditt företags behov

Haganässkolan och Älmhults kommun har nu möjlighet att anordna korta yrkeshögskoleutbildningar (YH) genom finansiering från Myndigheten för yrkeshögskola.

Korta YH-utbildningar är en ny typ av utbildning som är framtagen för att möta arbetsmarknadens behov av ny kompetens. De riktar sig i huvudsak till redan yrkesverksamma personer som med nya kompetenser kan utvecklas och anta nya, mer kvalicerade roller som bidrar till verksamhetens utveckling.

Nu har du som arbetsgivare möjlighet att påverka urvalet av möjliga utbildningar och påverka innehåll och studiemål i dem. Processen är enkel och med en liten insats i form av tid från dig kan vi få utdelning i form av nya utbildningsspår i Älmhult. Du deltar på följande sätt:

  • Inledande möte om kompetensbehov (45 minuter digitalt)
  • Svara på frågor i en enkät (20 minuter)
  • Intervju med arbetsgivarrepresentant (30 minuter)
  • Avsiktsförklaring från arbetsgivarrepresentant, skickas ut av oss och du skriver på (5 minuter)
  • Haganässkolan ansvarar för ansökningsprocessen och för hela genomförande av den korta YH-utbildningen om/när finansiering har beviljats.

Nyfiken? Välkommen till någon av våra digitala träffar där du får mer information:

Tisdag 7 november klockan 10.00 eller fredag den 10 november klockan 10.00.

Hör av dig till Finn Toompuu som är YH-samordnare på Haganässkolan om du vill anmäla dig eller har någon fråga om detta.

finn.toompuu@almhult.se

Anmäl alla brott - gör polisanmälan på en minut

För dig inom handeln är Svensk Handels säkerhetsapp Säkerhetscenter en kostnadsfri och smidig tjänst som du kan ladda ner till din smartphone. Appen erbjuder en rad lättanvända funktioner, bland annat Varningslistan och möjligheten att anmäla brott på en minut.

Ladda ner och läs mer om appen Säkerhetscenter Länk till annan webbplats.

Nu kan du enkelt hitta evenemang för näringslivet!

I kommunens evenemangskalender kan du nu söka ut evenemang som rör dig som företagare. Här uppdaterar vi löpande aktiviteter som näringslivsfrukostar, nätverksträffar med mera. Klicka här nedan för att se vad knappen Näringsliv erbjuder i evenemangskalendern.

Länk till evenemangskalendern

Företagsbesök

Varje vecka besöker vi olika företag i kommunen för att lära oss mer om verksamheten och lära känna dig som företagare litet bättre. Vid besöken pratar vi också gärna om dina olika kontakter med kommunen för att se vad som funkar bra och vad vi kan göra bättre framåt. Hör av dig till oss om du vill att vi ska komma till dig och ditt företag.

Vi lägger ut blänkare om de olika besöken på vår facebooksida "Näringslivet i Älmhults kommun". Gå in och kika där om ni vill läsa mer om de företag vi varit hos.

Du hittar en lista över besöken på näringslivssidorna på vår webbplats.

Hitta information om näringslivet i Älmhult

Du kan hålla dig uppdaterad genom att besöka våra näringslivssidor på kommunens webb. Följ oss också gärna på Facebook där vi har ett särskilt flöde för uppdateringar kring näringsliv.

Vill du få nyhetsbrevet via e-post?

Varje månad skickar vi ut ett nyhetsbrev med aktuell information och uppdateringar till alla företag med angiven e-postadress i företagsregistret och till andra intresserade.

Hör gärna av er om det är något ni vill att vi ska lyfta särskilt i Näringslivsnytt!

Läs mer och registrera din e-post

Kontakta oss

Om du har frågor kring något i nyhetsbrevet, önskar ett företagsbesök eller annat specifikt kring företag/näringsliv i Älmhult är du välkommen att kontakta oss.