Artikeln publicerades 27 juni 2023

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

Näringslivsnytt juni

Helge å slingrar sig genom ett jordbrukslandskap

I nyhetsbrevet Näringslivsnytt kan du bland annat läsa om aktuellt, tips för dig som företagare och information om föreläsningar, seminarium eller annat som kan vara bra att få koll på.

Glad sommar!

Hoppas att du får en härlig sommar och passar på att uppleva något av allt som Älmhult kan erbjuda. På kommunens webbplats hittar du massor med bra sommartips, spana också in årets destinationsfilm som visar upp Småland från sin bästa sida.

Om det dyker upp någon fråga till kommunen under sommaren så tveka inte att höra av dig - vårt servicecenter har öppet precis som vanligt. Näringslivsnytt tar nu en liten sommarpaus och återkommer med nästa nyhetsbrev i augusti.

Hur står det till med kompetensförsörjningen i ditt företag?

Du har fortfarande möjlighet att bidra i vår pågående kompetenskartläggning genom att svara på vår enkät. Svaren är ett viktigt underlag för oss i det fortsatta arbetet med framtidens kompetensförsörjning, till exempel när vi planerar nya utbildningar. Klicka in på länken nedan för att medverka, enkäten är öppen till och med 30 juni. Stort tack till dig som redan svarat!

Länk till enkät om kompetensbehov Länk till annan webbplats.

Tips för dig

Dags att söka elstöd för företag

Fram till och med 25 september 2023 har företag och föreningar i elområde 3 och 4 möjlighet att ansöka om elstöd hos Skatteverket. Stödet gäller framtida kostnader hos företag men beräknas utifrån elförbrukningen 1 oktober 2021-30 september 2022.

Här hittar du mer information om elstödet på Skatteverkets webb Länk till annan webbplats.

Visa ditt företag och din bransch på länets största yrkesmässa 17-18 oktober!

Den 17-18 oktober blir Växjö Konserthus en myllrande mötesplats för yrken, branscher och skolor. Elever från årskurs 8 och 9 i Älmhult med flera kommuner får då tillfälle att testa olika yrkesrelaterade aktiviteter och utforska vad de själva är bra på. Målet är att fler ungdomar i Kronobergs län ska välja gymnasieprogram som de trivs med och få en bättre bild av de möjligheter som finns i vårt regionala näringsliv.

Genom att delta på yrkesmässan får du som företagare:

  • en unik chans att synas och delta i frågor som handlar om ungdomars utbildning, karriärmöjligheter och marknadens behov
  • träffa framtidens arbetskraft, samtidigt som du visar viktiga yrkesroller och ger en attraktiv bild av din bransch
  • möjlighet att påverka elevers yrkes- och studieval och samtidigt påverka din branschs framtida kompetensförsörjning

Läs mer och anmäl ditt intresse på yrkesdagen.se Länk till annan webbplats.

Projektstöd från Leader Linné

Har du en projektidé för att utveckla din verksamhet lokalt. Då kan ett projektstöd från Leader Linné vara en möjlighet för dig. Det finns både mindre och enklare Mikrostöd och mer omfattande projektstöd.

Här kan du läsa mer om stöd från Leader Linné Länk till annan webbplats.

Inspiration om IoT (Internet of Things)

För dig som vill ta nya kliv i din och ditt företags digitala utvecklingsresa erbjuder Linnéuniversitet möjlighet att delta i olika projekt och nätverk. De riktar sig i första hand till små och medelstora företag och kommer under hösten att erbjuda inspirationsträffar bland annat i Ljungby och Växjö.

Här kan du läsa mer på Linnéuniversitetets webb Länk till annan webbplats.

Boka in i din kalender

Sommaren går fort och vi fyller redan på kalendern med spännande innehåll för hösten. Pricka till exempel gärna in preliminära datum för Näringslivsmorgon 5 september, 13 oktober och 14 december. Vid frukosten den 5 september får vi besök av Johan Wessman, vd på Öresundsinstitutet, som pratar om Öresundsregionens möjligheter för det lokala näringslivet.

Den 19 september har vi en särskild träff för dig som verkar inom besöksnäringen. Mer information om detta kommer i augusti.

Företagsbesök

Varje vecka besöker vi olika företag i kommunen för att lära oss mer om verksamheten och lära känna dig som företagare litet bättre. Vid besöken pratar vi också gärna om dina olika kontakter med kommunen för att se vad som funkar bra och vad vi kan göra bättre framåt. Hör av dig till oss om du vill att vi ska komma till dig och ditt företag.

Vi lägger ut blänkare om de olika besöken på vår facebooksida "Näringslivet i Älmhults kommun". Gå in och kika där om ni vill läsa mer om de företag vi varit hos.

Vill du hellre se en lista på alla besök så hittar du det under näringslivssidorna på vår webbplats.

Korta näringslivsfakta

Stark ökning av antalet besökare i Älmhults kommun

19 920 = totala antalet gästnätter i Älmhults kommun under perioden januari-april 2023.
Det är 8 583 fler än samma period under 2022, en uppgång med 75%. Tittar vi längre tillbaka är vi nästan uppe på samma nivåer som före pandemin.

Topp fem länder för besök i Älmhults kommun

  1. Tyskland
  2. Danmark
  3. Kina
  4. Polen
  5. Nederländerna

Kontakta oss

I vårt Servicecenter får du hjälp med allmänna frågor till kommunen. Om du har frågor kring något i nyhetsbrevet, önskar ett företagsbesök eller annat specifikt kring företag/näringsliv i Älmhult är du välkommen att kontakta Anita eller Lars.

Håll dig uppdaterad

Håll dig uppdaterad genom att besöka våra näringslivssidor på kommunens webb. Följ oss också gärna på Facebook där vi har ett särskilt flöde för uppdateringar kring näringsliv.

Vill du få nyhetsbrevet via e-post?

Varje månad skickar vi ut ett nyhetsbrev med aktuell information och uppdateringar till alla företag med angiven e-postadress i företagsregistret och till andra intresserade.

Läs mer och registrera din e-post