Artikeln publicerades 31 augusti 2023

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

Näringslivsnytt augusti

Helge å slingrar sig genom ett jordbrukslandskap

I nyhetsbrevet Näringslivsnytt kan du bland annat läsa om aktuellt, tips för dig som företagare och information om föreläsningar, seminarium eller annat som kan vara bra att få koll på.

Hoppas att du haft en fin sommar och är laddad för hösten. Vi passar på att tipsa om ett gäng olika aktiviteter, utbildningar och nätverksträffar att lägga in i kalendern. De flesta är kostnadsfria för dig som deltagare så passa på.

Boka in i din kalender

Här hittar du händelser, föreläsningar, träffar och annat som är bra att boka in i kalendern.

Näringslivsträffar

Några tillfällen per år ordnas Näringslivsträffar med olika teman. Inbjudningar till dessa både skickas ut samt publiceras på vår webbplats. Men redan nu kan vi dela några datum som du kan skriva upp i kalendern!

Näringslivsmorgon 5 september

En träff för dig som företagare som vill hitta nya möjligheter både idag och i framtiden - med tema Öresundsregionen.

Läs mer och boka din plats på näringslivsmorgon här

Besöksnäringsträff 19 september
En särskild träff för dig som verkar inom besöksnäringen. Vi pratar om hur vi tillsammans kan stärka Älmhult som destination. Cathrine Rydström från Destination Småland deltar och pratar bland annat om marknadsföring.

Läs mer och boka din plats på besöksnäringsträffen här

SolEl 2.0 på Destination Möckelsnäs 26 september

Seminarium med fokus på det senaste kring solel, handläggning av markbaserade solcellsparker, finansiering och försäkring.

Läs mer och anmäl dig till SolEl 2.0 på Destination Möckelsnäs webbplats Länk till annan webbplats.

Webbinarium om energieffektivisering 20 september

Energikontor Syd presenterar resultat av genomförda aktiviteter på olika företag. De blickar också framåt på vad som är på gång inom energiområdet och vilka stöd du som företagare har möjlighet att söka för energieffektivisering.

Läs mer om webbinariet på Energikontor Syds webbplats Länk till annan webbplats.

Hitta olika möjligheter hos Almi för hjälp och stöd till ditt företag

Almi erbjuder under hösten bland annat seminarieserien "Bli en attraktiv arbetsgivare" på plats i Älmhult. Serien har fokus på hur du attraherar, utvecklar och behåller personal.

Läs mer och anmäl dig på Almis webbplats Länk till annan webbplats.

Almi erbjuder också kurserna "Lyckas med din digitala marknadsföring" och "Växla upp ditt företag" som du kan läsa mer om på deras webb.

Tips för dig

Exporterar ditt företag eller är det något du planerar att göra?

Då kan Exportkreditnämndens (EKN) garantier vara något att titta närmare på. EKN har regeringens uppdrag att främja svensk export och svenska företags internationalisering. Det görs genom att försäkra exportföretag mot risken att inte få betalt, så att de kan genomföra fler säkra exportaffärer.

EKN:s fem mest populära garantier

  • Rörelsekreditgarantin: EKN kan täcka av upp till 50 procent av risken när exportbolag eller underleverantörer behöver ta upp eller utöka sin rörelsekredit.
  • Investeringskreditgarantin: Fungerar på samma sätt men här kan EKN täcka upp till 50 procent av risken när banken beviljar ett investeringslån.
  • Exportsprånget: När ni på banken arbetar med ett nyetablerat tillväxtbolag kan EKN numera täcka upp till 75 procent av risken.
  • Den gröna kreditgarantin: Här kan EKN täcka upp till 80 procent av risken när exportbolag och underleverantörer lånar pengar för gröna investeringar eller verksamheter.
  • Fordringsförlustgaranti: Den här garantin ger företaget skydd mot risken att inte få betalt i enlighet med köpeavtalet. En försäkrad kundfordran underlättar finansiering.

Läs mer om EKN och testa vilken garanti som passar ditt företag Länk till annan webbplats.

Psst...skynda att söka elstöd om du inte redan gjort det!

Fram till och med 25 september 2023 har företag och föreningar i elområde 3 och 4 möjlighet att ansöka om elstöd hos Skatteverket. Stödet gäller framtida kostnader hos företag men beräknas utifrån elförbrukningen 1 oktober 2021-30 september 2022.

Läs mer och ansök om elstöd på Skatteverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Företagsbesök

Varje vecka besöker vi olika företag i kommunen för att lära oss mer om verksamheten och lära känna dig som företagare litet bättre. Vid besöken pratar vi också gärna om dina olika kontakter med kommunen för att se vad som funkar bra och vad vi kan göra bättre framåt. Hör av dig till oss om du vill att vi ska komma till dig och ditt företag.

Vi lägger ut blänkare om de olika besöken på vår facebooksida "Näringslivet i Älmhults kommun". Gå in och kika där om ni vill läsa mer om de företag vi varit hos.

Gå till "Näringslivet i Älmhult" facebooksida här Länk till annan webbplats.

Vill du hellre se en lista så hittar du det på våra näringslivssidor på almhult.se.

Här hittar du en lista på företag vi besökt

Korta näringslivsfakta

Starkt första halvår för näringslivet i Älmhults kommun.

Det lokala näringslivet fortsätter att utvecklas starkt i Älmhult trots osäkert omvärldsläge:

  • Under det första halvåret anmäldes 3 739 nya jobb i Älmhult på Arbetsförmedlingen, vilket är över 500 fler än samma period förra året.
  • Arbetslösheten fortsätter att sjunka och ligger nu på 7,0%, den lägsta siffran sedan januari 2021.
  • Antalet konkurser fortsätter att ligga på låga nivåer. Fyra företag försattes i konkurs under årets första sex månader jämfört med sju stycken 2022.
  • Nyföretagandet har minskat i hela Sverige, och Älmhults kommun är inget undantag, med 35 nyregistrerade företag fram till sista juni jämfört med 44 företag 2022.

(Statistik hämtad från Arbetsförmedlingen, Bolagsverket samt SCB)

Hitta information om näringslivet i Älmhult

Du kan hålla dig uppdaterad genom att besöka våra näringslivssidor på kommunens webb. Följ oss också gärna på Facebook där vi har ett särskilt flöde för uppdateringar kring näringsliv.

Vill du få nyhetsbrevet via e-post?

Varje månad skickar vi ut ett nyhetsbrev med aktuell information och uppdateringar till alla företag med angiven e-postadress i företagsregistret och till andra intresserade.

Hör gärna av er om det är något ni vill att vi ska lyfta särskilt i Näringslivsnytt!

Läs mer och registrera din e-post Länk till annan webbplats.

Kontakta oss

Om du har frågor kring något i nyhetsbrevet, önskar ett företagsbesök eller annat specifikt kring företag/näringsliv i Älmhult är du välkommen att kontakta oss.