Artikeln publicerades 5 september 2023

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

Näringslivsmorgon med Johan Wessman från Øresundsinstituttet

Öresundsbron.

Johan Wessman besökte näringslivsmorgon på Folkets hus och delade fakta och inspiration kring möjligheterna med utvecklingen i Öresundsregionen och söderut.

Näringslivsmorgon arrangerades i samarbete mellan Älmhults kommun och Växande Älmhult.

Nya möjligheter

Johan Wessman är en prisbelönt ekonomijournalist och vd på det dansk-svenska kunskapscentrat Öresundsinstitutet. Han delade om de nya förutsättningarna som skapas för näringslivet i Älmhult kring handel och samarbeten när Öresundsregionen knyts samman med norra Tyskland och vidare ut i Europa.

Fehmarn Bält-tunneln förväntas vara klar 2029. Den kommer att korta landvägen till Tyskland med 160 kilometer och 2,5 timmars restid när tågen inte behöver ta vägen via Jylland. Detta ger stora möjligheter för bland annat större godsflöden.

Vi behöver varandra

Johan talade även om hur viktigt samarbetet mellan Danmark och Sverige är redan idag och kommer fortsätta att vara i framtiden.

Det görs 90 000 personresor över Öresund varje dag via bro eller färja och i nuläget är det cirka 18 300 öresundspendlare i månaden, varav 92% av dem bor i Sverige. Kastrup är södra Sveriges internationella flygplats medan 10 200 fritidshus i Sverige ägs av danskar. Johan menar på att våra länder redan är sammanflätade och att vi behöver varandra för att kunna fortsätta utvecklas ännu mer.

Två smörgåsar på Folkets hus i Älmhult.
Johan Wessman föreläser på Folkets hus i Älmhult.

Nästa Näringslivsmorgon

Den 13 oktober blir nästa näringslivsmorgon, mer information och inbjudan kommer att skickas ut samt finnas på vår webbplats.

Vill du också vara med?

Registrera ditt företag kostnadsfritt i vårt företagsregister och få information och inbjudningar direkt till din e-post.

Här registrerar du ditt företag i företagsregistret Länk till annan webbplats.