Artikeln publicerades 25 oktober 2023

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

Linn Bengtsson har fått priset Primus Kim 2023

Kvinna med blommor och diplom.

Linn Bengtsson, som arbetar som stödpedagog på gruppboende Oxtorget, har tilldelats priset som Primus Kim 2023 av vård- och omsorgscollege Kronoberg.

Utmärkelsen Primus Kim finns till för att uppmärksamma och fira framgångsrikt arbete i vård och omsorg, samt att lyfta fram medarbetare som gör extraordinära insatser för den enskilde, anhöriga och kollegor.

Grattis till priset Linn, hur känns det!

Jag är väldigt glad och tacksam för priset, det är en bekräftelse på att det jag gör märks och gör vardagen lättare för brukarna.

Kan du berätta lite kort vad det kan handla om som underlättar för brukarna?


När man, som jag, arbetar nära människor och är nyfiken på dem så märks det vad som är svårt för dem. Lösningen kan handla om att hitta enkla rutiner för respektive brukare så att just deras vardag blir mer begriplig och meningsfull. Om någon behöver stöd med till exempel förståelse eller vardagsstruktur arbetar vi bland annat med att förstärka vår kommunikation med hjälp av bilder, tecken som stöd med händerna, ritprata det vi samtalar om, visuella scheman/planeringar för dagen eller veckan och så vidare. När vardagen flyter och brukaren kan uttrycka vad hen känner, tycker och vill ökar både tryggheten och självständigheten.

Jag är en lösningsfokuserad person; både när det gäller brukarna och vår verksamhet. Att hitta lösningar som gör att brukarna får en tydligare och mer självständig vardag är min drivkraft. Jag har världens bästa jobb och jag får så otroligt mycket tillbaka.

Priset delades ut på Handledarens dag som uppmärksammas årligen av Vård- och omsorgscollege i Kronoberg.

Jag har inte haft förmån att arbeta nära Linn men jag har hört så mycket gott om det arbete hon gör ute i verksamheten, från både hennes kollegor och hennes närmaste chef. Jag ser verkligen framemot vårt fortsatta samarbete, säger Nihad Hodzic, verksamhetschef Funktionsstöd.

Motivering till priset

Med ett alltid professionellt och vänligt bemötande mot såväl brukare som kollegor och anhöriga har Linn sedan hon gick in i rollen som stödpedagog på vårt boende gett oss en eminent förebild.

Hon har kommit med många nya idéer och stort engagemang för att ge våra brukare en ännu större möjlighet att delta i samhället och kunna utvecklas. I takt med detta har hon
även skapat material som underlättar kommunikation mellan brukare och personal, vilket leder till att vi blir ännu bättre på att förebygga missförstånd och negativa känslor.

Hon vågar tänka utanför boxen och testa nya saker och visar stort ansvarstagande i processerna hon startat upp. Hon visar också mycket stort engagemang och intresse i brukarnas liv och välmående, och lyckas nå fram till våra brukare på sättet de behöver. Sedan gör hon alltid det där lilla extra för våra brukare, som inspirerar oss alla!

Att Linn sedan är en person man känner sig trygg att gå till för att bolla med om problem på arbetsplatsen gör också att hon inte bara är en väldigt bra stödpedagog för brukarna, utan även för personalen.