Artikeln publicerades 18 april 2024

Kommunens femteklassare genomför Råshultsdagar på Linnés Råshult

Spelman framför elever som dansar på Råshult

Råshult i Stenbrohults socken en vårdag 1749. Elever i årskurs 5 stiger in i en tidsmaskin för att förflytta sig till 1700-talet. Mycket arbete har hunnits med och de har testat alltifrån att klyva ved till att laga mat och baka bröd.

Tisdag till fredag, 16-19 april, beger sig elever och pedagoger till Linnés Råshult.

De får stiga in i tidsmaskinen och för en dag förflytta sig till året 1749 och uppleva Linnés 1700-tal. Tidsresan är en upplevelsedag med rollspel där eleverna bland annat får prova hantverk, matlagning och redskap från Linnés tid. Eleverna blir barn till bönder från Råshult och andra gårdar i närheten. Lärare och övriga vuxna blir medföljande föräldrar och släktingar till barnen eller hör till gården Råshult.

Upplevelser och rollspel

Det har varit jättehäftigt att testa nya grejer som man inte skulle göra i vår tid. Det bästa var att få laga mat och baka bröd utomhus, berättar en av eleverna.

Vi vill arbeta med kulturupplevelser utomhus, lära oss att använda närmiljön, såsom kulturmiljöerna på Råshult som en tillgång för kreativ kunskapsinlärning, berättar Elizabeth Lindén, från Klöxhultsskolan/Montessori.

Tidsresan genomförs av samtliga kommunala grundskolor i Älmhults kommun i samarbete med Stiftelsen Linnés Råshult, Kulturparken Småland och Hembygdsföreningen Linné.

Om Linnés Råshult

Råshult Södregård blev år 2002 det tionde kulturreservatet i Sverige, enligt beslut från länsstyrelsen i Kronobergs län. När miljöbalken trädde i kraft år 1999, öppnades möjligheten att bevara stora kulturhistoriskt värdefulla områden genom att skapa kulturreservat. Syftet är att visa hur människor har använt naturen för sin försörjning och att göra spåren efter detta synliga för besökare. Kulturreservatet är 42 hektar stort och omfattar gårdsmiljö, inägomarker och utmarker som gränsar till Såganässjön. Det är avsatt för att bevara och återskapa landskapet från tidigt 1700-tal, då Carl von Linné föddes på platsen.

Linnes Råshult (linnesrashult.se) Länk till annan webbplats.

Råshultsdagar 2024

Tidsålder: 1749
Datum: tisdag 16 april-fredag 19 april 2024
Plats: Linnés Råshult
Medverkande skolor: Gemöskolan, Klöxhultsskolan, Elmeskolan, Ryfors skola, Diö skola , Montessoriskolan och Internationella skolan
Årskurser som omfattas: Årskurs 5
Totalt antal elever: Cirka 200 elever.