Artikeln publicerades 13 oktober 2023

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

Inspirerande näringslivsmorgon på Destination Möckelsnäs

Ryggar på två män längst bak på en föreläsning.

Under fredagsmorgonen samlades ett 50-tal företagare på Destination Möckelsnäs för att delta på näringslivsmorgon med temat kompetensförsörjning.

Eva Ballovarre, , ordförande kommunstyrelsen (S), och Gusten Mårtensson, 1e vice ordförande kommunstyrelsen (C), delade om hur och varför Älmhult blev topplacerad i Sveriges miljöbästa kommun och hur vi kan fortsätta lyckas väl där.

Lars Persson, näringslivsutvecklare, visade den kompetenskartläggning som Älmhults kommun har genomfört. Resultatet visar att många företag har svårt att hitta rätt personal och den kompetens de söker, på både större och mindre företag. Därför är detta ett viktigt ämne.

Vidare så berättade Roger Johansson, utbildningschef i Älmhults kommun, om den senaste utvecklingen på Haganässkolan kring elevuppföljning och nya utbildningar, bland annat med ny Yrkeshögskoleutbildning och gymnasial lärlingsanställning på industriprogrammet.

Framtidens yrkesverksamma

På plats hade vi Ove, Amanda, Elvin och Ville som är fyra elever från nionde klass på Linnéskolan samt Bella som är verksam inom industri för att ge ett yngre perspektiv på samtalet. Många intressanta diskussioner kom upp om hur vi tillsammans kan öka intresset för unga för de olika yrkes- och karriärsvalen som finns lokalt.

- Vi har lite dålig koll på vad som finns därute, det vore därför bra om fler företag kunde visa sig mer för oss. Kanske komma till skolan och visa vad de gör och hur de jobbar så vi får ett smakprov på vad vi eventuellt skulle kunna få göra i framtiden, säger en av eleverna.

Ett annat förslag som gavs var företagsbesök för både lärare och elever för att öka kunskapen om vad för typ av jobb som finns i Älmhult.

Avslutningsvis presenterade Anna Frisk, studie- och yrkesvägledare på Linnéskolan, den senaste ungdomsbarometern som visar att intresset för yrkesförberedande program växer. Många vill välja yrkesförberedande eftersom det ses som något som ger både pengar, självständighet och trygghet. Däremot ser många på de mer teoretiska gymnasievalen och utbildningarna som att de erbjuder ”bättre jobb”. Detta är något vi vill jobba på att ge nya perspektiv på.

Smörgåsar, kaffekoppar och ett tänt ljus på ett bord med folk i bakgrunden.

Nästa Näringslivsmorgon

Den 14 december blir nästa näringslivsmorgon, mer information och inbjudan kommer att skickas ut samt finnas på vår webbplats.

Vill du också vara med?

Registrera ditt företag kostnadsfritt i vårt företagsregister och få information och inbjudningar direkt till din e-post.

Här registrerar du ditt företag i företagsregistret Länk till annan webbplats.