Artikeln publicerades 11 april 2024

Inspirerande Framtidsdag för elever och företagare i Älmhults kommun

Elever framför en skogsmaskin inne på en industri

Under en intensiv och inspirerande framtidsdag fick cirka 200 åttondeklassare i Älmhults kommun möjlighet att besöka företag och verksamheter för att få en inblick i kommande arbetsliv.

Framtidsdagen i Älmhult arrangeras för att inspirera unga inför framtiden och för att företag och organisationer ska kunna visa upp olika jobbmöjligheter.

Många företag och organisationer i kommunen har utmaningar med rekrytering och behöver ökad kompetens. Den här dagen är ett viktigt startskott för nya tankar och inspiration kring studie- och yrkesval, säger Lars Persson, näringslivschef i kommunen.

Att jobba inom industrin

Ett av företagen som eleverna kunde träffa under dagen var industriföretaget Terri/Alfing i Älmhult. Magnus Nilsson, monteringschef, berättade om hur det är att jobba inom industrin och eleverna fick chans att ställa frågor för att sedan gå ut i produktionen och hoppa upp i skogsmaskinerna.

Det är roligt att visa upp vår bransch och det känns värdefullt att eleverna får en inblick i hur det är att jobba hos oss på Terri. De har varit härligt engagerade och Framtidsdagen är helt rätt arena för oss att synas på, säger Magnus.

Tomas Liljenfors, VD Bryne AB:

Jag tycker det är fantastiskt kul att eleverna får chans att komma ut och träffa framtida arbetsgivare. Oftast har de inte en aning om hur det till exempel fungerar i en industri eller hur det är att vara en liten egenföretagare, säger Tomas.

En lyckad dag

Vad är en prototyp? Patent – vad innebär det? Har ni sommarjobb? Det var några av alla frågor som eleverna passade på att ställa under dagen.

Det var väldigt lärorikt och intressant. Efter att ha besökt flera olika företag i kommunen har jag lite mer koll på vilka möjligheter som finns här i Älmhult, säger Tilda Bjernalt Bayley, elev i klass 8F.

Det blev en uppskattad dag och när eleverna får beskriva dagen säger de: bra, kul, lärorik, spännande, intressant och informativ.

Stort tack!

Anna Frisk, studie- och yrkesvägledare är också väldigt nöjd med dagen.

Jag vill passa på att rikta ett stort tack till alla inblandade företag och verksamheter. Det är fantastiskt kul att vi kan göra detta tillsammans. Det är en dag med stort värde för våra elever, avslutar Anna.