Artikeln publicerades 31 oktober 2023

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

Högt betyg för maten på Älmhults kommuns äldreboenden

Socialstyrelsens undersökning visar att boende på äldreboenden i Älmhults kommun tycker maten är bra och att måltiderna är trevliga.

I Socialstyrelsens undersökning ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen” mäts äldres attityd till maten på äldreboenden. I årets undersökning säger 77 procent av de som svarat i Älmhults kommun att de tycker maten är mycket eller ganska bra, vilket är en förbättring från föregående år med 17 procent.

Undersökningen är ett kvitto på att det vi gör är rätt och bra. Vi på måltidsavdelningen har jobbat hårt senaste året för att maten som serveras ska vara både god och nyttig. Det är väldigt roligt att se att vårt arbete har gett resultat och att brukarna gillar vår mat, säger Eldin M Salihovic, kostchef i Älmhults kommun.

I Socialstyrelsens jämförelse ligger Älmhults kommun över både genomsnittet i Sverige på 73 procent och Kronobergs genomsnitt på 75 procent.

Trivsel vid måltiderna

Undersökningen mäter också om måltiderna upplevs som en trevlig stund på dagen. I Älmhults kommun tycker 78 procent av de boende på äldreboende att måltiderna är trevliga. Detta kan jämföras med snittet i Sverige på 68 procent. Ett av de högsta betygen i Älmhults kommun är på vård- och omsorgsboendet Ekebo där hela 91 procent upplever måltiderna som trivsamma.

Måltiderna är en viktig del av våra boendes dag. Både för att de ska äta god och näringsrik mat, men även för social samvaro. Därför brukar vi engagera våra brukare i måltiderna där de till exempel är med och bakar. Även de som inte kan delta känner doften av nybakat. Vi arbetar även med att göra måltiderna extra speciella. Det kan vara grillfester, kräftskiva eller bara att vi dukar fint på helgen för att brukarna ska få en härlig helgstämning, säger Annika Blixt, enhetschef på Ekebo.

En graf som visar procentsatserna förklarade i artikeln