Artikeln publicerades 16 januari 2023

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

Glädje på Haganässkolan - klart för en ny YH-utbildning till förpackningsingenjörer  

Älmhults kommun får klartecken för en helt ny yrkeshögskoleutbildning tillsammans med IKEA och andra företag i Älmhult. Det står klart efter att Myndigheten för yrkeshögskolan nu meddelat beslut om vilka program som får statsstöd.

– Ett jätteroligt besked för Älmhults kommun. Detta innebär att kompetensförsörjningen inom detta område säkras och att branschen får kvalificerad arbetskraft, säger Johan Månsson, ansvarig för Vuxenutbildningen i Älmhults kommun.

Varje år beslutar Myndigheten för yrkeshögskolan, MYH, om vilka YH-utbildningar som får bedrivas inom Sverige. Konkurrensen är hård och i årets ansökningsomgång har 420 av de 1207 ansökningarna beviljats.

Goda möjligheter till jobb

Yrkeshögskoleutbildningar som beviljats ger stora chanser till att snabbt komma ut i arbete.

– Många företag som anställt studenter vittnar om att de varit produktiva i princip från första anställningsdagen. Ibland är studenterna så eftertraktade att de fått anställning redan innan de är klara med utbildningen, säger Johan Månsson.

Utbildningarna skapar ett nära samarbete mellan företag och studerande då en stor del utgörs av praktik. Samarbetet mellan skola och företag gör utbildningarna kvalitativa och anpassade för marknadens behov.

Arbetet med nya utbildningen – ett samverkansprojekt

IKEA i Älmhult är initiativtagare till utbildningen och flera lokala affärsenheter inom IKEA kommer att vara involverade i utbildningen.

Ola Knutsson, Packaging Solution Engineer Leader på IKEA of Sweden, centrum för den globala produktutvecklingen är positiv:

– Många förknippar IKEA med platta paket och förpackningar ligger oss varmt om hjärtat. Hela branschen har ett stort behov av en ny generation förpackningsingenjörer med förståelse för hela värdekedjan och kunskap om att skapa förpackningslösningar som är optimerade utifrån kedjans alla delar. För oss är det kritiskt för att fortsätta utveckla verksamheten. Vi är därför oerhört glada över möjligheten att göra den här långsiktiga investeringen i samarbete med kommunen och andra aktörer från näringslivet.

Roger Johansson, utbildningschef på kommunen menar att YH-utbildningarna är viktiga och stärker Älmhult som utbildningsort.

– Framför allt är de här utbildningarna en del i arbetet med att säkra tillväxt och utveckling i kommunen. Arbetsmarknaden skriker efter vissa yrkeskategorier och YH-utbildningarna är ett sätt att tillgodose behovet på kompetens, säger Roger Johansson.

Om Yrkeshögskoleutbildning

Yrkeshögskoleutbildning (YH) är en eftergymnasial utbildningsform som kombinerar teoretiska studier med arbetslivsanknytning. Utbildningarna ska matcha arbetslivets kompetensbehov. YH-utbildningarna finns inom olika branscher är öppna för alla som har slutbetyg från gymnasieskolan. Undersökningar visar att en hög andel av eleverna får jobb efter examen från YH-utbildningar.