Artikeln publicerades 15 maj 2023

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

Förskolläraren som inspirerar barn att utforska världen

Förskolelärare tillsammans med två barn

"Det är ett jobb där jag ständigt utvecklas, man blir aldrig fullärd och det tycker jag är härligt. Jag hoppas och tror det syns att jag brinner för mitt yrke".

Jessika Cehlin, är förskollärare och en av sex pedagoger på Hallaryds förskola. Tillsammans har personalen skapat en varm och trivsam miljö där barnen kan utvecklas och utforska sin kreativitet.

Jessika berättar att hon ända sedan barnsben varit intresserad av hur barn upplever världen.

Under min tid som barnflicka märkte jag att det var främst de yngsta barnen som intresserade mig. Därför sökte jag till förskollärarprogrammet. Jag varit förskolelärare i drygt 25 år och tycker fortfarande att mitt jobb är det mest fantastiska jobbet man kan ha, säger Jessika.

Nära relationer med barn och föräldrar

Hallaryds förskola är liten förskola med två avdelningar, vilket gör att barnen och föräldrarna har en nära relation till personalen.

Jag som förskollärare kommer närmre barnen, kollegorna och föräldrarna. Jag tycker det är viktigt att barnen vet vilka alla pedagoger är och känner sig trygga att kunna vända sig till alla.

Utforska naturen tillsammans

På Hallaryds förskola är barnen utomhus en större del av tiden och tillbringar mycket tid i skogen. Nu är sommaren snart här och allt vaknar till liv i naturen.

Fastän jag har varit med om det hur många gånger som helst så är det så fantastiskt att upptäcka tillsammans med barnen. De hittar en daggmask och känner hur den rör sig i handen. Jag tröttnar aldrig på upptäckterna och se världen från deras ögon.

Estetiska uttrycksformer – ett gemensamt fokusområde i kommunens förskolor

Förskolans undervisning utgår från läroplanen. I år fokuserar Älmhults förskolor på estetiska uttrycksformer genom bland annat bild, musik och dans tillsammans med barnen.

Vi som personal utvecklas genom olika föreläsningar och sätter oss in i gemensam litteratur som vi sedan diskuterar.

Jessika beskriver att yrket som förskolelärare kräver nyfikenhet, upptäckarglädje och att vara närvarande.

Det är ett jobb där jag ständigt utvecklas, man blir aldrig fullärd och det tycker jag är härligt. Jag hoppas och tror det syns att jag brinner för mitt yrke.