Artikeln publicerades 20 september 2023 Uppleva och göra
Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.
Fira Allemansrättens dag med ett besök i Älmhults natur
Allemansrätten är fantastisk! I förlängningen bidrar allemansrätten till folkhälsa eftersom utevistelse och friluftsliv ger oss välbefinnande och en god fysisk och psykisk hälsa. För att uppmärksamma detta instiftades Allemansrättens dag den 20 september.
Du använder dig av allemansrätten när du går en promenad i skogen, paddlar kajak, klättrar eller sitter på en sten och tänker. Oftast är den alldeles naturlig för oss. För att alla ska kunna njuta av naturen behöver vi ta hänsyn till natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra som är ute.
Tack vare allemansrätten kan vi röra oss fritt i den svenska naturen. Allemansrätten fungerar om alla tar ansvar för att bedöma vad som är lämpligt just här och nu, genom att läsa landskapet och bedöma situationen. Olika aktiviteter, platser och tidpunkter avgör vad du kan göra eller inte. Tillsammans är det vårt gemensamma ansvar att använda denna gamla sedvana med omtanke. Därför är det viktigt att ta reda på vilka rättigheter och skyldigheter som ingår i allemansrätten.
Läs mer om Allemansrätten och vilka lagar och regler som omger den på Naturvårdsverkets webbsida:
Allemansrätten - Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.
Hitta ut i Älmhults kommun
I Älmhult och byarna runtomkring finns oanade skatter och upplevelser för dig som vill utforska vår del av Småland. Vandra i något av våra 12 naturreservat eller hitta ditt eget äventyr. På naturkartan har vi samlat kommunens vandringsleder, kulturstigar och friluftsområden.
Naturkartan i Älmhult
Vi har samlat information om natursköna områden och upplevelser i Älmhults kommun i en digital guide. Med Naturkartan vill vi inspirera såväl besökare som invånare att ge sig ut i naturen för att upptäcka olika delar av vår vackra kommun.
Länk till Älmhults kommuns Naturkarta Länk till annan webbplats.
Varför är det bra att vara ute i naturen?
Vi vet att fysisk aktivitet i allmänhet ökar välbefinnandet, det vill säga att vi känner oss gladare, piggare och får det lättare att koncentrera oss. Vi vet också att goda levnadsvanor minskar risken för en rad sjukdomar i framtiden, såsom hjärt-kärlsjukdomar, cancer, depression och obesitas.
Att vara utomhus leder ofta till att vi rör på oss mer än vi tror. Det finns också andra fördelar av att hitta sin rörelse i naturen - till exempel att vår natur, våra friluftsområden och allmänna parker är gratis och tillgängliga för oss alla. Att vara ute i naturen, parker och grönområden kan även ha positiva effekter på vår sociala, mentala och fysiska hälsa, oavsett om det handlar om enstaka tillfällen eller ett regelbundet friluftsliv.
Barn och unga bör vara fysiskt aktiva i genomsnitt 60 minuter om dagen. Idag är det dock endast 2 av 10 som når upp till den rekommendationen enligt senaste Pep-rapporten. Pep-rapporten - en heltäckande undersökning av barn och ungas hälsovanor i Sverige.Pep-rapporten 2023 Länk till annan webbplats.
Allemansrättens dag 20 september
På Svenskt Friluftslivs webbplats kan du läsa mer om Allemansrättens dag.