Artikeln publicerades 3 oktober 2023

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

Fenixhallen öppnar i oktober - en mötesplats för ungdomar

Ungdomar idrottar

Under oktober öppnar Fenixhallen där ungdomar varje fredag kan samlas för olika idrottsaktiviteter. Syftet är att skapa en mötesplats för ungdomar och få fler att hitta till idrottsrörelsen.

Varje fredag, under höst- och vinterhalvåret, mellan 18.00-22.00 håller Fenixhallen i Älmhult öppen. Då är personal från fritidsgården tillsammans med ledare från Älmhults föreningar på plats. Dit kommer barn och ungdomar för att under fyra timmar testa på olika bollaktiviteter.

Det som är så bra är att oavsett vilka förkunskaper man har så får man vara med. Vill man inte vara med och spela kan man i stället göra annat på plats, till exempel behövs det alltid någon som sköter klockan och någon som spelar musik. Vi försöker skapa en enklare väg in i gemenskapen och föreningslivet – vare sig du vill spela eller engagera dig på annat håll, säger Annika Holmqvist, chef för fritidsgården.

Fotboll är en stående aktivitet varje fredag, men eftersom det finns ledare från andra idrotter på plats har deltagarna även fått testa på basket och volleyboll.

Startar med tjejkväll 6 oktober

Ungdomar i årskurs 6 upp till och med gymnasiet är välkomna. Aktiviteterna startar med en tjejkväll den 6 oktober och den 13 oktober drar allt i gång som vanligt.

Vi vill väldigt gärna att fler tjejer hittar hit. Därför inleder vi hösten med att låta tjejer prova på olika idrotter och tillsammans med dem diskutera vilka aktiviteter de önskar. Vi bjuder såklart även på pizza! säger Annika Holmkvist, chef för fritidsgården.

Tillsammans med föreningar

Satsningen görs tillsammans med föreningar i Älmhult.

Det är utbildade ledare från föreningar som håller i aktiviteterna och de lär ut tips och trix för den som vill. Det är kul att satsningen har blivit så bred, det är inte bara de stora sporterna som gäller utan vi vill göra ungdomarna nyfikna på andra sporter också.

Sedan våren 2022 har samarbetet pågått mellan olika aktörer: bland annat Fenix fritidsgård, RF-SISU Småland, Eneryda Volley, Älmhult Beasts basketball Club och Älmhults IBK.
Målet är att skapa en mötesplats för alla ungdomar i Älmhult, men kanske främst för de som på olika sätt hamnat snett eller inte kommit in i det svenska samhället. Sedan är förhoppningen att få in ungdomarna i idrottsvärlden.

Det här är det förebyggande arbete som inte går att mäta. Vi måste hålla i och hålla ut samt se till att vi finns där för ungdomarna varje fredagskväll. Kan vi få en person som kommer in i idrottsrörelsen har vi lyckats, fortsätter Annika.