Artikeln publicerades 21 november 2023

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

Få fakturor till din digitala brevlåda

Kvinna använder telefon och dator.

Nu blir det lättare för dig att ta emot fakturor från Älmhults kommun. I stället för att få vanlig post kan du ta emot dina fakturor direkt via din digitala brevlåda.

En digital brevlåda är som en e-brevlåda där du kan få och hantera post digitalt istället för på papper. Istället för att få fysiska brev levererade till din vanliga brevlåda, får du elektronisk post i den digitala brevlådan.

Att övergå till digitalisering av post och fakturor är ett effektivt sätt att göra processen smidigare för både de som tar emot och de som skickar ut dokument. Dessutom bidrar det till att minska behovet av utskrifter. I nuläget är det enbart fakturor från Älmhults kommun som kommer skickas som digital post.

Om du är ansluten kommer du från och med 15 december att få dina fakturor till din digitala brevlåda. Om du inte redan är ansluten eller ansluter dig innan dess så kommer du att få dina fakturor på samma sätt som tidigare. De som redan får e-faktura till banken kommer inte att bli påverkade.

Välj din digitala brevlåda

För att börja ta emot din post digitalt behöver du ha en digital brevlåda och en e-legitimation. Det finns tre digitala brevlådor att välja bland. Välj den brevlåda som passar dig bäst. Vill du ta emot digital post från både offentliga aktörer och från företag väljer du Billo eller Kivra. Om du bara vill ha post från myndigheter, kommuner och regioner i din brevlåda väljer du Min myndighetspost.

  • Billo
  • Kivra
  • Min myndighetspost

Läs mer om digital post för dig som privatperson Länk till annan webbplats.

Vanliga frågor och svar om digital post

Vad händer om jag redan aktiverat min digitala brevlåda?

Då kommer du att få en e-postavisering när du får ett brev till din digitala brevlåda. Därför är det viktigt att du redan nu loggar in och kontrollerar att dina kontaktuppgifter stämmer.

Påverkar detta mig som har autogiro eller internetsbanksfatura/e-faktura?

Nej, internetsbanksfaktura/e-faktura och autogiro går alltid till din bank.

Kostar digital post något för mig?

Nej, samtliga leverantörer är en gratistjänst för kunden och innebär ingen extra kostnad.

Kommer alla försändelser från Älmhults kommun att skickas som digital post?

Nej, från och med den 15 december 2023 så är det enbart fakturor, längre fram tittar vi på att skicka även övrig post digitalt till dig som har en digital brevlåda.

Kan jag avsluta min digitala post om jag i stället vill fortsätta få försändelser på papper?

Du kan när som helst avanmäla eller anmäla din digitala post. Du kan välja att stänga av en enskild avsändare under inställningar hos din leverantör för din digitala brevlåda.

Kan någon på Älmhults kommun hjälpa mig att ansluta till en digital brevlåda?

Nej, du måste själv anmäla dig till en digital brevlåda.

Läs mer om digital post för dig som privatperson Länk till annan webbplats.

Går det att missa att man fått en försändelse till sin digitala brevlåda?

Du notifieras alltid via mail (och notifiering i app om du har sådan) varje gång en ny försändelse kommit till din digitala brevlåda.

Hur länge lagras försändelser i dina digitala brevlådor?

Generellt så länge som du själv vill, men för specifika svar kolla hos din leverantör av digital post.