Artikeln publicerades 17 november 2023

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

En vecka fri från våld inleds den 20 november

Människor i fackeltåg, går över det kullerstensbelagda torget, där man skymtar julgranen i bakgrunden. 

På måndag börjar den internationella kampanjen En vecka fri från våld. Syftet är att uppmärksamma det omfattande samhällsproblemet som mäns våld mot kvinnor utgör och hur vi tillsammans kan sprida kunskapen om att våld går att förebygga.

Det här året är lite speciellt eftersom även barnkonventionens dag, den 20 november, infaller under veckan. Några av kommunens förskolor uppmärksammar dagen genom manifestationen 1 000 lyktor. Diö förskola startar manifestationen redan under fredags- och lördagskvällen. Då kan du se tända lyktor i Åparken.

På tisdag den 21 november arrangerar vi för fjärde gången ett fackeltåg som manifestation mot våld. Vi hoppas att många vill delta. Det är ett sätt att höja medvetenheten kring våld i nära relationer och att det finns hjälp att få. Förutom våra aktiviteter i Älmhult samarbetar vi med Länsstyrelsen i Kronoberg. På deras hemsida finns ännu fler aktiviteter som är öppna för alla som vill lära sig mer om våld i nära relationer, berättar Amanda Peterson, projektledare på Individ- och familjeomsorgens våldsteam.

På tisdag arrangerar biblioteket, tillsammans med Folkuniversitetet, en lunchföreläsning klockan 12.00-13.00 med temat våld i nära relationer med Susanne Boethius, forskare vid Lunds universitet. Föreläsningen är kostnadsfri och öppen för allmänheten.

På tisdag kväll kan du delta i fackeltåget som startar vid biblioteket klockan 17.00 och tar sig fram till Stortorget. Där blir det tal av kommunalråd Eva Ballovarre (S), ordförande i kommunstyrelsen, och underhållning av elever från Kulturskolan.

Under torsdagen kan du lyssna på en digital föreläsning med journalisten, aktivisten och bloggaren Atilla Yoldas. Hans uppmärksammade debutbok ”Mansboken – från en kille till en annan” handlar om machokultur och dess skadliga inverkan på oss som människor och på vårt samhälle.

Under veckan kan du prata med Individ- och familjeomsorgens (IFO) våldsteam som svarar på frågor om våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck. Vill du komma i kontakt med dem, ring servicecenter på telefon 0476-550 00 och be att få prata med någon på IFO:s våldsteam.

Lördagen den 25 november är det Orange Day. Det är dagen då FN uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor. Färgen orange representerar en värld fri från våld mot kvinnor och flickor.

Vi stöttar manifestationen genom att under lördagen låta vår startsida på webben byta skepnad och bli orange som en påminnelse om avskaffandet av våld mot kvinnor.

25 november är det internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor som instiftades av FN:s generalförsamling år 1999.