Artikeln publicerades 2 juni 2023

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

Elever vinner pris för sina smarta miljöuppfinningar  

Elever i klass 4B på Klöxhultsskolan har deltagit i Natur & Miljöbokens årliga klasstävling som anordnas tillsammans med Miljömärkningen Svanen och Håll Sverige Rent. Klassens engagemang och geniala miljöuppfinning ledde fram till ett fjärdepris.  

Årets uppdrag var att skapa smarta uppfinningar och snilleblixtar för hållbara lösningar.

Det var eleverna själva som hittade tävlingen och ville delta. Det var många som funderade på miljövänligare flyg och uppfinningar för att minska sopor i naturen, berättar Linda Rosquist, lärare.  

Uppfinningen som säkrade vinsten 

Det vinnande bidraget som väckte domarnas uppmärksamhet var Nuzairas TKS tvätt. Det är en förkortning av ”Tvättmaskinen som Kör på Skräp”. Uppfinningen tvättar kläder med återanvända sopor som energi.   

Jag är jätteglad och stolt över mig själv för att vi kom på fjärde plats. Jag kan inte fatta att min uppfinning vann, det är helt galet!  

Ökat intresse för hållbarhet 

Klass 4B är en positiv och engagerad klass. Under projektets gång har eleverna fått en större förståelse för samhällets miljöutmaningar. Eleverna har fått tänka utanför boxen och utvecklat problemlösningsförmåga.  

Om det dyker upp en annan tävling så är jag definitivt på, om vår lärare Linda går med på det.  

Linda Rosquist berättar att de firat vinsten och fått diplom, men inte bestämt vad de ska göra med prispengarna, det är ett fortsatt projekt att klura ut tillsammans.