Artikeln publicerades 9 november 2022

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

Elever invigde första delsträckan av Östra Möckeln vandringsled

Elever på ny vandringsstig 

Kommunen arbetar för fullt med att göra en ny vandringsled vid östra Möckeln. Under onsdagen fick elever, från årskurs 6 på Diö skola, äran att vandra den första delen som nu står klar mellan Diö och Linnés Råshult.

Nu är första delsträckan klar av den nya vandringsleden som kommer att knyta ihop naturreservaten kring Möckelsnäs och Höö med Linnés Råshult. Under onsdagen var det dags för den officiella invigningen.

Nöjda elever

Den nya leden uppskattades av eleverna som var först ut med att vandra den cirka 2,5 kilometer långa sträckan från Diö, via Såganässjön, till Linnés Råshult.

Häftigt att vi fick vara först ut! Det var superkul att springa i mål, berättar några av eleverna.

Väl framme vid målet fick barnen springa igenom det traditionella invigningsbandet och i Råshult serverades det frukt, glass och festis. Besökarna hälsades välkomna av Eva Ballovarre, ordförande för stiftelsen i Linnés Råshult.

Ökat intresse för vandring

Intresset för vandring har ökat de senaste åren och det känns bra att nu kunna öppna den första sträckan. Den kommer att vara till glädje för invånare och besökare och bidra till att fler får se vår vackra natur och också ett sätt att stärka folkhälsan, säger Eva Ballovarre.

Vandringsleden, som blir tre till fyra mil lång, ska knyta ihop naturreservaten Taxås, Kronan, Möckelsnäs, Höö, Östra Tångarne samt kulturreservatet Linnés Råshult. Genom att koppla samman besöksmål, såsom Destination Möckelsnäs och Linnés Råshult, med befintliga naturreservat skapas en bättre helhetsupplevelse för besökare. Leden på cirka 30 km består av tre slingor: Insjöslingan 14 kilometer, Diöslingan 11 kilometer och Möckelsnässlingan 8 km.

Arbetet med nya vandringsleden – ett samverkansprojekt

– Tack vare ett fantastiskt bra samarbete med flera aktörer är detta möjligt. Medarbetarna från Skogsstyrelsens projekt Naturnära jobb har gjort ett extra fint arbete med att iordningställa den första sträckan. De använde till och med ”lövblåsen” inför invigningen, berättar Josefin Gustafsson, naturkonsult som leder arbetet med den nya leden.

– Vi är verkligen stolta över det arbete vi lagt ner här i Diö. Roligt och utmanande att bära alla spänger ut i skogen, berättar Linda Forsberg och Mohammed Kalif, naturvårdsarbetare från Naturnära jobb.

Ronny Ivarsson, markägare är också positiv:

– Det är ett fint arbete som genomförts. Extra glädjande att kommunen satsar på spänger av ek, som är ett hållbart alternativ, berättar han.

Under 2022 fokuserar kommunen på, efter samråd med markägare och andra lokala aktörer, att få fler stigar och sträckor på plats. Flera åtgärder görs i samverkan med Länsstyrelsen och Skogsstyrelsen. Nästa invigning blir i april 2023 – då Möckelsnässlingan på 8 km invigs.

Hitta hit

Via Naturkartan hittar du den nya leden.

Vandringsled Diö-Råshult Länk till annan webbplats.

Deltagare från projektet Naturnära jobb på plats under invigning av vandringsled

Elever på plats vid invigningen tillsammans med deltagare från Skogsstyrelsens projekt Naturnära jobb.

Josefin Gustavsson, Ronny Einarsson och Eva Ballovarre på plats i Råshult.

Josefin Gustavsson, projektledare, Ronny Ivarsson, markägare och Eva Ballovarre, ordförande för stiftelsen i Linnés Råshult var också på plats.