Artikeln publicerades 13 september 2022

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

Elever i Älmhult letar efter insekter och djur i miljöprojekt

Kille kikar i kikare

Under året erbjuds elever i årskurs F-6 att byta ut klassrummet mot naturen. Klass 6 B på Klöxhultsskolan fick under en förmiddag chansen att undersöka djur och växter som lever i Bökhult.

Vad kan man hitta för spännande insekter vid sjön Möckeln? Vid stranden befinner sig elever i sjätte klass som är i full gång med att håva upp insekter.

Jag har fått tag i en rödbent svartfis, säger en av eleverna stolt.

Årets uppdrag inom projektet miljöspanarna är: Spana på mångfalden. Målet med projektet är att öka förståelsen hur vi är beroende av en rik natur.

Elever som får möjlighet att vistas i naturmiljöer får ett ökat intresse för växter och djur och ett större engagemang för miljöfrågor och människans påverkan på miljön, berättar Jenny Ivarsson, naturpedagog som tillsammans med eleverna upptäcker Bökhult.

Närmiljön viktig

Det är viktigt att visa eleverna att naturen inte är långt borta utan ständigt finns närvarande runt omkring en, berättar hon.

Och för att eleverna ska få undersöka sina upptäckter är bilen packad med makrolinser och kikare.

Genom projektet kan barn få möjligheten att uppleva naturens mångfald, känna samband med naturen och fascineras.

Fånga elevers uppmärksamhet

Naturen är oslagbar som lärmiljö. Här fångar vi elevernas uppmärksamhet och de har lättare att minnas det de lärt sig, berättar Maria Nyman, lärare.

Genom att förstå vilka nyttor naturen ger oss och hur den påverkar oss mentalt och fysiskt kan vi öka känslan för skog och natur hos elever i kommunen. En stark känsla för naturen leder till en vilja att vara mer i naturen och vara rädd om den, berättar Cecilia Axelsson, kommunens miljöstrateg.