Artikeln publicerades 8 november 2022

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

Att vara handledare ger mycket glädje

Kvinna i grön tröja är glad och håller i en bukett blommor.

Semina Trokic arbetar som undersköterska och handledare i Älmhults kommun.

I förra veckan var det handledarnas tur att få extra uppmärksamhet för arbetet de gör. I Växjö samlades handledare som jobbar inom vård och omsorg i Kronoberg för att gå på seminarium och träffa kollegor. Där delades ut priser och en av dem som fick pris var Semina Trokic, som arbetar som undersköterska och handledare inom hemtjänsten centrala 2 i Älmhult.

Vi har bett Semina att berätta om sitt arbete som handledare och varför hon tagit på sig den rollen.

Hur är det att arbeta som handledare?

Först vill jag säga att jag inte är den enda handledaren utan vi är flera och alla kollegor har en viktig del i att eleverna får en bra praktik hos oss. Eleverna är på olika avdelningar och de jobbar i olika pass, förutom nattpasset, för att praktiken ska vara verklighetsnära.

Största skillnaden i jobbet som undersköterska med handledaransvar är att man måste tycka om att lära ut. Är du handledare ska du kunna planera, bedöma vad nästa steg är och vara lite mer pedagogisk, förstå att alla inte lär sig på samma vis. Det krävs tålamod och förståelse för elevens situation. För mig är det en stor glädje att se hur någon lär sig, blir säkrare, bygger relationer till brukaren och till slut hittar flytet och tar egna initiativ.

Varför valde du att bli handledare?

Jag tycker om att hjälpa andra, det gör mig glad. Kanske har det blivit en drivkraft när man som jag har egna erfarenheter av att komma till ett nytt land. Jag förstår hur det känns och jag vet hur mycket det betyder att få ett bra stöd. Praktik hos oss kan leda till första jobbet och en plats i samhället, att kunna försörja sig. Mitt jobb har flera dimensioner; att ge brukaren en normal vardag och att hjälpa elever att komma in i arbetslivet. Vi har dessutom ett stort behov av fler som vill jobba inom vård- och omsorg och då ska de känna sig välkomna när de kommer hit.

Hur ser en vanlig dag ut?

Det beror på. Vissa brukare behöver lite hjälp medan andra behöver hjälp dygnet runt. Vi tränar på allt från att göra frukost, tvätta, städa, linda ett svullet ben eller ge medicin och ögondroppar till att hjälpa brukarna med sin hygien och få på sig kläder. Att göra frukost kanske man inte känner sig orolig inför, men att för första gången tvätta någon, linda ett ben eller ge ögondroppar kan vara nervöst. Dessutom behöver eleverna skapa trygga relationer med brukarna. Det går bara att lära sig genom att praktisera.

Vad händer efter studier och praktik?

Många börjar sommarjobba under studietiden. Fördelen med att studera och praktisera är att eleverna bygger relationer och förtroende även med kollegor och arbetsplatsen. Det blir ett litet försprång när de söker arbete efter studierna.

Berätta om handledarnas dag i Växjö?

Jag är jättestolt över att få representera Älmhults kommun och jag fick ta emot ett andrapris. Det blev diplom och blommor för mig och så en presentcheck så att jag kan bjuda mina arbetskamrater och praktikanter på tårta.

Jag vill gärna passa på att tacka mina kollegor och Linda Andersson som är TF Enhetschef hemtjänst centrala 2 och nattpatrullen och Kristine Stjärnerfält som är verksamhetschef. Vi är ett bra team och när gruppen funkar blir arbetet lättare, roligare och resultatet bättre. De är en stor del i att jag kan göra ett bra jobb.

Motivering till priset

Semina har en fantastisk förmåga att delge och introducera elever på ett pedagogiskt och lärorikt sätt. Hon är glad och visar tydligt att hon älskar sin yrkesroll och även brinner för sitt uppdrag som handledare. Genom erfarenhet och kompetens bidrar hon till att vi i framtiden får möjlighet till nya kollegor. Hon hjälper elever att bygga ett självförtroende genom att låta dom utföra jobbet på ett utvecklande sätt där eleverna behöver tänka till och fundera ʺvarförʺ det utförs just på detta vis.