Artikeln publicerades 18 oktober 2023

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

Älmhults kommun är med i Bästa Festivalen – en konstfestival för barn och unga!

Elever från Montessoriskolans årskurs 3 och 4 kommer tillsammans med konstnären Jan Carleklev att skapa utställningen ”Älmhults insektsorkester”.

Bästa Biennalen firar 10 år med största Bästa Festivalen – en konstfestival där barn och unga kan uppleva och skapa konst tillsammans med konstnärer och pedagoger. Älmhult är en av sju orter i Kronoberg som lyfter festivalen till just den Bästa Festivalen!

I Älmhults kommun är elever med och deltar i en spännande workshop tillsammans med konstnären Jan Carleklev följt av en utställning på Älmhults bibliotek den 27 oktober.

Bästa Festivalen 21 oktober-5 november

Bästa Festivalen är Bästa Biennalens publika huvudevenemang. Under veckorna runt höstlovet, från den 21 oktober fram till den 5 november, går festivalen av stapeln. 90 olika arrangörer på uppåt 100 platser runt om i Sydsverige erbjuder utställningar, verkstäder och andra evenemang för barn och unga.

Helen Carlsson, kulturstrateg:

Det är oerhört roligt att Kronoberg, tillsammans med våra grannregioner, bjudits in att medverka i den här fantastiska festivalen. Jag ser fram emot att fler barn och unga nu får möta nya konstuttryck och uppleva glädjen i att tillsammans och med en professionell konstnär skapa och uppleva konst.

Anton Härder, ordförande kultur- och fritidsnämnden:

Barn och ungas rätt till kultur är en prioriterad fråga för Älmhults kommun. Att medverka som arrangör i Bästa Festivalen är oerhört positivt för vårt arbete med barn och unga.

I Kronoberg är fyra orter med och lyfter Bästa Festivalen till just detta.. bästa festivalen! Totalt blir det flera olika aktiviteter på sex olika platser. Festivalen äger rum i Älmhult, Ryd, Ljungby och Växjö. I Älmhult kommer barn och unga att skapa en temporär väggmålning ihop med Carolina Falkholt samt skapa ljudkonst och insektskollage. Runtom i Kronoberg blir det workshops, utställningar, visningar, grupparbeten och mycket mer.

Elever ställer ut på Älmhults bibliotek

Tillsammans med ljudkonstnären Jan Carleklev kommer elever från Montessoriskolans årskurs 3 och 4 att skapa utställningen ”Älmhults insektsorkester”. Eleverna kommer att undersöka hur en insektsorkester skulle kunna låta och därefter skapa ljud med hjälp av sina egna röster och egentillverkade instrument. Utställningen vill lyfta insekternas situation, deras hotade framtid och göra fler ekologiskt läskunniga.

Utställningen öppnas med mingel och en visning. Vi bjuder på tilltugg och dryck! Varmt välkomna!

Datum: 27 oktober
Tid: kl. 15–18

Utställningen pågår till och med fredag 3 november.

Unga målar graffiti med Carolina Falkholt

Älmhults konstförening med stöd av Älmhults kommun presenterar ett normbrytande graffitiperformance utfört av ungdomar under ledning av konstnären Carolina Falkholt. En välkänd graffitikonstnär som använder sina funktionsvariationer som en drivkraft i sitt skapande. Älmhults konstförening har tillsammans med Haganässkolan bjudit in ungdomar med intresse för att uttrycka sig konstnärligt. 5–10 ungdomar i gymnasieålder får möta och skapa tillsammans med konstnären Carolina Falkholt, med syfte att hitta sin röst och mod att uttrycka sig i detta normbrytande graffitiframträdande.

Ungdomarna kommer att måla ett gemensamt graffitiverk på Stortorget i Älmhult kl. 13–16. Åskådarna får se ett kollektivt konstverk växa fram på plats, en helhetsupplevelse med musik som uttrycker budskap och skeende. Projektet genomförs i samarbete med Haganässkolan.

Datum: 26 oktober
Tid: kl. 12-16

Alla är hjärtligt välkomna!

Om Bästa Festivalen och Bästa Biennalen

Bästa Festivalen är en del av Bästa Biennalen, som drog igång 2013, med syfte att stimulera barn och unga att möta konst för samtal och nya upptäckter, men även för att få lust att skapa själva. Som ett sätt att bidra till att skapa kreativa, jämställda och modiga individer i framtiden.

Genom Bästa Biennalen vill vi lyfta rätten och lusten till det egna skapandet, men lika mycket vill vi arbeta för de ungas rätt till konst och kultur. Ett arbete som i grunden handlar om demokrati, jämlikhet och rättvisa.

Första steget för Bästa Biennalen togs på Moderna Museet i Malmö och därefter flyttade verksamheten till Ystads konstmuseum, där basen fortfarande finns kvar. Idag, efter tio år, nås barn och unga i landets sex sydligaste regioner: Skåne, Halland, Blekinge och hela Småland - alltså Jönköpings län, Kronoberg och Kalmar län.